De Ziua Mediului, WWF deschide un Centru de Informare la Alexandria

Alexandria, 5 iunie- WWF–România şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman au deschis astăzi Centrul de Informare `Frontiere Verzi` din Alexandria. Găzduit de APM Teleorman, centrul va fi un spaţiu deschis publicului, care va reuni pasionaţii de natură de toate vârstele. Pentru a marca lansarea, copiii de la Grădiniţa nr.6 din Alexandria au pregătit un moment artistic dedicat naturii.

„Tradiţia proiectelor de conservare WWF oferă comunităţilor un rol extrem de important în desfăşurarea proiectului, o mare parte din succesul pe termen lung al acţiunilor WWF fiind garantate de implicarea oamenilor locului. Proiectul Green Borders își dorește aducerea zonele umede aproape de oameni, fiind un instrument util educației ecologice, dar și exemplificării impactului măsurilor de conservare și refacere a acestora. Centrul de Informare inaugurat astăzi la Alexandria își propune apropierea oamenilor de natură și conștientizarea importanței Dunării pentru fiecare membru al comunității.” a declarat Cristian Tetelea, Manager de programe- Bazinul Dunării, în cadrul WWF.

Găzduit de Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman, centrul va oferi atât copiilor, cât și tinerilor și adulților, un spațiu în care vor găsi numeroase informații şi materiale informative care reflectă caracteristicile mediului înconjurător din zonă. Vizitatorii vor găsi aici o serie de jocuri interactive pentru o mai bună înțelegere a proceselor naturale care au loc în imediata lor apropiere, publicații și materiale cu ajutorul cărora fiecare să găsească un răspuns la întrebările legate de Dunăre.

Experţii WWF și APM Teleorman vor interacţiona cu membrii comunității locale şi vor atrage atenţia asupra benefiicilor pe care Dunărea le oferă, dar şi asupra aspectelor negative cauzate de exploatările intensive în cadrul diverselor ramuri ale economiei, precum agricultura şi navigaţia. În prezent, 70% din Lunca Dunării s-a pierdut, ceea ce a redus semnificativ capacitatea de stocare naturală a apelor la inundaţii.

WWF reface Lunca Dunării şi crează oportunităţi

Centrul de Informare de la Alexandria face parte din proiectului Life+ „Conservarea Transfrontieră a cormoranului mic şi raţei roşii în zone cheie din România şi Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi (Green Borders).

WWF-România, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman, Agenția pentru Protecția Mediului Olt şi Societatea Ornitologică Română, a demarat proiectul Frontiere Verzi în ianuarie 2009. Acesta asigură cadrul necesar pentru conservarea transfrontieră a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunării atât în România, cât şi în Bulgaria, lucru ce va asigura refacerea zonelor de reproducere ale raţei roşii şi ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european.

În România, 175.000 de oameni trăiesc în zonele de implementare a proiectului Frontiere Verzi. 21 de sate şi 2 oraşe din Lunca Dunării vor beneficia de măsurile de conservare pe care WWF le implementează în beneficiul naturii, dar şi al oamenilor.

5 iunie reprezintă Ziua Mondială a Mediului, instituită în 1972 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței „Ecologia Umană” de la Stockholm, este sărbătorită astăzi de mai bine de 100 de țări, reprezintând elementul central al Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP). WWF-România, împreună cu partenerul Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman, se alătură acestei celebrări, amintind întregii comunități cât de important este mediul înconjurător pentru fiecare individ și cât de importantă este educația în dezvoltarea unei societăți durabile.

Notă pentru editori:
Mai multe informaţii despre proiectul Frontiere Verzi sunt disponibile pe website-ul www.green-borders.eu.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Este una dintre cele mai mari şi eficiente organizaţii internaţionale independente care derulează proiecte pentru conservarea naturii. Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe informaţii pe www.wwf.ro.

Pentru mai multe informaţii vă rog contactaţi WWF Programul Dunăre-Carpați România, persoană de contact :

Ioana Cenuşă, Asistent comunicare proiect, email. [email protected], tel 0736 098 106
 

Scroll to Top