Codrii Seculari Strambu Baiut
“Elaborarea Planului de Management pentru situl de importanta comunitara ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strambu Baiut”
Proiectul este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
WWF-România, în parteneriat cu Direcția Silvică Maramureș și Primăria Comunei Băiuț au început în septembrie 2018 implementarea proiectului “Elaborarea Planului de Management pentru situl de importanță comunitară ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț”. Acest sit adăpostește prima pădure virgină identificată și protejată de organizație, devenită în 2017 parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.
Prin proiect ne propunem ca în baza studiilor efectuate în teren atât pentru identificarea speciilor și habitatelor, a stării de conservare a acestora cât și a amenințărilor și presiunilor și în urma consultării factorilor interesați și afectați în privința nevoilor lor de dezvoltare socio-economică, să elaborăm un plan de management care să pună bazele unei gestionări pe termen lung a resurselor natural, atât în favoarea oamenilor cât și naturii. La nivel local, WWF-România își propune să promoveze valorile biodiversității din aceasta arie naturală protejată, implicând într-o cât mai mare măsură comunitățile din zonă – astfel, localnicii vor descoperi care sunt speciile de aici, care este importanța lor și ce pot face pentru a le proteja.
Planul de management realizat în cadrul proiectului reprezintă pilonul principal pentru administrarea unei arii naturale protejate. În urma analizelor din teren, acesta va propune în detaliu operațiunile și acțiunile obligatorii pentru atingerea scopului principal al custozilor: protejarea și conservarea biodiversității în sit.
Demersurile privind asigurarea unui statut de protecție pentru această zonă au început în anul 2005; mai târziu, în anul 2011, aria naturală protejată a fost desemnată ca sit de importanță comunitară ROSCI0285 Codrii seculari de la Strâmbu Băiuț, iar în anul 2016 a fost extinsă la o suprafață de 2962 ha. Aici sunt prezente cele mai bine conservate păduri virgine de amestec din zona Munților Carpați, grupa Orientală. În acest sit sunt întâlnite carnivore mari (lupul, ursul, râsul, pisica sălbatică), păsări răpitoare de zi și de noapte, precum și barza neagră sau ciocănitoarea neagră. În iulie 2017, circa 20% din suprafața sitului a fost adăugată în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de alte șapte păduri seculare de fag din România. De-a lungul ultimilor zece ani, WWF-România a derulat în acest sit mai multe proiecte și activități – de la identificarea pădurilor virgine, construirea unui observator pentru faună, până la realizarea unor poteci tematice, elaborarea de panouri informative și multiple vizite de promovare pe teren, cu reprezenti ai autorităților locale și ai presei naționale și internaționale.
Valoarea finanțării, la data semnării TOTAL 2.863.045,43 lei din care eligibil 2.862.872,46, Finanțare UE prin FEDR (85%) 2.433.441,60 lei, finanțare de la bugetul de stat (15%) 429.430,87 lei , iar 172,96 lei finanțare WWF-România.
Durata de implementare este de 44 de luni, contract semnat la 01.01.2018. Codul My SMIS 119050.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe confinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro.
PERSOANE DE CONTACT
- Manager proiect, Carmen Pădurean, [email protected], +40 730 098 100
- Expert tehnic, Călin Ardelean, [email protected], +40 735 317 548
- Specialist comunicare, Miradona Krizbai, [email protected], +40 736 630 705
ECHIPA DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI
- Manager proiect, Carmen Pădurean, [email protected], +40 730 098 100
- Expert tehnic, Călin Ardelean, [email protected], +40 735 317 548
- Specialist comunicare, Miradona Krizbai, [email protected], +40 736 630 705
- Responsabil financiar, Laura Gheorghiu, [email protected], +40 730 638 481
- Expert achiziții, Mihaela Frățilă, [email protected], +40 730 098 101
- Asistent proiect, Vladimir Dohatcu, [email protected], +40 745 763 605
- Expert management ecosisteme, Radu Melu, [email protected], +40 724 365 591
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole despre păduri
The New Forestry Code Fails to Implement Clear Reforms for Forestry
RO The most important decisions are essentially postponed, to be eventually adopted through subsequent legislation by the future Government. Adopted yesterday by the Chamber of Deputies, Romania's New Forestry Code opens doors to potential improvements in forest management, but falls short of clearly implementing the strategic objectives outlined in the
Noul Cod Silvic ratează implementarea unor reforme clare pentru silvicultură
EN Deciziile cele mai importante sunt practic amânate, urmând a fi eventual adoptate prin legislația subsecventă de către viitorul Guvern. Noul Cod Silvic, adoptat ieri în Camera Deputaților, deschide o serie de oportunități pentru îmbunătățirea sistemului silvic românesc, însă nu reușește să transpună în mod clar direcțiile strategice asumate prin
Solicităm Parlamentului adoptarea de urgență a reformelor mult așteptate în silvicultură
EN Parlamentul are acum o responsabilitate istorică de a adopta, până la finalul actualului mandat politic, un nou Cod Silvic pe baza căruia să se poată aplica reformele esențiale în silvicultură, în beneficiul întregii societăți. Ultima variantă a proiectului de lege include o serie de prevederi importante, însă este esențial