ZIMBRUL

8.000+

zimbri liberi în Europa

200+

zimbri sălbatici în Munții Țarcu

3

zone de reintroducere în România

Familie: bovidae

Denumire științifică: Bison bonasus (Linnaeus, 1758)

Populație în România: peste 350 de exemplare 

Zone de reintroducere: Sit Natura 2000 Munții Țarcu, Munții Făgăraș, Parcul Natural Vânători-Neamț 

Dietă: vegetariană – iarbă, tufărișuri, mărăcini și arbori– până la 60 kg/zi

Reproducere: 1 pui în fiecare an, începând cu vârsta de 3-4 ani a femelei

Habitat: păduri mixte sau de foioase într-un peisaj de tip mozaic

Dimensiuni: lungime: 2,9m;  înălțime: 1,85m – 1,95m; greutate: 800 – 1000 kg

Longevitate: durata de viață în sălbăticie este între 14 și 24 de ani

Status: specie vulnerabilă

DE CE SUNT IMPORTANȚI ZIMBRII

Zimbrii sunt adevărați arhitecți ai sălbăticiei, având un rol esențial în menținerea echilibrului natural. Reintroducerea lor nu a afectat în mod pozitiv doar natura, ci și comunitățile locale din zonă.

Managementul natural al vegetației

Ajută la menținerea diversității peisajului prin presiune selectivă asupra vegetației

Creează zone deschise în pădure, consumând și călcând arbuști și puieți tineri

Dispersia semințelor și susținerea biodiversității

Transportă semințe în blana și excrementele lor pe distanțe mari – zeci de kilometri

Prin băile în țărână și călcarea solului, creează microhabitate perfecte pentru diverse specii de insecte și amfibieni

Dezvoltarea ecoturismului

Atrag vizitatori dornici să observe aceste animale magnifice în habitatul lor natural

Contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților locale prin ecoturism

AMENINȚĂRI

În ciuda succesului de până acum, reintroducerea acestei specii aduce în prim plan o serie de provocări. Să nu uităm că zimbrii se reîntorc într-o lume total diferită de cea a strămoșilor lor.

Diversitate genetică

Povestea zimbrilor europeni este una remarcabilă: genetica întregii populații actuale provine din doar 12 exemplare, ceea ce reprezintă atât un succes extraordinar în conservare, dar și o vulnerabilitate majoră. Această bază genetică extrem de îngustă a dus la o variabilitate genetică foarte scăzută în populația actuală.

Coexistență

Coexistența zimbrilor și a comunităților locale reprezintă o provocare ce necesită atenție și gestionare atentă. Deși impactul economic al daunelor produse de zimbri este relativ limitat, absența unui sistem eficient de compensare poate genera tensiuni în relația om – animal sălbatic.

Legislație

Nu există un cadru general pentru reintroducerea și gestionarea populațiilor de zimbri liberi la nivel național.  În prezent, există trei inițiative de reintroducere a speciei în România, în Parcul Natural Vânători-Neamț,  în Munții Țarcu și Făgăraș, acestea desfășurându-se separat, fără un plan sau o viziune comună.

CE FACEM NOI

Inițiative dedicate, conduse de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) și Rewilding Europe, cu sprijinul comunităților locale și cofinanțate de Uniunea Europeană prin programul LIFE, au reușit să reintroducă cu succes aceste animale emblematice în habitatul lor natural. Dar lupta nu se termină aici. Pentru un viitor sigur al zimbrilor, ne continuăm activitatea.

Monitorizare și studii genetice

Rangerii WWF colectează probe non-invazive (păr și fecale) în timpul activităților de monitorizare, care sunt apoi analizate prin tehnici avansate de secvențiere ADN în laboratoare specializate. Aceste analize genetice furnizează informații esențiale pentru elaborarea strategiilor de conservare pe termen lung, evaluarea succesului programelor de reintroducere și menținerea unei populații sănătoase și viabile de zimbri în regiune.

Coexistență

Pentru a asigura succesul coexistenței dintre oameni și zimbri, participăm la dezvoltarea unui sistem eficient de prevenire și compensare a daunelor, crearea de oportunități economice locale legate de prezența zimbrilor și la cultivarea unui sentiment de mândrie în rândul comunităților locale pentru rolul lor în conservarea acestei specii emblematice și în dezvoltarea unui model de conviețuire armonioasă cu natura.

Politici publice

Pentru o conservare eficientă a zimbrului în România, participăm la dezvoltarea unui cadru strategic național, care va include două componente principale: o strategie națională și un plan de acțiune dedicat conservării speciei. Acest cadru unitar va stabili direcțiile, obiectivele și măsurile concrete necesare pentru protejarea și gestionarea pe termen lung a populațiilor de zimbru la nivel național.

Fii parte din povestea revenirii zimbrilor în pădurile României. Fiecare zi contează. Fiecare zimbru contează. Fiecare donație contează.

Contactează echipa ZIMBRU:

Adrian Grancea – Project Manager; [email protected]

Cristina Curelea – Senior Communication Officer; [email protected]

Foto credit: Dan Dinu

PROIECTELE NOASTRE

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre zimbri

Lansare Raport Planeta Vie 2024

Pe 10 octombrie 2024, WWF / Fondul Mondial pentru Natură lansează a 15-a ediție a publicației emblematice bienale Living Planet Report / Raportul Planeta Vie, un studiu cuprinzător despre tendințele în biodiversitatea globală și sănătatea planetei.

Citește mai multe

Drumul spre Măgura Zimbrilor

Zimbrul – creatură fascinantă, desprinsă parcă din basme. E greu de crezut că, după ce timp de 250 de ani nu au mai existat în țara noastră, giganții cei blânzi trăiesc, în libertate, în Munții Țarcu.

Citește mai multe
Scroll to Top