201906_wwf_bisonr_arm_bogdanc_d4s_2387

7 zimbri au ajuns în noua lor casă din Carpaţii Meridionali

Pe 20 iunie a sosit un nou transport de zimbri în zona sitului Natua 2000, Munții Țarcu, prin inițiativa WWF România, Rewilding Europe și a partenerilor locali, printre care și primaria comunei Armeniș împreună cu Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș.

Zimbrul străbătea acum 200 de ani pădurile de pe teritoriul României și al Europei”, spune managerul de proiect al echipei LIFE Bison, Marina Druga. Prin aceast transport am făcut un nou pas în crearea unei populații viabile din punct de vedere genetic în Carpați, aducând cel mai mare mamifer terestru European înapoi în habitatul de care aparține”.

Drumul lung spre o viață în libertate
Grupul de zimbri nou-sosiți, care cuprinde cinci femele (trei de la rezervația Springe, două din Edertal-Hemfurth) și doi masculi (din rezervațiile Neumünster și Cuxhaven), au călătorit la aproximativ 1500 kilometri de rezervația Wisentgehege din orașul nemțesc Springe. Înainte de translocarea lor, animalele au petrecut șase luni împreună în rezervație, permițându-le să formeze legături care să contribuie la aclimatizarea în noua lor casă.
În ciuda călătoriei, care a durat 21 de ore, toți zimbrii au fost catalogați ca fiind sănătoși la sosire de către medicul veterinar.

Primul mascul Curt II a fost cam reticent și, după două ore de încercări timide de a ieși din camion, managerul de proiect a decis tranchilizarea și mutarea lui în țarc pentru a nu prelungi stresula supra lui și celorlalte exemplare.
Ceilalți șase zimbri au ieșit rapid și l-au așteptat pe Curt II să își revină, după care au păscut în liniște și s-au aventurat să își exploreze noua casă.

După ce își vor petrece primele 21 de zile într-un țarc de aclimatizare, aceștia vor fi verificați din nou, înainte de a le fi permis accesul într-o zonă împrejmuită de 160 de hectare. Aici vor putea să se adapteze la mediul mai sălbatic și să învețe să supraviețuiască fără ajutor uman.

Pe tot parcursul procesului de aclimatizare rangerii vor monitoriza în permanență sănătatea și comportamentul animalelor, folosind apoi datele colectate pentru a înțelege mai bine această specie. În toamnă, grupul va fi eliberat în sălbăticia Munțiilor Țarcu, un sit Natura 2000 care se întinde pe o suprafață de 59.000 de hectare.

Zimbri sălbatăci
Până în acest moment 73 de zimbri au fost aduși din nouă rezervații și centre de reproducere din Europa și România. Astăzi circa 50 de animale străbat liber cele două zone de resălbăticire din Munții Țarcu și Munții Poiana Ruscă.

Fiind o specie-cheie, zimbrul are un impact mare asupra mediului. Prin pășunatul, culoarele prin vegetație și fertilizarea pe care le face, zimbrul creează condiții care permit ca o diversitate de specii de plante și animale să prospere. Ei sunt, de asemenea, o sursă importantă de hrană pentru prădători, cum ar fi lupul, râsul și urși.
Comunitățile din Carpații Meridionali beneficiază, de asemenea, de reintroducerea zimbrului. Scopul Rewilding Europe și WWF România este de a lucra cu natura sălbatică – cu un accent special pe zimbru – pentru a dezvolta regiunea.

Astăzi această dezvoltare implică turism bazat pe natură, inițiative bazate pe comunitate și proiecte educaționale, cercetare științifică și inovare tehnologică. O populație mare de zimbri sălbatici compleatează bogăția istorică și culturală a zonei alături de de peisaje deosebite oferind turiștilor un areal divers de puncte de interes spre vizitare.

Despre proiect
Odată răspândit în întreaga Europă, zimbrul sălbatic european a fost dus la dispariție la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă și pierderea habitatului. Începând cu anul 2014, programul de reintroducere a zimbrilor, în curs de desfășurare de către Rewilding Europe și WWF România, este cea mai mare încercare de acest gen din Carpații Meridionali.

Primele două transporturi au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș. Transporturile s-au repetat apoi în fiecare an în cadrul proiectului LIFE Bison finanțat de Comisia Europeană. În 2018 au fost eliberați încă 23 de zimbri în sălbăticie, inclusiv 14 indivizi în noua zonă de resălbăticire din Munții Poiana Ruscă, în apropierea comunei Densuș.

Obiectivul general al proiectului LIFE Bison, care se desfășoară până în decembrie 2020, este stabilirea unei populații sălbatice de zimbri care este viabilă din punct de vedere demografic și genetic în Carpații Meridionali. Subpopulațiile vor fi conectate prin coridoare naturale, permițând migrația și schimbul genetic.

Colaborare strânsă
WWF România și Rewilding Europe colaborează îndeaproape cu comunitățile locale din ambele locații de reintroducere a zimbrilorilor, cu implicarea antreprenorilor locali, Romsilva, a ocoalelor silvice, a asociațiilor de vânătoare și a operatorilor de turism, asigurând că programul de reintroducere a zimbrilor va atinge toate obiectivele propuse.  

O expoziție se desfășoară acum în a doua zonă de reintroducere, în centrul de informare turistică din Densuș pentru a mări vizibilitatea proiectului și a evidenția beneficiile aduse de zimbri atât naturii cât și comunităților locale. În urma sosirii noului transport de zimbri, echipa de proiect LIFE Bison va organiza o întâlnire cu actorii locali pentru a discuta despre coexistența vieții sălbatice și dezvoltarea comunității.
 

Scroll to Top