SCHIMBĂRI CLIMATICE
Propunem soluții care să adapteze planurile de management al pădurilor la schimbările climatice.
În 2019, aproximativ 1,7mn mc de păduri (adică suprafața a 7.000 de terenuri de fotbal) au fost doborâți de fenomene naturale extreme în România. Este vorba despre incendii naturale, doborâturi de vânt, uscarea arborilor, rupturi de zăpadă sau atacuri ale unor insecte. Acestea au efecte devastatoare pentru că gospodărirea pădurilor nu este adaptată schimbărilor climatice.
În 2019, aproximativ 1,7mn mc de păduri (adică suprafața a 7.000 de terenuri de fotbal) au fost doborâți de fenomene naturale extreme în România.
Astfel de fenomene extreme sunt din ce în ce mai prezente și, de aceea, se impune luarea unor măsuri de prevenție. Tipul natural fundamental de pădure este cel mai stabil și rezistent. În cadrul acestuia, efectele fenomenelor naturale extreme sunt mult reduse.
Ce face WWF pentru a apăra pădurile în fata schimbărilor climatice
Ne propunem să creăm sisteme de evaluare a riscurilor și de prevenție a impactului negativ generat de fenomene naturale extreme care produc perturbări. Vrem să modificăm legislația actuală și să identificăm, elaborăm și promovăm noi soluții.
Vrem ca pădurile artificiale, degradate sau aflate în stare nefavorabilă de conservare să fie conduse, prin lucrări de reconstrucție ecologică, către structuri mai apropiate de condițiile naturale. Vom face lucrări de identificare, evaluare, cercetare și promovare a soluțiilor.
Propunem consolidarea managementului siturilor Natura 2000 pentru a include adaptările la schimbări climatice și refacerea stării favorabile de conservare.
Proiecte
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Mobilizare pentru păduri
Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, “Pădurea” a reușit să mobilizeze cel mai mare număr de voci din România într-un exercițiu european de consultare publică. Cu 421 de chestionare completate – mai mult decât Germania, Franța și Austria – România s-a clasat pe primul loc în Europa

WWF: Pădurile și comunitățile au nevoie de sprijin prin PNRR
WWF-România propune includerea unor investiții complementare în PNRR pentru protejarea pădurilor și sprijinirea comunităților, în acord cu direcțiile strategice asumate de România prin Strategia Națională pentru Păduri. Având în vedere recentele propuneri de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență 2020–2026, Asociația WWF-România a transmis autorităților un set de

Reforma Romsilva: un nou pas, pe gheață, spre necunoscut
WWF-România avertizează că procesul de reformă al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva avansează spre necunoscut, certe fiind doar o serie de riscuri majore ce pot compromite atât managementul sustenabil al pădurilor, cât și funcționalitatea administrațiilor ariilor naturale protejate aflate în administrare. „Vrem să fim bine înțeleși: susținem reforma Romsilva