small_ww2601

August 13 este ziua în care am terminat resursele Pământului

În mai puțin de opt luni am consumat toate resursele naturale pe care Pământul le poate genera într-un an, sechestrarea carbonului solicitând mai mult de jumătate din bugetul naturii, conform datelor Global Footprint Network, partener WWF.
 
Această organizație urmărește cerințele umanității de la natură (amprenta ecologică), comparându-le cu posibilitatea naturii de a face față acestor cerințe (biocapacitatea). Ziua în care se termină resursele generate de Pământ, Earth Overshoot Day, marchează data când solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an.
 
Dacă acum 15 ani Earth Overshoot Day avea loc în octombrie, anul acesta s-a mutat pe 13 august, cu  o săptămână mai devreme ca anul trecut.
 
Costurile acestui consum ecologic excesiv sunt din ce în ce mai evidente: defrișări, secete, lipsa apei potabile, eroziunea solului, pierderea biodiversității și acumularea dioxidului de carbon în atmosferă. Aceasta din urmă poate amplifica efectele descrise anterior, dacă modelele climatice actuale sunt corecte. În consecință, factorii de decizie de la nivel guvernamental care iau în considerare aceste cheltuieli ecologice în momentul elaborării politicilor, vor avea o șansă mult mai bună de a pune dezvoltarea economică pe termen lung a națiunii pe un drum favorabil.
 
Amprenta de carbon a umanității a crescut mai mult decât dublu între anii 1961 și 1973, perioada când lumea a intrat într-un consum ecologic mai mare decât posibilitatea de regenerare a planetei, spune Mathis Wackernagel, Președinte al Global Footprint Network și unul dintre creatorii măsurătorii care contabilizează resursele din punctul de vedere al amprentei ecologice.
 
Deși avem toate datele la îndemână, în loc să reușim să scădem consumul, în primul rând cu o utilizare mai eficientă a resurselor noastre, consumul nostru crește, iar capacitatea de regenerare a planetei scade. Deja anul trecut foloseam resurse la nivel global de parcă am avea 1,5 planete, punând o presiune imensă pe natură, iar anul ăsta ajungem la punctul de deficit al consumului cu o săptămână mai devreme. Asta exact în momentul în care în România vorbim de o secetă extremă, de scăderea drastică a producției agricole și de perspective puțin îmbucurătoare pentru anul viitor. Trebuie să regândim urgent principiile pe care se bazează societatea noastră. La nivel macro, o astfel de schimbare poate fi generată la Summitul de la Paris, iar la nivelul consumatorilor și al oamenilor, prin presiune pe autorități și pe industrie ca aceștia să facă pași mai rapizi spre sustenabilitate, prin reducerea risipei și regândirea comportamentului de consum, a declarat Magor Csibi, Director WWF-România.
 
Amprenta de carbon este strâns legată de alte componente ale amprentei ecologice – terenuri cultivate, pășuni, păduri și teren fertil peste care s-au construit clădiri și drumuri. Toate aceste cereri sunt în competiție pentru spațiu. Cum cerem din ce în ce mai mult pentru mâncare și producția de material lemnos, tot mai puține suprafețe productive sunt disponibile pentru a absorbi carbonul din combustibilii fosili. Acest lucru înseamnă că emisiile de carbon mai degrabă se acumulează în atmosferă, decât să fie absorbite în totalitate.
 
A doua șansă
Acordul de climă așteptat la Conferința Națiunilor Unite din 21 Decembrie a.c., se va concentra pe menținerea încălzirii globale în intervalul de 2oC peste nivelurile din perioada de dinaintea Revoluției Industriale. Acest scop comun va cere națiunilor să implementeze politici care să permită eliminarea treptată a combustibililor fosili până în 2070, urmând recomandările Comitetului interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC), având un impact direct asupra amprentei ecologice a națiunilor.

Presupunând că până în 2030 emisiile globale de carbon sunt reduse cu cel puțin 30 de procente sub nivelurile de azi, urmând scenariul sugerat de IPCC, Earth Overshoot Day ar putea fi mutată înapoi în calendar până la 16 Septembrie 2030 (presupunând că restul amprentei va continua expansiunea la nivelul actual), conform Global Footprint Network. Prin contrast, mersul lucrurilor la fel ar însemna că folosim resursele echivalente a două planete până în 2030, Earth Overshoot Day mutându-se la sfârșitul lunii Iunie.

Scroll to Top