Tineri activiști din 11 ţări europene s-au mobilizat pentru protejarea râurilor și le-au dedicat o zi întreagă , pe care au numit-o River Action Day (Ziua în care acționăm pentru râuri). Patru școli din Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Hunedoara și Răucești, județul Neamț, fac parte din iniţiativa regională şi au marcat River Action Day prin diferite acţiuni dedicate râurilor din zonele lor. River Action Day marchează finalul programului „Școli Europene pentru o Planetă Vie” care dezvoltă cetățenia activă pentru cauze de mediu în cadrul unei rețele internaționale de profesori și elevi pasionați de natură.
33 de școli din Bulgaria, Croația, Republica Moldova, Austria, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ucraina și Ungaria au organizat River Action Day sub sloganul Împreună pentru râuri. Tinerii și-au propus să atragă atenția asupra importanței râurilor şi au reușit, prin activităţi precum colectarea deşeurilor, ateliere, parade eco, expoziţii. Mesajele tinerilor au ajuns la membrii comunităților locale și au ajutat la creșterea gradului de conştientizare a situației râurilor la nivel local.
În România, patru școli au transformat ziua de 2 octombrie într-una importantă pentru râurile din imediata lor apropiere: Someş, Moldova, Sărata, Zlaşti şi fluviul Dunărea. Elevi de la Colegiul Tehnic Matei Corvin din Hunedoara, Colegiul Tehnic Lorin Sălăgean din Drobeta Turnu Severin, Colegiul Tehnic Energetic, Cluj Napoca și Școala Gimnazială Răucești, Neamț, în echipă cu profesorii lor, au acționat în aceeași zi pentru conservarea apelor dulci. Sub umbrela cauzei comune, aceștia au demostrat o mare creativitate și entuziasm în dezvoltarea de activități precum ecologizarea malurilor, flashmob-uri, campanii de informare pentru comunitățile locale și o diversitate de activități culturale – dansuri, poezii, eco-parade.
După ce au dezvoltat proiecte de mediu pe parcursul anului trecut, elevii și profesorii au demonstrat că vor să ducă cetățenia activă mai departe. S-au mobilizat pentru o cauză comună într-o nouă inițiativă regională, arătând cât de sustenabilă poate fi educația de mediu. Aceasta arată cât de durabilă este inițiativa noastră „Școli Europene pentru o Planetă Vie” și cât de bine pot colabora școli din atâtea țări diferite, atunci când lucrează pentru un scop comun, declară Cătălina Murariu, coordonator programe Educație pentru Dezvoltare Durabilă, WWF-România.
Tinerii au puterea de a modela viitorul, așa că ar trebui să îi încurajăm să aibă grijă de mediul înconjurător și să caute constant soluții creative pentru a-l transforma într-o lume mai bună. Acesta este motivul pentru care Fundația ERSTE susține inițiativa transfrontalieră „Școli Europene pentru o Planetă Vie”, declară Doraja Eberle, președinte Fundația ERSTE. Suntem mândri să vedem cum acțiunile „Școli Europene pentru o Planetă Vie” conduc spre noi acțiuni transfrontaliere.
Ideea River Action Day este unul dintre rezultatele evenimentului final al programului „Școli Europene pentru o Planetă Vie”. Acest program a luat naștere în anul 2009, concentrându-se să aducă împreună elevi și profesori, încurajându-i să-și asume responsabilitatea pentru mediul înconjurător și natura din Europa și să desfășoare acțiuni comune pentru modelarea viitorul Europei într-un mod durabil. Până în prezent, 5.000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani din 11 țări au participat și și-au pus în practică propriile proiecte ecologice.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm vizitaţi: http://schools.foralivingplanet.eu