14 zimbri dau startul celui de-al doilea nucleu de resălbăticire al acestei specii emblemă, în Munții Poiana Ruscă, în apropierea satului Poieni. Comunitatea din Densuș deschide porțile pentru a sprijini formarea unei populații de zimbri liberi în sud-vestul Carpaților.
Din 2014 această specie emblemă s-a întors în locurile de odinioară, printr-un amplu proiect de resălbăticire derulat la poalele munților Țarcu. Povestea nu se oprește aici. WWF România, Rewilding Europe și Primăria Comunei Densuș continuă eforturile de a crea o pupulație viabilă de zimbri în libertate, în vestul Carpaților, prin deschiderea unui al doilea nucleu de resălbăticire.
Primarul Comunei Densuș, Adrian-Ionel Virtopean împărtășește bucuria pe care a simțit-o la sosirea zimbrilor: “Pentru mine și comunitatea din Densuș o inițiativă atât de specială poate aduce un suflu nou satelor bătrânești din apropierea zonei de resălbăticire, cum este Poieni. Am speranța că tinerii care au plecat din zonă vor dori să se întoarcă să investească în casele părinților lor, să valorifice patrimoniul vieții de odinioară pentru ecoturism. Pe lângă oamenii care ne vizitează deja, acum suntem pe harta iubitorilor de natură sălbatică.”
Acestă inițiativă ambițioasă se desfășoară cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Life pentru natură în cadrul proiectului „Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România” (LIFE 14 NAT/NL/000987). Obiectivul principal de conservare este de a crea două subpopulații de zimbri, viabile și interconectate, în Munții Țarcu și Poiana Ruscă, în zona Carpaților de Vest ș de Sud-Vest.
Zimbrul a dispărut din sălbaticie în România în urmă cu aproximativ 200 de ani. Rewilding Europe și WWF România lucrează încă din anul 2013. Prima zonă de resălbăticire din sud vestul Carpaților, Măgura Zimbrilor, aflată la baza Munților Țarcu numără acum aproximativ 30 de exemplare de zimbri sălbatici, după 5 transporturi și eliberări anuale realizate până acum în arealul comunei Armenis, jud. Caraș Severin.
Munții Poiana Ruscă sunt propice pentru crearea celui de al doilea nucleu de resălbăticire, fiind localizați de-a lungul unui coridor ecologic de migrație a speciilor sălbatice între Carpații de Vest și Carpații de Sud-Vest, precondiție esențială pentru a asigura diversitate genetică pentru urmașii zimbrilor eliberați în cele două zone. Primii doi zimbri au sosit la Densuș în 2 mai 2018 și provin din Rezervația Valea Zimbrilor din localitatea Vama Buzăului, judetul Brașov, fiind o prima colaborare de acest fel în cadrul proiectuluil. Alte 12 exemplare au fost transportate din 3 rezervații germane: Bad Berleburg, Donaumoos și Wisentgehege Springe. Directorul centrului de repoducție din Springe a coordonat însuși colectarea animalelor din Germania și le-a însoțit entuziat până în România. Transporturile au decurs fără probleme, alături de echipa WWF fiind și experții Societății Române de Sălbăticie.
Eliberarea zimbrilor în ecosistem se face treptat, la început aceștia petrec aproximativ o lună într-un țarc de aclimatizare de aproximativ 14 hectare, timp în care se vor reface de pe urma stresului cauzat de transport, schimbarea structurii sociale, a habitatului, a alimentației și a climei. După încă câteva luni, petrecute într-un țarc de resălbăticire de peste 100 de hectare, odată ce animalele deprind un comportament de turmă și iși recapătă din instinctele sălbatice, vor deveni parte integrantă din ecosistemul munților Poiana Ruscă.
Zimbrul european este o specie umbrelă care, odată reintrodusă cu succes, iar habitatul ei conservat în mod eficient de-a lungul Munților Carpați, va ajuta la menținerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permițând proceselor naturale și resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură. Viziunea noastră este ca bunăstarea comunităților locale să fie susținută prin valorizarea unuia dintre ultimele bastioane de sălbatice din Europa, dezvoltarea de întreprinderi locale prietenoase cu mediul înlesnite de prezența turiștilor iubitori de natură sălbatică precum și a unui program de educație care să pregătească generația următoare să iubească și să iși croiască traiul în jurul acestor zone naturale.
Reintroducerea zimbrilor va continua în urmatorii 2 ani în cadrul proiectului Life Re-Bison, în colaborare cu primăria comunei Densus, a Asociatiei Proprietarilor de Păduri și Pășuni „DEMSUȘ” și alți parteneri naționali și internaționali, cu scopul de a crea o populație viabilă de zimbri în zone de reintroducere.
- Pentru mai multe informații despre proiect puteți vizita http://life-bison.com/ [website in limba Engleză]
- Dacă vrei să iei parte la o experiență de vizitare a zimbrilor în libertate, poți citi mai multe despre programul de ecoturism din Măgura Zimbrilor, aici https://wwf.ro/visitbison
- Echipa noastră vă stă la dispozitie; pentru întrebări, o puteți contacta pe Dr. Marina Drugă, Manager al proiectului Life Re-Bison prin email: [email protected]