nasa-Q1p7bh3SHj8-unsplash

Earth Hour a devenit o tradiţie în România: peste 30 de evenimente simultane în toată ţara

43 de oraşe din România sărbătoresc mâine Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile. La invitaţia WWF-România, organizația care a inițiat campania și o derulează în peste 150 de țări, acestea s-au înscris pe lista Oraşelor Oficiale Earth Hour din întreaga lume şi se pregătesc de cîteva săptămâni pentru seara de 23 martie. În toate cele 43 de oraşe, municipalităţile vor întrerupe iluminatul instituţiilor publice şi al clădirilor emblematice şi vor promova ideea stingerii luminilor în rândul instituţiilor private, încurajând, totodată, cetăţenii, să repete acest gest simbolic în locuinţele lor. Sute de școli, asociații locale, organizații de studenți și companii s-au alăturat în acest an campaniei Earth Hour.

„Earth Hour nu ne invită numai să respectăm natura, ci ne invită și să ne respectăm pe noi înșine, în acest fel ajungând să îi respectăm pe cei din jur, să respectăm tot ce ne înconjoară, devenind mai responsabili și înțelegând că, deși suntem cu toții diferiți, comportandu-ne ca o comunitate putem să schimbăm lumea în care trăim. În avalanșa veștilor negative livrate sistematic în fiecare zi, această manifestare ne oferă o gură de oxigen și ne învață că nu suntem singuri. Earth Hour nu este doar o oră, este doar prima oră dintr-un an. In acest an sărbătoarea va fi cea mai mare de până acum în România, cu mii de oameni, peste 40 de orașe și sute de instituții, arătând în acest fel că avem motive de mândrie, de bucurie și speranță și creionând o imagine pozitivă a țării noastre din exterior”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România.

Orașele Oficiale Earth Hour 2012 sunt: Timișoara, Adjud, Botoșani, Baia Mare, București, Buftea, Constanța, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Pitești, Ploiești, Roman, Slatina, Bistrița,Brașov, Brăila, Călărași, Cluj, Craiova, Deva, Focșani, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Roșiorii de Vede, Satu Mare, Slobozia, Târgoviște, Turda, Vaslui, Vatra Dornei, Aiud, Arad, Avrig, Bacău, Calafat, Horezu, Miercurea-Ciuc, Salonta, Sighișoara, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Tulcea.

La Timișoara, Capitala Earth Hour 2013, întâlnirea cu cei care își doresc să sărbătorească Earth Hour alături de WWF-România și Primăria Municipiului Timișoara se dă în Piața Operei, la 18:30, când trupa Merlin susține spectacolul Moștenirea. Până la 20:30 scena evenimentului va găzdui mai multe concerte: fanfara Big Band, Romanian Brass Society și Radu Dan. La 20:30 va fi întrerupt iluminatul public în Piaţa Victoriei, în zona centrală, în Piaţa Unirii şi în Parcurile Alpinet, Central şi Justiţiei. În Piața Victoriei se vor aprinde torțe și lumânări de mari dimensiuni, special create de către beneficiarii Asociației Ateliere Protejate. Observatorul Astronomic Timişoara şi astrocluburile locale „ANTARES” şi „ALTAIR” invită participanții la o sesiune de observații de corpuri cerești, mai vizibile decât de obicei, datorită reducerii luminilor artificiale. Stingerea luminilor va marca și începutul unui spectacol 100% unplugged, incluzând: concert de percuție susținut de trupa Splash, Concert Ansamblul de Clopoței Hosana din Oradea și jonglerii cu flăcări- trupa Shadows. La 20:30 va urca pe scena invitata specială WWF, Dalma Kovacs, care va susține un recital special pregătit pentru Earth Hour, incluzând și un moment alături de Silviu Pasca. Evenimentul se va încheia cu lansarea de lampioane din Piața Operei, la orele 22:00.

WWF va sărbători evenimentul și alături de ambasadorul organizației, actorul Bogdan Dumitrache, care va fi la Timișoara pentru Earth Hour.

La București se vor stinge luminile la Palatul Parlamentului, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Italian, Centrul Ceh, Ateneul Român, MNAR, Muzeul Național Grigore Antipa, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Biblioteca Centrală Universitară. De asemenea, Facultatea de Geografie din cadrul Universității București va marca evenimentul prin amplasarea de lumânări în toate ferestrele facultății din Piața Universității. Hotelul Pullman găzduiește un eveniment special pentru Earth Hour, la care vor participa reprezentanți WWF, Ambasadorul britanic Martin Harris, Zoli Toth, Ambasador Earth Hour în România, precum și numeroși parteneri și susținători ai organizației.

Evenimente speciale pregătesc și alte 30 de orașe din țară, momente special create pentru Earth Hour, cu implicarea întregii comunități. La Bistrița, Capitala Earth Hour 2012, se pregătesc momente artistice, un tur de biciclete, lansare de lampioane, toate pe strada pietonală Liviu Rebreanu.

Castelul Peleș va stinge cele peste 3000 de corpuri de iluminat și va găzdui un eveniment special, la fel ca și Muzeul Bruckenthal din Sibiu.

Vă invităm să consultați lista completă a evenimentelor planificate pentru mâine seară la adresa: www.ora-pamantului.ro.

Earth Hour, o provocare zi de zi

De Earth Hour, WWF își propune să activeze spiritul civic şi atitudinea ecologistă, astfel încât oamenii să câştige nu numai satisfacţia că au participat la o acţiune de mediu de anvergură internaţională, dar şi mândria că locuiesc într-un oraş curat, exemplar.

De la an la an, mişcarea Earth Hour, iniţiată şi coordonată la nivel global de WWF, capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi inducând totodată sentimentul de apartenenţă la o comunitate. Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007 cu un singur oraş participant (Sydney) şi până în prezent, cu o participare a peste 6500 de oraşe din 153 de ţări, a demonstrat că aproape 2 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător.

În România, mișcarea se bucură de sprijinul lui Zoli Toth, desemnat Ambasador Earth Hour încă de la prima ediție, din 2009, dar și de susținerea ambasadorilor WWF Ada Condeescu, Bogdan Dumitrache, Dani Oțil și Șerban Copoț.

Partenerii care s-au alăturat, până acum, campaniei Earth Hour, sunt: ANTENA 3, Headvertising, Green Cat, Romania Green Building Council, Asociația Greenitiative, Ecoteca, Asociația Municipiilor din România, Revista Zeppelin, România Pozitivă, Veioza Arte, Ateliere Protejate, Sub25.

Mai multe detalii despre campanie puteţi citi pe site-ul oficial Earth Hour România: www.ora-pamantului.ro.

Scroll to Top