EURO LARGE CARNIVORES

Coexistența dintre oameni și carnivorele mari a presupus de-a lungul secolelor nesfârșite compromisuri și adaptări de ambele părți. Dezvoltarea explozivă a așezărilor umane și infrastructurii în ultimii 100 de ani a restrâns însă dramatic habitatul carnivorelor mari și a perturbat semnificativ viața și activitatea speciilor.

Activități umane precum exploatările forestiere, extinderea infrastructurii de transport, extinderea zonelor turistice, a construcțiilor și a fermelor, culesul intensiv al fructelor de pădure sau vânarea excesivă a speciilor care constituie baza trofică principală a carnivorelor mari au avut fiecare în parte un impact major asupra comportamentului carnivorelor mari.

Ca să aibă un succes real și de durată, reducerea numărului și a impactului conflictelor dintre oameni și carnivorele mari este un proces care necesită un dialog și o colaborare continuă, dar și consens între toți actorii principali implicați. Este vorba de  factorii de decizie, administrațiile și comunitățile locale, agențiile pentru protecția mediului, gărzile forestiere și de mediu, gestionarii fondurilor cinegetice, gestionarii fondurilor forestiere, crescătorii de animale, instituțiile de cercetare, universitățile, ONG-urile, operatorii de turism și alții.

Activitătile proiectului sunt legate de

© WWF

Conservare

wwf-romania-team-1920x1080

Comunicare

mana-atinge-copac-doru-oprisan-1920x1080

Monitorizare

copil-imbratisand-un-copac-dan-dinu-1920x1080

Educatie

Informare, colaborare si negociere

De-a lungul celor 4 ani de proiect au fost și vor fi inițiate întâlniri de lucru pe subiecte importante precum metodele de prevenire a conflictelor, metodele de monitorizare a populațiilor de carnivore mari, modalitățile de compensare a pagubelor produse de carnivorele mari, cele mai bune practici în domeniul conservării acestor specii și proiectele din Europa care au avut un impact pozitiv semnificativ pentru viața oamenilor și carnivorelor mari.

Scopul nostru este de a conserva carnivorele mari printr-o colaborare participativă între factorii interesați. Un alt obiectiv important este cel de informare, respectiv de a-i aduce la masa discuțiilor atât pe cei care au putere de decizie cât și pe cei afectați în mod direct de conflictele cu carnivorele mari, precum comunitățile locale sau crescătorii de animale. Mizăm totodată pe prezența specialiștilor care pot da recomandări avizate, bazate pe observații directe și date științifice, numind aici cercetători, profesori și reprezentanți ai unor ONG-uri de profil.

Facilităm întâlniri între fermieri pentru ca aceștia să împărtășească cele mai bune practici și cele mai eficiente metode de reducere a pagubelor din partea carnivorelor mari. Vom instala garduri electrice speciale pentru stâne și vom dărui câini de pază specializați pentru a demonstra că soluții există, doar trebuie luate în calcul.

Imagini în premieră pentru România

Ne propunem să-i avem ca parteneri pe jurnaliștii din presa locală și centrală cu scopul de a-i informa și de a schimba, în timp, tonul senzaționalist al știrilor. Ne dorim ca presa să-și îndrepte mai mult atenția asupra nevoilor speciilor de carnivore, asupra soluțiilor care pot reduce conflictele și asupra beneficiilor incontestabile ale existenței carnivorelor mari pe teritoriul României.

Vrem să dăruim publicului larg posibilitatea de a fi martor la viața de zi cu zi a urșilor. Pentru aceasta, vom echipa cu colare video urși care să ne furnizeze mai multe informații despre comportamentul lor, inclusiv despre interacțiunile intra- și interspecifice. Astfel vom înțelege mai bine modul lor de a interacționa cu alți urși și cu animale din alte specii, dar și cu oamenii și activitățile acestora. Monitorizările vor furniza date prețioase pentru specialiștii noștri, dar și imagini în premieră pentru România, și nu numai, exclusiv din perspectiva animalului.

Strângem de la iubitorii de natură cele mai frumoase povești despre întâlnirile pozitive cu carnivorele mari și le împărtăși publicului larg pentru a arăta că ursul, lupul și râsul sunt o bogăție, și nu o problemă. Căutăm și aducem în atenția publicului acele povești de succes ale unor fermieri, primari sau oameni simpli care au găsit modalități de a trăi în armonie cu carnivorele mari, în speranța că și alții le vor urma exemplul.

Invităm toți factorii interesați să se alăture proiectului LIFE EuroLargeCarnivores pentru a găsi împreună soluții. Este o foarte bună ocazie de a demonstra că România știe și poate să se mobilizeze pentru a asigura o coexistență durabilă a oamenilor cu carnivorele mari.

Povestea lui Ioan Purcel

Povestea lui Relu Nica