Bee Active!

Mobilizarea cetătenilor pentru conservarea albinelor și a altor polenizatori din Romania

Albinele sunt, probabil, cele mai cunoscute insecte polenizatoare. Dar pe lângă acestea, muștele, fluturii, moliile, viespile, gândacii, precum și liliecii, păsările sau șopârlele joacă un rol important în ceea ce privește polenizarea.

Polenizatorii sunt o componentă vitală a ecosistemelor, iar declinul lor rapid reprezintă începutul unei crize pentru sanatatea mediului și securitatea alimentară în Europa și la nivel global.

Sunt necesare măsuri ferme susținute de un cadru legalislativ adecvat pentru a opri acest declin. Daca la nivelul UE anumite țări deja au planuri de acțiune pentru protejarea polenizatorilor, în România aceste insecte valoroase nu reprezintă un subiect pentru autorități. Prin coagularea societății civile, într-un demers participativ la care se alătură și tinerii, dorim să punem pe agenda decidenților acest subiect și să-i determinam să inițieze dezvoltarea unui plan de acțiune pentru conservarea polenizatorilor, care să cuprindă și măsuri de sprijin a practicilor agricole prietenoase cu natura.


Obiectivele Bee Active

1) Crearea unei alianțe informale pentru conservarea polenizatorilor. Aceasta va facilita dialogul intre toți factorii de interes – de la studenți, la fermieri și până la autorități – și va întări capacitatea ONG-urilor.

2) Susținerea necesității unui plan integrat de acțiune pentru conservarea polenizatorilor. Dezbaterea cu autoritățile pentru elaborarea acestui plan, precum și a unor măsuri de finanțare prin viitoarea Politică Agricolă Comună.

3) Creșterea gradului de constientizare a publicului larg și educarea acestuia cu privire la polenizatori și importanța conservării polenizatorilor.

Vocea studenților în conservarea polenizatorilor

 
 
Invităm studenții, indiferent de specializare, la dezbaterea cu specialiștii WWF România, unde vor afla mai multe despre importanța polenizatorilor și urgența cu care trebuie să lansăm un manifest prin care să punem presiune pe autorități să adopte un Plan de acțiune național pentru conservarea polenizatorilor.
 
Te așteptăm cu gustări dulci și bucurie!
 
Când?
Luni, 03.04.2023 – Ora 18:00
 
Unde?
Amfiteatrul Facultății de Biologie, Splaiul Independenței 91-95, București 050095
 
 

Întrebări frecvente

Mai jos vei găsi informații utile cu privire la albine și alți polenizatori. Iar dacă vrei să te implici în proiectul Bee Active! nu uita să completezi formularul de mai jos. Te vom contacta când avem noutăți.

Trei din patru culturi alimentare depind, cel puțin parțial, de polenizatori.

Albinele oferă servicii ecosistemice de polenizare a culturilor estimate la 153 miliarde de euro/an în lume și 22 miliarde de euro/an în Europa.

Vreau să mă implic

Fii la curent cu ultimele noutăti

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Proiectul este derulat de WWF România în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (NINA) și beneficiază de o finanțare în valoare de 224.450 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org și www.activecitizensfund.ro.

Proiect derulat de:

WWF Logo

Proiect sprijinit de: