ZERO PLASTIC în delta dunării

2023

În al patrulea său an, Patrula Zero Plastic, prin care WWF-România și Lidl România și-au propus să elimine plasticul din natură, este deja un program matur.

Activitățile de educație și conștientizare în rândurile tinerilor pe de o parte și al turiștilor și localnicilor din Deltă pe de alta, sunt amplificate și eficientizate, astfel încât sperăm să ajungem la cifre de audiență superioare. Reluarea programului Ambasadorii Zero Plastic și parteneriatul cu Cercetașii României sunt cei doi piloni care, alături de o campanie de comunicare dezinhibată și bine țintită, duc către acest scop.

În același timp, discuțiile cu partenerii locali (autorități, companii de salubrizare, Navrom, ARBDD, Garda de Mediu) construiesc și ele pe experiența anilor trecuți și se concentrează pe acțiuni concrete.

2022

Patrula Zero Plastic, programul prin care WWF-România și Lidl România și-au propus să elimine plasticul existent în natură, se află în al treilea an.

După ce, în primii doi ani, Patrula Zero Plastic a fost activă în Delta Dunării, anul acesta proiectul continuă în Deltă și se extinde în pădurile din jurul orașului Brașov.

Timp de câteva luni, voluntarii, comunitatea locală și autoritățile lucrează împreună pentru a pune la punct un mecanism care să prevină apariția deșeurilor de plastic în Deltă, dar și pentru a strânge deșeurile care acum sufocă natura.

Experiența din anii trecuți a Patrulei Zero Plastic a arătat că, singure, activitățile de ecologizare nu sunt de ajuns pentru a opri fenomenul deșeurilor de plastic care se descompun în mediul natural, afectând astfel calitatea biodiversității și, nu în ultimul rând, sănătatea oamenilor. În egală măsură, amenzile și alte mijloace de penalizare nu fac față atitudinilor cauzate de lipsa de educație și de implicare. Așadar, este nevoie de acțiune pe toate planurile, de la modificarea cadrului legislativ la educație și implicarea activă a companiilor, turiștilor și comunității pentru ca plasticul să nu mai ajungă în natură.

În 2022, proiectului i se adaugă o componentă educațională puternică prin înființarea programului Ambasadorii Zero Plastic, adresat elevilor de liceu din Delta Dunării. Elevii voluntari vor fi special pregătiți pentru a documenta situația plasticului plutitor pe canalele Deltei și pentru a convinge turiștii să folosească kituri de colectare atunci când vizitează Delta Dunării. Elevii vor patrula în timpul verii alături de membrii Patrulei, de autorități și de susținătorii proiectului.

2021

În al doilea an al proiectului Patrula Zero Plastic, barca Patrulei, deja o prezență cunoscută în Delta Dunării, a parcurs echivalentul a peste 1.500 de kilometri și a strâns peste o tonă de deșeuri din plastic. În plus, voluntarii Patrulei au distribuit 4.000 de kituri Lidl pentru colectarea plasticului din Deltă, o acțiune care s-a dovedit un succes atât prin cantitățile de plastic colectate cât și prin efectul de conștientizare pe care l-a avut asupra localnicilor, turiștilor și afacerilor din zonă.

Noutatea din 2021 a Patrulei a fost o componentă de implicare activă a locuitorilor, turiștilor și autorităților din Delta Dunării în procesul de curățare și de semnalare a incidentelor de mediu (depozitări ilegale, lipsa sau defectarea infrastructurii etc.)

2020

În 2020, Patrula Zero Plastic (powered by Lidl) a colectat peste o tonă de deșeuri din plastic și a parcurs peste 1000 km pe canalele Deltei. Deșeurile adunate au fost depozitate în cele 5 țarcuri special amenajate la Mahmudia, Sulina, Sf. Gheorghe și Mila 23.

studiu_plastic_delta dunarii
Studenții masteranzi ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării au preluat ideea campaniei noastre „Patrula Zero Plastic” și au întocmit un studiu despre impactul plasticului în natură, din perspectiva turiștilor și a comunităților locale din Delta Dunării.
Este îmbucurător faptul că majoritatea celor intervievați (73,1%) au declarat că acționează imediat ce văd în apă gunoi care ar putea afecta fauna acvatică. Ca regulă de bază pe care turișii ar trebui să o respecte în excursiile lor, a câștigat kit-ul de bune maniere J saci de gunoi aduși de acasă și colectarea gunoiului.
Au fost intervievate 170 de persoane, majoritatea cu vârste între 18 și 45 de ani. Puteți citi studiul integral, aici: WWF -fără plastic în Delta Dunării.
patrula 2020

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole