ÎMPREUNĂ PENTRU DUNĂRE
PROVOCAREA
Bazinul hidrografic al Dunării este al doilea bazin hidrografic ca mărime din Europa, „cel mai internațional” bazin hidrografic din lume și o linie vitală importantă pentru Europa. În călătoria sa de 2.800 km, de la Pădurea Neagră la Marea Neagră, fluviul traversează zece țări și adună, total sau parțial, apele din nouăsprezece țări. Aproximativ 83 de milioane de oameni trăiesc în bazinul Dunării și peste 20 de milioane de oameni depind direct de Dunăre pentru apa potabilă.
Cu toate acestea, în ultimii 150 de ani, bazinul Dunării și zonele sale umede au fost intens exploatate. Diguri, baraje, îndreptări, fixarea malurilor și dragarea au modificat mari părți ale sistemului fluvial. Mai mult de 80% din zonele umede au fost pierdute și, odată cu ele, bunurile și serviciile ecosistemice pe care le oferă. Efectele au fost de amploare și includ scăderea drastică a populațiilor de pești și animale sălbatice, scăderea calității apei și deteriorarea zonelor umede, care nu mai sunt capabile să ofere zonele de biodiversitate atât de necesare sau să absoarbă apele viiturilor – servicii care devin din ce în ce mai valoroase în fața schimbărilor climatice.
OBIECTIVUL NOSTRU COMUN
Parteneriatul „Împreună pentru Dunăre” (the Living Danube Partnership) este o colaborare transsectorială unică, care reunește WWF-CEE, Fundația Coca-Cola și diverse părți interesate pentru a îmbunătăți sănătatea bazinelor hidrografice din bazinul Dunării. În acest fel, inițiativa urmărește să consolideze reziliența la schimbările climatice, aducând în același timp beneficii comunităților locale și naturii.
Ne propunem să realizăm acest obiectiv prin mobilizarea acțiunii colective pentru:
- Punerea în aplicare a refacerii luncii inundabile și a zonelor umede și demonstrarea beneficiilor ecologice și socioeconomice ale acestora;
- Demonstrarea și promovarea conceptului de water stewardship, în special în ceea ce privește gestionarea bazinelor hidrografice, soluțiile bazate pe natură și utilizarea terenurilor, în special în practicile agricole;
- Implicarea și promovarea unei schimbări de mentalitate și a unei conștientizări în privința resurselor de apă și a gospodăririi apelor în rândul factorilor de decizie din mediul politic și de afaceri.
- Promovarea unui mediu de susținere a politicilor și legislației, a finanțărilor, precum și a unei acțiuni colective demonstrate.
Provocările urgente cauzate de degradarea naturii, pierderea biodiversității și criza apei dulci sunt intrinsec legate, iar abordarea acestora este esențială pentru atenuarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Acțiunea colectivă a industriei, a guvernelor și a organizațiilor de conservare a naturii este esențială pentru obținerea unor efecte pozitive pe termen lung în ceea ce privește refacerea naturii și protecția ecosistemelor esențiale și, prin aceasta, pentru construirea unei mai mari reziliențe la riscurile legate de climă și apă.
IMPACTUL
IMPACTUL COLABORĂRII
De la inițierea programului în 2014, Parteneriatul „Împreună pentru Dunăre” a sprijinit mai mult de nouă proiecte în șase țări din Austria, Bulgaria, Croația, Ungaria, Serbia și România.
Mai multe despre ceea ce am realizat și despre ceea ce continuăm să facem la Gârla Mare, Mehedinți.
Sprijinită de un grant de 4,4 milioane USD (3,73 milioane EUR) din partea Fundației Coca-Cola, prima fază de opt ani a parteneriatului a urmărit refacerea zonelor umede, a râurilor și a luncilor inundabile vitale de-a lungul fluviului Dunărea și a afluenților săi, cu scopul de a crește capacitatea fluviului cu echivalentul a 4.800 de piscine olimpice (12 milioane m3) și de a reface echivalentul a peste 7.422 de terenuri de fotbal de habitat al zonelor umede (53 km2) până în 2021.
Parteneriatul va continua să se concentreze pe refacerea zonelor umede, a luncilor inundabile și a afluenților esențiali de-a lungul fluviului Dunărea, bazându-se pe succesul și impactul obținute prin programul intersectorial din ultimii zece ani.
PARTENERI ȘI SUSȚINĂTORI-CHEIE
În prima fază a parteneriatului (2014 – 2021), Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR) s-a alăturat WWF-CEE și Fundației Coca-Cola pentru a promova conservarea și restaurarea zonelor umede din bazinul Dunării.
În cea de-a doua etapă a parteneriatului, WWF-CEE și Fundația Coca-Cola au beneficiat de sprijinul Тhe Coca-Cola Company in Europe și al partenerului său de îmbuteliere Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC). Aceștia vor sprijini activitățile axate pe demonstrarea administrării apei și pe implicarea întreprinderilor în acțiuni colective. În această parte a programului, există, de asemenea, trei zone pilot pentru dezvoltarea gospodăririi apelor, în bazinul râului Iskar din Bulgaria, Mureșul Superior din România și Bereg în lunca inundabilă a râului Tisa din Ungaria. CCHBC va încerca, de asemenea, să îmbunătățească utilizarea terenurilor și a apei în lanțul de aprovizionare și retenția naturală a apei.
PERSPECTIVA DE VIITOR
Extinderea parteneriatului se va concentra pe proiecte în șase țări, și anume România, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Slovacia și Cehia, bazându-se pe activitatea de reziliență a apei desfășurată în multe dintre aceste țări în timpul primei etape a parteneriatului. În cadrul extinderii parteneriatului, extindem domeniul de aplicare al programului de la refacerea naturii la reziliența comunităților, care va include intervenții în agricultură și în zonele urbane, în timp ce în anii anteriori multe proiecte se desfășurau în zone izolate și rurale. Noile proiecte vor include situri din Ungaria (lunca inundabilă a Tisei superioare) și Republica Cehă (Munții Krušné).
În cadrul celui de-al doilea pilon central al parteneriatului „Împreună pentru Dunăre demonstrăm și promovăm bune practici de water stewardship, în special în ceea ce privește gestionarea bazinelor hidrografice, soluțiile bazate pe natură și agricultura. Pentru a atinge starea bună a bazinului Dunării, este necesară o schimbare de mentalitate și o conștientizare a problemelor legate de apă și a gospodăririi acesteia în rândul factorilor de decizie din mediul politic și de afaceri. WWF-CEE lucrează pentru a obține o mai mare conștientizare în rândul sectorului privat din regiunea Europei Centrale și de Est și o mai clară disponibilitate de a deveni administratori activi ai bazinului hidrografic în care sunt activi sau din care își extrag valoarea. Acțiunea colectivă privind bazinele hidrografice pilot Iskar (Bulgaria), Tisa superioară (regiunea Bereg din Ungaria) și Mureșul superior (România) este în curs.
Noutăti