Consumatorii cer legi mai bune, ce pot asigura legalitatea produselor din lemn de pe piață, conform unui studiu recent, comandat de WWF în 9 țări. De asemenea, mai multe companii europene ce activează în industria lemnului, de la producători la comercianți, au semnat un memoriu către Comisia Europeană (CE) prin care cer ca Uniunea Europeană (UE) să întărească regulile actuale cu privire la folosirea materialului lemnos de proveniență ilegală.
Regulamentul European privind comerțul cu lemn sau EUTR (EU Timber Regulation), conceput pentru excluderea de pe piață a materialului lemnos recoltat în mod ilegal, se află în curs de revizuire de către CE în Bruxelles.
În prezent, în UE pot fi cumpărate produse făcute din lemn ilegal
Conform unui sondaj de opinie comandat de către WWF în nouă țări (România, Marea Britanie, Germania, Italia, Franța, Suedia, Olanda, Portugalia și Belgia), trei sferturi dintre respondenți nu știu că produse făcute din material lemnos recoltat în mod ilegal pot fi încă cumpărate în UE.
85% dintre respondenți spun că este important pentru ei să existe măsuri prin care oamenii să nu poată cumpăra produse din lemn ilegal, fără a realiza acest lucru. În plus, 82%, doresc ca UE să implementeze regulile și legislația mai consistent în toate țările din UE, iar 78% sunt de părere că legislația ar trebui să acopere toate produsele pe bază de lemn. În acest moment, EUTR nu include articole cum ar fi scaune, jucării, cărți, instrumente muzicale, cărbune, rafturi pentru vin, umerașe și multe altele.
În România, din eșantionul de 1000 de respondenți, 64% au declarat că nu știu că în România și în UE poți cumpăra un produs făcut din lemn recoltat ilegal. La întrebarea “Cât de important este pentru dumneavoastră ca măsuri mai bune să implementate, pentru a asigura faptul că nu se pot cumpăra de către consumatori, fără a-și da seama, produse făcute din lemn recoltat ilegal?” 72% din respondenți au răspuns că acest lucru este foarte important, în timp ce 24% au răspuns că sunt oarecum importante aceaste măsuri.
Mai mult, 76% dintre respondenți cred că este necesară intervenția CE, pentru a sigura faptul că regulamentul este extins pentru a acoperi toate produsele pe bază de lemn, iar 83% cred că este necesară o acțiune a CE pentru a se asigura că regulamentul este aplicat într-un mod mai consistent în UE.
Uniunea Europeana trebuie să înceteze a mai fi piața de desfacere pentru lemnul recoltat ilegal, indiferent dacă acesta provine din statele membre sau din importuri din afara UE. Lemnul recoltat ilegal din pădurile noastre ne subminează în mod direct economia, asistența socială, calitatea aerului și a apei, precum și dreptul la frumos. Responsabilitatea pentru acțiune o purtăm toți cei solidari cu viitorul – autorități, companii, societate civilă, public. Măsurile ce trebuie intreprinse de către Comisia Europeană trebuie să fie puternice și unitare, astfel încât să se evite orice fel de portițe sau verigi slabe în plasarea pe piață a lemnului recoltat ilegal, a declarat Costel Bucur, Director Regional Carpaţi, Păduri şi arii protejate la WWF-România.
63 de companii și 7 asociații și federații ce activează în industria lemnului transmit, printr-un memoriu trimis CE, că exploatarea forestieră ilegală este o amenințare semnificativă pentru resursele forestiere globale, dar și că aceasta contribuie la defrișări, produce pierderi de biodiversitate și erodează normele de drept. Semnatarii cer alocarea de resurse pentru punerea în aplicare a regulamentului, consecvent, pe întreg teritoriul UE și o abordare coerentă în interpretarea lui.
WWF a lucrat pentru a crește nivelul de conștientizare asupra măsurilor necesare pentru ca EUTR să fie pe deplin eficace și salută sprijinul reprezentanților industriei într-un moment în care legislația ar putea fi îmbunătățită.
Memoriul transmis către CE rămâne deschis pentru semnături suplimentare de susținere din partea companiilor și asociațiilor ce activează în industria lemnului.
Note pentru editori
Regulamentul European privind comerțul cu lemn:
http://romania.panda.org/ce_facem/paduri/regulamentul_european_privind_comerul_cu_lemn/