Cursul opțional Eco educaţie pentru Școli verzi dezvoltat de asociaţiile de mediu Greenitiative, WWF-România și Viitor Plus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă este pe cale de a deveni un fenomen național. Pentru anul școlar 2016-2017, școli din 16 județe au anunțat introducerea cursului opțional la decizia școlii Eco educație pentru școli verzi. Mai mult, profesori din 38 de județe s-au înscris pe platforma www.scoliverzi.ro, accesând materiale educaționale inovatoare puse la dispoziția lor gratuit pentru a le utiliza în lucrul cu elevii.
După consultarea cu profesorii implicați în proiect, inițiatorii proiectului își propun să demareze procesul pentru propunerea cursului spre aprobare ca opțional național pentru clasele V-VIII.
“Formula educațională pe care o propunem a creat deja un fenomen în rândul profesorilor care doresc să insufle elevilor sentimentul că fiecare dintre noi poate găsi soluții pentru îmbunătățirea vieții proprii și a comunității. În fiecare zi se alătură comunității Școli verzi profesori, specialiști, reprezentanți ai ONG-urilor și elevi. În ultima perioadă am avut întâlniri cu reprezentanți ai ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru a susține cauza eco educației. Apreciem deschiderea reprezentanților instituțiilor publice pentru acest subiect și o considerăm ca pe un semnal pozitiv pentru includerea principiilor educației pentru dezvoltare durabilă în pregătirea generațiilor viitoare”, a declarat Cristina Adam, Manager Proiect.
Cursul opțional a fost dezvoltat în cadrul proiectului Platforma Școli Verzi- Advocacy, eco educaţie și susţinere pentru școli sustenabile, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și propune o abordare bazată pe utilizarea învățării experiențiale, care presupune transmiterea de cunoștințe și formarea de abilități și atitudini prin activități practice, interactive și prin participarea la realizarea unor proiecte colective care să genereze schimbări la nivel de individ, școală și comunitate. Echipa Școli verzi pune la dispoziția profesorilor care doresc să susțină cursul “Eco educație pentru Școli verzi” Kit-ul educativ digital pentru opționalul care cuprinde: Manualul elevului (conținut multimedia interactiv), Ghidul profesorului și o Culegere verde (o colecție de metode interactive de lucru cu elevii, ce poate fi descărcată gratuit pe www.scoliverzi.ro). Kit-ul este permanent actualizat și îmbunătățit și dezvoltăm un sistem cât mai sustenabil pentru instruirea profesorilor, inclusiv un curs de formare de formatori.
“Cursul opțional este la început de drum și ne bucură că primim reacții pozitive din direcții diferite – profesori, elevi, colegi, parteneri. Deși prima etapă din Școli verzi a ajuns la final, din punctul nostru de vedere, drumul abia a început.” a declarat Cătălina Murariu, coordonator educație Platforma Școli verzi.
Finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro), cu suma de 143.289,00 euro, proiectul Platforma Școli Verzi- Advocacy, eco educaţie și susţinere pentru școli sustenabile a fost demarat în aprilie 2014 și se va finaliza în aprilie 2016. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.