Lafarge România şi WWF-România au susţinut, la invitaţia Școlii cu clasele I-VIII din comuna Mătăsaru, un atelier privind biodiversitatea şi importanţa reciclării deşeurilor. Localitatea Mătăsaru face parte din aria proiectului „Zona Mătăsaru – O nouă viață pe malul râului Argeș”, inițiat de cele două organizații în anul 2010. La prezentare au participat 30 de elevi români, italieni şi polonezi, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani şi 15 profesori.
Proiectul, denumit Hand in hand for a happier world, face parte din programul european de educaţie Comenius, şcoala din Mătăsaru fiind partener alături de alte instituţii de învăţământ din Ungaria, Spania, Italia, Turcia şi Polonia. După atelier, copiii şi profesorii au vizitat zona reabilitată Mătăsaru, unde au putut vedea modul în care fosta balastieră a fost transformată într-o arie naturală protejată, prin intermediul proiectului implementat de Lafarge în parteneriat cu WWF.
„Colaborarea cu Lafarge România nu a început o dată cu acest proiect”, a spus Violeta Lăzărescu, coordonatoarea proiectului Hand in hand for a happier world. „Ea există de mai mult timp, școlile din comuna Mătăsaru participând la mai multe acțiuni de educație ecologică inițiate de companie (ex. „Lumea ta? Curată!”). Era firesc ca această bună colaborare să continue la un alt nivel, prin implicarea companiei în programul multilateral Comenius. Un alt motiv al parteneriatului nostru este acela că Lafarge România este singura companie din zonă care a luat măsuri concrete pentru protejarea mediului și pentru transmiterea unui mesaj cu privire la importanța unui mediu curat pentru viitorul comunității locale.”
„Ne-am bucurat când şcoala din Mătăsaru ne-a anunţat că şi-a ales ca temă de discuţie pentru atelierul organizat în cadrul programului Comenius biodiversitatea”, a spus Andreia Petcu, Manager Mediu & Reabilitări, Lafarge România. „Acest proiect este cu atât mai util, cu cât elevii şi profesorii invitaţi au participat activ la partea teoretică printr-o serie de aplicaţii, dar au văzut şi modul în care noi, ca producător de materiale de construcţii, contribuim la conservarea şi reabilitarea zonelor în care ne desfăşurăm activitatea.”
„Ne face plăcere să ne alăturăm acestei activități educaționale, care se înscrie în obiectivele trasate pentru proiectul model „Zona Mătăsaru – O nouă viață pe malul râului Argeș”, al cărui scop este de a dezvolta şi implementa un model de reconstrucţie ecologică şi conservare a biodiversităţii într-o zonă folosită în trecut pentru extragerea agregatelor minerale”, a declarat Ioana Bușilă, Corporate Relations Coordinator la WWF-România. „Pe lângă folosirea zonei pentru cercetare și educație, proiectul comun Lafarge – WWF presupune şi acțiuni de monitorizare a creșterii biodiversităţii în zonă, pentru a măsura impactul lucrărilor de reconstrucție ecologică și implicarea comunităţilor locale pentru a gestiona problemele de mediu din zonă.”
Programul Comenius se derulează în perioada septembrie 2011 – iulie 2013. Printre acțiunile desfășurate până în prezent se numără plantarea de copaci, întreținerea unui lot experimental, organizarea zilei curățeniei şi a săptămânii economisirii energiei, realizarea unui eco-calendar şi a unui eco-dicționar multilingv. De asemenea, au avut loc discuții pe teme privind protecția mediului şi a fost pusă în scenă o piesă de teatru. Tot în cadrul acestui program, se vor organiza o călătorie cu bicicletele, noaptea Comenius şi ziua mondială a mediului.
Lucrările de conservare în zona Mătăsaru au fost demarate de Lafarge România, cu sprijinul WWF-România în anul 2010. Inclusă în reţeaua europeană de arii protejate Natura 2000, zona reabilitată are o suprafaţă de circa 100 de hectare şi face parte dintr-o exploataţie balastieră veche de 50 de ani. Lucrările au vizat plantarea a 13.000 de copaci în vederea creării unei perdele forestiere, controlarea speciilor invazive de plante, crearea unui habitat de tip insulă de 1.500 m2, conectarea a două lacuri şi gestionarea problemelor reprezentate de deşeuri şi pescuit intensiv.
Obiectivul acestui proiect este să dezvolte şi să implementeze un model de reconstrucţie ecologică a zonelor unde au loc activităţi de extracţie a agregatelor minerale. Intenţia companiei este să continue şi în următorii ani implementarea unor acţiuni de menţinere, creştere a biodiversităţii şi monitorizare a zonei şi să desfăşoare programe de conştientizare a membrilor comunităţii cu privire la importanţa conservării mediului.