Coșul de picnic

Hrana sustenabilă este ”cool”, iar copiii înțeleg acest lucru cel mai bine prin joacă și învățare experiențială. Tocmai de aceea, WWF a lansat un program inovativ menit să-i convingă pe copiii între 5 și 12 ani să renunțe la obiceiurile alimentare nesănătoase în favoarea unei diete sănătoase, care să protejeze atât sănătatea lor, cât și a planetei.

Coșul de Picnic este un program educativ derulat de birourile WWF din Grecia, Turcia și România, țări în care nu există politici naționale suficient de coerente și eficiente pentru încurajarea hranei sustenabile în instituțiile educaționale.

Obiceiurile alimentare pot deveni mai sustenabile în cazul copiilor, însă această învățare și schimbare de comportament poate fi făcută într-un mod relaxat, interactiv, simplu, prin implicarea familiilor și prin conectarea cu alte școli din Europa. Astfel, termeni complicați precum ”amprenta ecologică a alimentelor” pot fi mult simplificați pentru a fi ușor de înțeles de către cei mici.

În total, elevi din circa 20 de școli vor primi un kit educațional dezvoltat de WWF. În coșul de picnic se vor găsi multe activități practice și jocuri care promovează 3 principii:

1. Fructe și legume de sezon, din surse locale

2. Prepararea hranei acasă

3. Reducerea risipei alimentare

Prin acest prim proiect pilot, vom ajunge cu Coșul de Picnic la circa 1500 de elevi din cele trei țări, urmând ca, în funcție de succesul pe care-l va avea, să-l extindem și la alte școli. Programul mai include o importantă etapă de pregătire practică a profesorilor pentru predarea la clasă a activităților din coșul de picnic. Totodată, vom crea o platformă social media la care să adere și prin  care să comunice toți profesorii și părinții interesați de această activitate extracurriculară.

Ne dorim ca, la final de proiect, să constatăm o descreștere a consumului de alimente nesănătoase în rândul copiilor, pe care o vom măsura prin chestionare și observare prin testimoniale. Vrem să dezvoltăm pe termen lung o rețea de educatori care să răspândească mesajul despre importanța dietei sustenabile și să-i învețe pe copii cum să atingă, în mod concret, acest deziderat. Totodată, scopul nostru este să promovăm un kit educativ cât mai eficient și atractiv, care să fie preluat în mod gratuit și de alte rețele educative, precum Cercetașii, alte ONG-uri sau organizații de educație non-formală.

Kit-ul educativ

Punem la dispoziția educatorilor un kit de învățare
realizat cu ajutorul specialiștilor în educație non-formală

Activități suplimentare
pentru copii și părinți

Pentru copiii care #stau_acasă, am pregătit
în bucătăria WWF-România o mini-serie de activități

Sunt profesor. Cum mă implic?

Urmărește aici pașii necesari ca să te alături proiectului.

Te invităm alături de noi

Ești profesor și ești interesat să predai la clasă activitățile din Coșul de Picnic sau să intri pe platforma de comunicare social media? Intră în legătură cu noi! Trimite un mesaj la adresa [email protected] sau dă click mai jos.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole

Guvernanta - animatie utila pentru Comunile Transilvaniei PACT2020 Worksheep Studio

Două animații utile pentru a crea comunități active și sănătoase

Două animații create prin proiectul  „Colinele Transilvaniei – Model de parteneriat activ pentru o dezvoltare durabila” (PACT 2020) sunt menite să transfere către comunitățile locale cunoștințe și experiențe despre cum pot răspunde în timp real nevoilor identificate local. Urmărește și tu animațiile: „Comunități sănătoase” și „Comunități vii”.

Citește mai multe
Planul National Strategic

Scrisoare deschisă către Guvernul României: Pădurilor trebuie să li se aloce cel puțin 10% din bugetul total al PNS

Soarta pădurilor pentru următorii zece ani se decide acum, când se stabilește Planul Național Strategic (PNS). Guvernul României trebuie să-și demonstreze susținerea pentru ocrotirea pădurilor și îmbunătățirea condițiilor climatice prin soluții proactive ce pot fi finanțate, conform Strategiei Forestiere Europene, prin Politica Agricolă Comună (PAC). Cu toate acestea, în propunerea

Citește mai multe

Invitație în privința participării la contractarea serviciului de producție a 3 filme de animație

În cadrul proiectului „Îmbunătățirea coexistenței dintre oameni și carnivore mari în Europa prin comunicare și cooperare transfrontalieră” (EUROLARGECARNIVORES, Activitatea B.8, numărul proiectului: LIFE16 GIE/DE/000661) WWF România, cu sediul în Bulevardul Tudor Vladimirescu, nr. 29, Sector 5, București, invită furnizorii de servicii interesați să participe la contractrea serviciului de producție a

Citește mai multe
Scroll to Top