img_1389

Eco educaţie pentru Școli verzi: un opţional de succes în școlile din România

Pentru elevii din 75 de clase de gimnaziu din peste 40 de școli din București, Brașov, Călărași, Maramureș, Mehedinți, Suceava și Ilfov începe al doilea semestru din anul școlar în care învață despre natură în cadrul unor ore săptămânale, incluse în curriculumul la decizia școlii. Opționalul Eco educație pentru Școli verzi își propune să contribuie la transformarea elevilor în cetăţeni activi şi responsabili, folosind metode moderne de educație precum manualele digitale și activitățile în aer liber.
 
Cursul opțional ”Eco educație pentru Școli verzi” propune o abordare educațională bazată pe utilizarea învățării experiențiale, care presupune transmiterea de cunoștințe și formarea de abilități și atitudini prin activități practice, interactive și prin participarea la realizarea unor proiecte colective care să genereze schimbări la nivel de individ, școală și comunitate.
 
Noutatea cursului opțional constă în introducerea unei formule de educație pentru dezvoltare durabilă și mediu adaptate pentru sistemul de învățământ din România. Temele abordate (serviciile ecosistemice – ce primim de la natură, amprenta ecologică – ce oferim înapoi naturii și proiecte verzi pentru școala mea) și orientarea către activități practice, relevante la nivel local, au un caracter inovator sincronizat cu abordările europene și internaționale ale educației de mediu și dezvoltare durabilă. Disciplina vizează analiza și autoevaluarea stilului de viață al elevilor stimulând, la nivel personal, dezvoltarea alegerilor conștiente cu impact redus asupra mediului.
 
Cele trei organizații de mediu inițiatoare ale proiectului au colaborat cu profesori și experți pentru a realiza o programă și un set de auxiliare didactice gratuite puse dispoziția profesorilor interesați:  manuale digitale pentru elevi, un ghid al profesorului și o Culegere verde, cu o colecție de metode interactive de lucru cu elevii.
 
“În conceperea auxiliarelor didactice – conținut, formă, mod de lucru, experiența de învățare a elevilor- ne-am străduit să integrăm valorile pe care este construită inițiativa Școli verzi: relevanță pentru viața reală, aplicabilitate, drag și atenție pentru natură și pentru oameni și, nu în ultimul rând, bucuria de a învăța. Învățarea devine o experiență completă, în care elevii au parte de o varietate de resurse – de la manualul digital interactiv până la ieșiri în natură, de la analiza propriul mod de a relaționa cu mediul până la posibilitatea de a construi, împreună, un proiect cu impact real în comunitate.”
a declarat  Cătălina Murariu, coordonator educație, WWF-România.
 
Cursul opțional “Eco educație pentru Școli verzi” este un curs transdisciplinar de curriculum la decizia școlii  pentru clasele de gimnaziu, pe care profesorii îl pot alege în fiecare an. Invităm profesorii interesați de eco educație se să se înregistreze pe www.scoliverzi.ro pentru a descărca materiale educaționale gratuite și a urmări filme de bune practici în predarea opționalului, realizate în școli din România

 
”În contextul reformei curriculare inițiate de Ministerul Educației, succesul proiectului Platforma Școli verzi este o dovadă în plus că elevii își doresc să învețe altfel – prin experiment, iar profesorii își doresc să stârnească minți, să îi ajute pe elevi să descopere cu bucurie natura și să îi provoace pentru a găsi propriile soluții la problemele școlii sau ale comunității lor. Am testat aceste metode educaționale cu peste 5000 de elevi și a fost uimitor să descoperim că elevii, indiferent de mediul din care provin, înțeleg problemele locale de mediu și sunt dispuși să schimbe propriile comportamente pentru a contribui la soluționarea unora dintre acestea. Prin platforma scoliverzi.ro, profesori din toată țara sunt sprijiniți pentru a folosi metodele educaționale sau a implementa cursul. ”
a declarat Cristina Adam, Manager proiect Platforma Școli verzi,  Asociația Greenitiative
 
Prin proiectul Platforma Școli Verzi – Advocacy, eco educație și susținere pentru școli sustenabile, 3 organizații de mediu (Asociația Greenitiative, WWF România și Asociația Viitor Plus) au dezvoltat platforma de susținere a profesorilor de gimnaziu care sunt interesați de educația de mediu. Formula educațională propusă este adaptabilă la nevoile elevilor, tolerantă, modernă și sustenabilă, introducând eco educația în cadrul curriculei școlare prin cursul opțional la decizia școlii Eco educație pentru Școli verzi.
 
Finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro), cu suma de 143.289,00 euro, proiectul Platforma Școli Verzi- Advocacy, eco educație și susținere pentru școli sustenabile a fost demarat în aprilie 2014 și se va finaliza în martie 2016 Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Scroll to Top