În urma conținutului fără de documentare prealabilă din articolul „Întâlnirile tainice ale WWF” apărut în Express de Banat, în 26 iulie 2017, WWF publică un drept la replică pentru corectarea imaginii eronate pe care o formează acest material în rândul cititorilor.
1.„Se anunța zilele trecute despre isprăvile de minune ale WWF cu diverși angajați ai Direcției Silvice. Motivul clar nu reiese de niciunde, decât faptul că aceștia au avut și un partener de discuție, un mare retailer din România. Este vorba despre Carrefour, cel mai probabil. Numai că nici unii, nici ceilați nu au anunțat întrevederile cu silvicii de la Herculane, cum nu au anunțat nici o altă asemenea întâlnire „conspirativă” din urmă cu câteva luni, de la Reșița, sau o alta, la fel de „secretoasă”, de la Oțelu Roșu”.
Întâlnirea menționată în articolul de mai sus a avut loc în contextul activităților desfășurate prin proiectul de colaborare WWF-România/Brico Dépôt România – acesta este public, asumat și comunicat către publicul larg. Prin acest parteneriat se urmărește creșterea nivelului de conștientizare și creșterea capacității factorilor interesați pentru o participare activă în procesul de certificare Forest Stewardship Council® (FSC®), respectiv pentru o implementare adecvată a sistemelor de prevenție pentru combaterea tăierilor ilegale (sisteme de verificare prealabilă și monitorizare impuse de Regulamentul UE 995/2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn).
Nu este o întâlnire cu angajații Direcției Silvice, ci au fost invitați să participe reprezentanți ai comunităților locale din zonă, administratori de arii protejate, reprezentanți ai societății civile, experți locali, reprezentanți ai autorităților locale (garda forestieră, garda de meniu, agenția de protecție a mediului), operatori și administratori de păduri.
2. „Înțelegem că s-ar fi discutat despre pădurile virgine și defrișări. Pe cine nu ar fi interesat un asemenea subiect, de ce să nu fi fost anunțat? Sau mediatizat. E ceva rușinos în tot acest demers al WWF sau de ce atâta secretomanie?”
Fiind vorba de o întâlnire tehnică, nu una de informare (prin care să prezentăm anumite noutăți sau rezultatele unui proiect), presa nu a fost invitată. Totuși, accesul ei nu a fost interzis, drept dovadă stă și faptul că o persoană din mass media a participat în mod proactiv la eveniment – răspunzându-i-se la toate întrebările.
Certificarea forestieră trebuie privită ca o platformă pentru susținerea unei administrări responsabile a pădurilor -iar impactul acestui proces depinde de implicarea tuturor factorilor interesați. Astfel, seminarul a prezentat moduri practice, constructive și eficiente de îmbunătățire a procesului de management forestier. Aici au fost invitați factorii interesați relevanți (custozi și administratori de arii protejate, ONG-uri locale, autorități relevante în domeniu, Agentia de Protecție a Mediului, Garda Forestieră, Garda de Mediu, administratori de paduri, întreprinzători locali, reprezentați ai comunităților locale ș.a.) pentru promovarea unor soluții durabile. Considerăm că este mai important să ieșim din zona de veșnic nemulțumiți și să ne transformăm din protestatari în persoane implicate.
Nu s-a pus la cale “ce păduri trebuie tăiate” ci s-a urmărit creșterea capacității factorilor interesați – o problema spinoasă în România. A fost dezbătut și subiectul pădurilor virgine (întâlnirea a avut loc la scurt timp după anunțarea includerii a 24.000 de hectare de păduri din România în patrimoniul UNESCO[1]) fiind prezentate solutii practice pentru aplicarea procedurilor legale pentru identificarea si protejarea padurilor virgine (ex. Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine) .
3. „De altfel, se pare că WWF a reușit un adevărat parteneriat cu Romsilva și se implică tot mai puțin, spre deloc, în subiectul defrișărilor, iar atunci când se implică, o face mult mai discret, aproape pe șest, cu oblonul tras”.
WWF lucrează cu toate autoritățile responsabile de păduri deoarece fără implicarea lor găsirea unor soluții care să se aplice la nivelul țării este imposibilă. Lucrăm cu ROMSILVA în scopul promovării unui management forestier responsabil și în mod special identificarea pădurilor virgine – având în acest sens un protocol care să ne permită să avem acces pe teren și la datele necesare pentru întocmirea studiilor.
În ceea ce privește implicarea “pe șest, cu oblonul tras”, amintim că WWF a întors Codul Silvic de patru ori din Plenul Parlamentului, care odată aprobat ar fi permis mărirea cantității de lemn exploatat. De asemenea, WWF a avut un rol principal în crearea legislației care protejează pădurile virgine (începând cu 2012, inclusiv prin campania publică “Salvați pădurile virgine”) și includerea a 24.000 de hectare de pădure virgină în UNESCO (proces început în 2013).
De asemenea, WWF-România a elaborat, alaturi de Federatia Natura 2000 si alte ONG-uri și a transmis către Ministerul Apelor și Pădurilor o strategie pentru combaterea integrată a tăierilor ilegale (vezi aici). Acest document complex conține o analiză detaliată a situației actuale a pădurilor din țara noastră și este însoțită de obiective strategice clare, de măsuri și soluții concrete ce țin cont de legile țării noastre.
Constatăm că nu este prima dată când ziarul Express de Banat publică un material menit să denigreze imaginea WWF, precum și a partenerilor noștri, prin aluzii calomnioase și informații nefondate, fara respectarea standardelor minime ale jurnalismului sau fără o minimă verificare și solicităm ziarului, dacă este de bună credință, ca pe viitor să verifice informațiile înainte să le publice.
[1] https://wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?305370/24000-paduri-virgine-romania-unesco-wwf