Codul de etică

CODUL ETIC WWF

(actualizat 2009)

Cum ne comportăm față de Misiunea noastră, față de Lumea noastră și față de noi înșine

WWF are o misiune și un obiectiv clar exprimate. Toate programele noastre susțin acea misiune, iar obiectivele sale vor fi atinse mai ușor dacă se adoptă următoarele principii.

1. Vom fi globali, independenți, multiculturali și apolitici.
2. Vom folosi cele mai bune informații științifice disponibile pentru a aborda chestiuni și pentru a ne evalua d.p.d.v. critic toate demersurile.
3. De fiecare dată când va fi posibil, vom căuta comunicarea și vom evita confruntarea.
4. Vom crea soluții concrete de conservare printr-o combinație de proiecte pe teren, inițiative legate de politici, crearea capacității și a educației.
5. Vom implica comunitățile locale și persoanele indigene în planificarea și executarea programelor noastre pe teren și le vom respecta nevoile culturale și economice.
6. Ne vom maximiza eficiența creând parteneriate cu alte organizații, guverne, societăți și comunități locale.
7. Ne vom derula operațiunile în manieră responsabilă și eficientă d.p.d.v. al costurilor și vom aplica fonduri de la donatori potrivit celor mai înalte standarde de contabilitate și transparență.

LUMEA NOASTRĂ

Vom căuta întotdeauna să minimizăm impactul activităților noastre asupra mediului (în special impactele adverse) și ne vom asigura că acestea vor respecta întotdeauna legislațiile pentru protecția mediului. În viața noastră de zi cu zi, atât la lucru cât și în timpul nostru liber, vom practica ceea ce rostim depunând tot efortul pentru a reduce poluarea și deșeurile și, acolo unde va fi posibil, vom folosi materiale reciclabile și reutilizabile. Și îi vom încuraja pe toți cei cu care interacționăm să facă la fel.

NOI ÎNȘINE

1. Comportamentul nostru unii față de ceilalți.
Respectăm întotdeauna drepturile colegilor noștri, îmbrățișăm puterile ce stau în diferențele dintre noi, ne bucurăm de bogăția diversității, ne tratăm unii pe alții cu demnitate și respect, încurajăm munca în echipă și colaborarea, încurajăm o atmosferă de candoare și sinceritate în timp ce condamnăm mereu toate formele de discriminare și manipulare politică.

2.Comportamentul nostru față de public în mare.
La fel cum respectăm diversitatea culturală și etnică a colegilor noștri, așa respectăm diversitatea oamenilor din toată lumea. În afacerile noastre din afara organizației, vom fi întotdeauna onești și deschiși, nu vom discrimina și nu vom avea niciodată idei preconcepute legat de ceilalți din motive culturale, etnice, religioase sau politice sau de alt fel. Vom înregistra și vom răspunde la criticile pe care le vom primi pentru a învăța din ele și pentru a evita repetarea greșelilor.

3. Comportamentul nostru față de guverne și organizații.
Ca și organizație globală și multi-culturală, adoptăm conceptul de ”mai bine împreună”; recunoaștem și încurajăm cooperarea și colaborarea cu organizațiile cu aceleași idei. În timp ce s-ar putea ca misiunile lor să fie diferite de ale noastre, recunoaștem validitatea și valoarea obiectivelor lor. În același timp, ne menținem independența și ne susținem punctul de vedere cu vigoare. Vom împărți întotdeauna meritele cu organizațiile noastre partenere, fie că sunt parteneri strategici, de finanțare sau de implementare.

4. Comportamentul nostru față de media și influencerii de opinie.
În timp ce recunoaștem și apreciem valoarea pe care o are media globală în răspândirea punctului nostru de vedere și informarea guvernelor, a industriei și a publicului larg cu privire la misiunile și obiectivele noastre, vom fi întotdeauna onești, clari și neutri d.p.d.v. politic în toate legăturile cu aceasta. Vom face tot posibilul să împiedicăm manipularea sau folosirea greșită a declarațiilor noastre în scopul de a susține puncte de vedere politice, etnice sau religioase cu care nu suntem de acord.

5. Comportamentul nostru față de partenerii noștri corporatiști.
Pentru a ne îndeplini misiunea, recunoaștem nevoia de a ne alătura sectorului corporatist și de a stimula o cooperare activă cu liderii din sector. Vom lucra cu sectorul corporatist într-o manieră profesională, deschisă, onestă și directă. Ne vom menține independența în timp ce le vom respecta viziunile și îi vom provoca și inspira să se îndrepte către un viitor mai sustenabil.

6. Comportamentul nostru față de furnizorii și consultanții noștri.
În selectarea resurselor externe, independente, vom fi întotdeauna corecți, obiectivi și deschiși în ceea ce privește evaluarea capacităților lor. Nu vom accepta favoruri sau mite și nu vom permite să ni se ofere semne de apreciere care să ne afecteze judecata. Nu vom permite ca legăturile de familie, religioase, tribale, politice sau personale de alt fel să ne influențeze acordarea contractelor.

7. Comportamentul nostru față de instituția noastră.
Ne vom administra întotdeauna într-o manieră care să dea credit și care să îmbunătățească eficiența și eficacitatea organizației noastre WWF. Vom fi custozi atenți ai fondurilor aduse în grija noastră, gestionându-le cu onestitate și transparență strictă și căutând în permanență cele mai eficiente soluții d.p.d.v. al costurilor, chiar și cu prețul inconveniențelor personale.

Scroll to Top