Zimbrii au nevoie de tine, iar tu ai nevoie de natură

Una din metodele de conservare a naturii este reintroducerea în sălbăticie a unor specii de animale sau plante dispărute, care au un rol esențial în asigurarea bogăției și sănătății biodiversității, așa cum este cazul zimbrilor.

Anul acesta vom aduce trei transporturi de zimbri din rezervații și centre de reproducere din întreaga Europă, deci avem nevoie de sprijinul tău pentru a susține zimbrii nou veniți, pe perioada de aclimatizare, prin asigurarea de hrană suplimentară, vitamine și medicamente. Astfel, vei crește șansele zimbrilor de a fi puternici și a trece cu bine procesul de adaptare la un mediu nou.

Susținând acum costurile pentru hrana și medicamentele zimbrilor, îi ajuți să facă primul pas spre libertate!

Donând acum, ne ajuți să asigurăm:

Zimbrii recent transportați din rezervații străine în țarcul de aclimatizare din Munții Țarcu sunt neexperimentați cu natura sălbatică au nevoie de o perioadă de timp pentru a se obișnui cu noul mediu și pentru a-și găsi singuri hrana, datorită faptului că mai multe generații au fost ținute în grija omului.

Rangerii LIFE Bison împreună cu medicul veterinar monitorizează starea de sănătate a noilor veniți și observă dacă există indivizi care sunt în dificultate, atunci intervin cu hrană suplimentară în țarcul de aclimatizare. Fânul este cumpărat de la gospodarii din comunitățile locale.

Zimbrii, precum multe alte specii, depid de sărăriile naturale pentru a se alimenta cu sarea și mineralele necesare digestiei. Fiindcă este nevoie de timp pentru a le găsi în natură după ce au fost eliberați, rangerii amplasează în locuri des frecventate sare mineralizată.

În cazul în care există indivizi care prezintă semne de malnutriție sau boală, la consultarea medicului veterinar, rangerii pot pune în teren hrană cu vitamine și suplimente. Dacă în urma analizelor de fecale se depistează vreo problemă de sănătate se pot administra, cu aprobările legale, medicamente. 

Rangerii monitorizează zimbrii atât direct prin deplasări zilnice în teren cât și cu ajutorul technologiei: camere ascunse, colare GPS, virtual fence.  Datele sunt preluate prin aplicațuii,  stocate și interpretate de specialiști. 

Rangerii colectează și probe din teren pentru ca cercetătorii să poată determina starea de sănătate și linia genetică a zimrilor.

 

Zimbrii sunt legende vii care au inspirat prin măreția lor poporul român, dar care au dispărut din peisajul natural acum 200 de ani. Acum revin pe plaiurile lor și modelează peisajul, ajutând întreaga suflare a naturii să prospere, de la amfibieni la carnivore mari, la păsări și plante endemice. 

Acum 7 ani, am început acest proiect unic și foarte ambițios de reintroducere a zimbrilor în sălbăticia Carpaților Meridionali. Avem în prezent 65 de zimbri care cutreieră liberi și pe care îi monitorizăm. Suntem încă departe de a avea o populație viabilă, care să asigure supraviețuirea acestei specii în sălbăticie. 

Zimbrii nou veniți au nevoie de grijă și atenție pentru a căpăta curajul de a păși în libertate.

Sprijinul tău este o investiție în sănătatea zimbrilor, în sănătatea naturii, în sănătatea proprie.

Află din clipul de mai jos cum arată un transport de zimbri în Măgura Zimbrilor

Biodiversitate
Zimbrii sunt încă vulnerabili în România, iar succesul revenirii lor și contribuției la biodiversitatea și sănătatea naturii depinde de noi toți.
Educație
În Măgura Zimbrilor Tinerii Activi pentru Natură și Zimbri sunt mereu gata să exploreze!
Ecoturism
Măgura Zimbrilor a devenit un loc pentru experiențe în natură sau în vatra satului.
Cercetare
Măgura Zimbrilor găzduiește un program complex de monitorizare și cercetare multi-disciplinar împreună cu universități și think-tank-uri din țară și din străinătate.
Previous
Next

Ce este Măgura Zimbrilor?

La poalele munților Țarcu, în vecinătatea comunelor Armeniș și Teregova, zimbrul cutreieră liber.

Măgura Zimbrilor este o zonă naturală deosebită în inima Banatului Montan care are o populație de peste 65 de zimbri în sălbăticie.

Aici, oamenii se aliază cu natura pentru a readuce bunăstarea în viața noatră a tuturor. 

Află ce este în sufletul rangerilor, antreprenorilor locali, școlarilor și cercetătorilor care înțeleg importanța și acționează pentru conservarea zimbrilor.

Prin acest jurnal video vei ajunge să cunoști bucuriile și provocările de zi cu zi din Măgura Zimbrilor.

Scroll to Top