Raportul privind Riscurile Globale 2025: WWF face apel la acțiuni transformative pentru consolidarea rezilienței și abordarea amenințărilor globale la adresa mediului

Schimbările climatice și pierderea naturii se numără printre principalele riscuri cu care se confruntă omenirea - 2025 trebuie să fie startul pentru următorii cinci ani de acțiune globală transformatoare.

23 ianuarie 2025: Ca răspuns la publicarea raportului WEF Global Risks Report 2025, WWF solicită acțiuni transformative pentru a aborda factorii sistemici, generatori ai riscurilor globale de mediu.

Raportul, publicat înainte de reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos, a identificat o serie de amenințări globale, riscurile de mediu dominând următoarea perioadă de 10 ani. Raportul a constatat că cele mai grave patru riscuri pentru următorii zece ani sunt fenomenele meteorologice extreme, pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor, schimbările critice ale sistemelor terestre și diminuarea resurse naturale.

Daudi Sumba, Director de Conservare, WWF International, a declarat: „Riscurile de mediu identificate în acest raport sunt deja o realitate cotidiană pentru milioane de oameni din întreaga lume. Impactul crizelor climatice și naturale interconectate distruge și destabilizează viețile și mijloacele de subzistență ale oamenilor. Temperaturile au atins niveluri record, iar sistemele naturale de care depind societățile și economiile noastre sunt împinse la limită. Intervalul de timp pentru a preveni punctele critice ireversibile se scurge rapid. Nu avem de ales decât să acționăm mult mai rapid pentru a consolida reziliența la aceste riscuri și pentru a aborda cauzele lor profunde.

„Următorii cinci ani sunt cruciali. Până în 2030, trebuie să asistăm la schimbări la nivel de sistem în ceea ce privește modul în care sunt produse și consumate alimentele și energia, precum și în ceea ce privește modul în care este mobilizată finanțarea. Intensificarea eforturilor de conservare și restaurare va fi, de asemenea, vitală pentru a garanta că declinul naturii va fi inversat până la sfârșitul deceniului. Atunci când guvernele își vor prezenta noile planuri naționale privind clima în acest an, vor avea ocazia de a stabili o cale de acțiune transformatoare. Avem soluții, tehnologii și acorduri internaționale – acum trebuie să trecem urgent la punerea lor în aplicare.

„Lumea dispune de soluții pentru a aborda aceste riscuri și a construi o lume mai sigură și mai durabilă. Facem ape ca fiecare dintre noi să contribuie și să ia măsuri acum. Viitorul nostru depinde de acest lucru.”

Orieta Hulea, Director General, WWF România, a declarat: „Impactul fenomenelor meteorologice extreme cum sunt intensificarea valurilor de caldură, seceta, furtunile severe s-a resimțit din plin în ultimii ani în plan economic și social, arătând vulnerabilitatea societății și a modelului nostru economic la schimbările climatice. Sunt necesare schimbări pentru decarbonizarea tuturor sectoarelor, pentru integrarea soluțiilor bazate pe natură pentru adaptare și reducerea riscurilor în paralel cu susținerea investițiilor în surse regenerabile de energie cu impact de mediu redus pentru a elimina dependența de combustibilii fosili și în noi tehnologii prietenoase cu mediul.”

SFÂRȘIT

OBSERVAȚII

Raportul Planeta Vie 2024” al WWF arată un declin catastrofal de 73% în mărimea medie a populațiilor de animale sălbatice monitorizate în doar 50 de ani. Țările au convenit asupra unor obiective globale ambițioase de stopare și inversare a pierderii naturii (Cadrul Global pentru Biodiversitate), de limitare a creșterii temperaturii globale la 1,5ºC (Acordul de la Paris) și de eradicare a sărăciei (Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU). Cu toate acestea, Raportul Planeta Vie arată că angajamentele naționale și acțiunile pe teren sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele pentru 2030 și pentru a evita punctele critice periculoase.

Declinul speciilor poate duce la pierderea serviciilor ecosistemice de care depind economiile și la reducerea rezilienței în fața riscurilor prezentate de evenimente naturale și antropice precum secete, incendii, inundații, boli, poluare etc.

Scroll to Top