Bio Balance

Utilizarea sustenabilă a biomasei și atenuarea presiunii pe păduri

Situația în România

  • Suprafața totală împădurită din România este de aproximativ 7 milioane de hectare, iar marea majoritate a pădurilor au vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani, fiind la nivelul maxim de retenție a carbonului. 
  • Aproximativ 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau alte resturi vegetale, la care se adaugă instituții (școli, primării, spitale etc.). 
  • De multe ori instalațiile de încălzire (în cele mai  multe cazuri, sobe) au un randament scăzut, iar pierderile de energie sunt mari. 

 

Contextul european

  • Utilizarea și producția de energie sunt responsabile pentru 75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE.
  • Pădurile din UE absorb echivalentul a aproape 10% din toate emisiile de gaze cu efect de seră ale UE în fiecare an.
  • UE și-a propus să atingă neutralitatea climatică până în 2050, cu obiectivul intermediar de reducere netă cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

 

Persoane de contact în România

Manager de proiect: George Caracaș

De-a lungul anilor, WWF a promovat tranziția echitabilă și graduală către o economie cu emisii scăzute de carbon, unde arderea biomasei joacă un rol major. Modelele existente de producere a energiei prezintă o serie de riscuri, ducând la compromisuri asupra calității aerului, distrugerii habitatelor naturale și fac din ce în ce mai inaccesibilă energia necesară pentru încălzirea locuințelor. 

Astfel, prin Bio-Balance, ce se desfășoară în perioada iulie 2021- iunie 2024, WWF își propune:

  • Crearea de centre de diseminare a cunoștințelor și schimb de experiență. Vor fi dezvoltate platforme online unde municipalități, cetățeni și firme pot împărtăși experiențele lor practice despre cum au redus utilizarea biomasei sau  consumul de energie. În acest fel, vor fi colectate  cele mai bune practici care au potențialul de a fi implementate la scară largă.
  • Demonstrarea de soluții fezabile la nivel local. În Europa Centrală și de Est nu există soluții care să reducă dependența gospodăriilor (în mare parte sărace) de lemnul de foc. De aceea, astfel de gospodării din Bulgaria, România și Ungaria vor putea aplica pentru un program al cărui buget total este de 100.000 euro pentru a demonstra soluțiile fezabile la nivel local.
  •  Să ofere ajutor pentru  municipalități. Bunele practici  și experiențe colectate vor fi selectate într-un set de instrumente ce va veni în sprijinul localităților. Acesta va fi disponibil în limba bulgară, maghiară, română, precum și în engleză.

 

Petitie paduri

Pădurile au un impact pozitiv asupra climei capturând dioxidul de carbon din atmosferă. În timp ce arderea biomasei forestiere poate avea un impact negativ din cauza eliberării unor cantități semnificative de dioxid de carbon, oamenii de știință sunt de acord că, în ceea ce privește emisiile, folosirea biomasei reziduale reprezintă o opțiune mai bună față de combustibilii fosili. Dar nu ne putem permite să tăiem pădurile încontinuu, deoarece pentru a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050, care reprezintă o țintă ambițioasă la nivelul UE, trebuie să creștem suprafețele de păduri, și implicit și capacitatea de sechestrare a carbonului. Criterii naționale stricte pentru utilizarea biomasei sunt necesare în țările din centrul și estul Europei, inclusiv Bulgaria, unde se preconizează o creștere semnificativă a utilizării biomasei pentru nevoile energetice în următorii 10 ani.

INFORMAȚII ȘI MATERIALE UTILE

Utilizarea corectă a lemnului de foc

Dacă îți încălzești locuința cu lemne, trebuie să știi că utilizarea corectă a lemnului și eficiența sobei duce la o scădere a emisiilor de particule nocive. 

În acest fel păstrăm aerul mai curat și avem grijă de sănătatea noastră. Un alt mare bonus este că ne economisește resursele.

 

Infografic cu sfaturi de uscare a lemnului de foc

Este foarte important, atunci când cumpărați și folosiți lemn de foc, să vă asigurați că lemnul este uscat corespunzător.

Un kilogram de lemn proaspăt tăiat poate conține până la o jumătate de litru de apă, ceea ce face ca arderea lui să fie ineficientă și să producă mult fum.

Lemnul crud are un conținut de umiditate de aproximativ 50%, deci, pe lângă faptul că este dificil de aprins, scoate mult fum, iar particulele eliberate sunt extrem de dăunătoare pentru mediu și pentru sănătatea noastră. 

Un copac uscat corespunzător are un conținut de umiditate mai mic de 20%. 

Brichetele - beneficii în utilizare

Dacă folosești o sobă sau centrală pe lemne, ar fi de preferat să cumperi brichete gata pregatite pentru foc decât lemne pe care trebuie să le tai, spargi, depozitezi.  

Știai că sunt și mai ecologice decât lemnul de foc? 

Află ce alte beneficii au brichetele și cum le poți utiliza pentru a avea o casă caldă și aer mai puțin poluat.

Peleții și avantajele utilizării acestora

La fel ca și brichetele, peleții pot fi o alternativă pentru producerea de energie și reducerea dependenței de lemnul de foc. 

Printre avantajele utilizării peleților se numără cantitatea redusă necesară și puterea calorică este mai mare decât cea a lemnului de foc convențional.

Află ce sunt peleții și cum pot fi utilizați aceștia, pentru sănătatea familiei tale, protejarea mediului și reducerea costurilor! 

Rezultate sondaj despre utilizarea lemnului de foc în Bulgaria, Ungaria și România

Un sondaj cantitativ a fost realizat în Bulgaria, Ungaria și România în perioada februarie-martie 2022 pentru a studia și identifica obiceiurile de utilizare a lemnului de foc pentru încălzire a gospodăriilor în cele trei țări.

Sfaturi practice pentru folosirea lemnului de foc în mod sigur și rentabil

Arderea necorespunzătoare a lemnului poluează aerul și ucide.

Consultă sfaturile pentru o încălzire cu lemne mai eficientă și mai sănătoasă.

Poți descărca și printa posterul pentru a-l distribui în comunitatea ta, astfel poți ajuta mai mulți oameni să trăiască mai bine și să economisească energie. 

Mituri despre biomasa forestieră

Broșura care demontează mituri despre biomasa forestieră

Inima verde a Europei poate fi în pericol dacă punem presiune pe pădurile existente pentru a ne satisface nevoia de biomasă pentru producerea de energie care să ne ofere independență față de combustibilii fosili.

Sunt voci care ar dori să fim mai relaxați și să lăsăm să ardă și puținul verde care ne-a mai rămas.

Consultă broșura pentru a afla care sunt miturile și care este adevărul.

Descoperă studiile, bunele practici și recomandările BioBalance

Resurse video

Cum putem reduce poluarea și crește eficiența energetică

Sfaturi utile pentru arderea lemnului

Arderea corectă a lemnului de foc

ce-logo-life

Proiectul LIFE Bio-Balance este finanțat prin mecanismul LIFE Climate Management and Information Program. Acesta va continua activitățile din proiectul BioScreen, implementat cu sprijinul Ministerului Mediului din Germania, prin programul European Climate Initiative (EUKI).

Conținutul acestei pagini este responsabilitatea WWF România și nu reprezintă poziția oficială a Uniunii Europene sau CINEA.

FĂ PARTE DIN GRUPUL DE FACEBOOK
SOLUȚII ALTERNATIVE PRIVIND ENERGIA

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

PNIESC consultari publice

Propunerile organizațiilor de mediu pentru revizuirea Planului Național Integrat Energie și Schimbări Climatice

Consultările publice pentru revizuirea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) s-au încheiat pe 15 martie. Organizațiile de mediu au propus, printre altele, creșterea ponderii de energie regenerabilă la 41%, introducerea de ținte, politici și măsuri concrete pentru reducerea fenomenului de sărăcie energetică și revizuirea proiectelor pe bază de combustibili fosili.

Citește mai multe
Scroll to Top