Bee Active!
Mobilizarea cetătenilor pentru conservarea albinelor și a altor polenizatori din Romania
Albinele sunt, probabil, cele mai cunoscute insecte polenizatoare. Dar pe lângă acestea, muștele, fluturii, moliile, viespile, gândacii, precum și liliecii, păsările sau șopârlele joacă un rol important în ceea ce privește polenizarea.
Polenizatorii sunt o componentă vitală a ecosistemelor, iar declinul lor rapid reprezintă începutul unei crize pentru sanatatea mediului și securitatea alimentară în Europa și la nivel global.
Sunt necesare măsuri ferme susținute de un cadru legalislativ adecvat pentru a opri acest declin. Daca la nivelul UE anumite țări deja au planuri de acțiune pentru protejarea polenizatorilor, în România aceste insecte valoroase nu reprezintă un subiect pentru autorități. Prin coagularea societății civile, într-un demers participativ la care se alătură și tinerii, dorim să punem pe agenda decidenților acest subiect și să-i determinam să inițieze dezvoltarea unui plan de acțiune pentru conservarea polenizatorilor, care să cuprindă și măsuri de sprijin a practicilor agricole prietenoase cu natura.
Obiectivele Bee Active
1) Crearea unei alianțe informale pentru conservarea polenizatorilor. Aceasta va facilita dialogul intre toți factorii de interes – de la studenți, la fermieri și până la autorități – și va întări capacitatea ONG-urilor.
2) Susținerea necesității unui plan integrat de acțiune pentru conservarea polenizatorilor. Dezbaterea cu autoritățile pentru elaborarea acestui plan, precum și a unor măsuri de finanțare prin viitoarea Politică Agricolă Comună.
3) Creșterea gradului de constientizare a publicului larg și educarea acestuia cu privire la polenizatori și importanța conservării polenizatorilor.
Vocea studenților în conservarea polenizatorilor
Întrebări frecvente
Mai jos vei găsi informații utile cu privire la albine și alți polenizatori. Iar dacă vrei să te implici în proiectul Bee Active! nu uita să completezi formularul de mai jos. Te vom contacta când avem noutăți.
Trei din patru culturi alimentare depind, cel puțin parțial, de polenizatori.
Albinele oferă servicii ecosistemice de polenizare a culturilor estimate la 153 miliarde de euro/an în lume și 22 miliarde de euro/an în Europa.
Există peste 20.000 de specii de albine în întreaga lume și aproximativ 2000 de specii de albine în Europa.
Albinele sunt considerate cel mai important grup de polenizatori pentru că vizitează 90% din cele mai importante 107 tipuri de culturi globale.
Dintre peste 20 000 de specii de albine la nivel mondial, doar 12 sunt gestionate de fermieri sunt utilizate în mod obișnuit pentru polenizarea culturilor, iar dintre acestea, albina meliferă europeană (Apis mellifera) este cea mai frecventă.
Printre amenințările care contribuie la declinul polenizatorilor se numără: schimbarea utilizării terenurilor, gestionarea intensivă a agriculturii și utilizarea pesticidelor, mai ales a neonicotinoidelor, poluarea mediului, speciile invazive, bolile și schimbările climatice.
9,2% din speciile de albine sunt considerate amenințate la nivel european.
Unele țări UE au adoptat deja politici naționale ce protejează polenizatorii (ex. Norvegia, Franța, Germania, Olanda etc).
Majoritatea statelor UE au sprijinit propunerea Comisiei Europene de a interzice complet utilizarea a trei neonicotinoide – pesticide ce pot ucide albinele, iar reglementarea a intrat în vigoare în anul 2018. România nu a susținut această propunere. Din contră, a continuat să solicite periodic derogări de la legislația europeană pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide, din 2014 până în prezent. Recent Comisia UE a emis o atenționare pentru România în acest sens.
Deși am fi tentați să credem că albinele o duc cel mai bine în sălbăticie, densitatea și diversitatea lor pot fi chiar mai mari în ferme decât în zonele sălbatice adiacente. Fermele bine gestionate pot oferi habitate bune pentru albine, care, la rândul lor, furnizează servicii de polenizare pentru producția agricolă.
Sursă: „The importance of bees and other pollinators for food and agriculture”, FAO, 2018
Apicultura urbană este foarte benefică pentru albine, iar calitatea mierii produse în orașe este foarte ridicată.Populartatea apiculturii la oraș crește cu 200% în fiecare an. Iar conceptul nu e nou: în Slovenia – orașul Idrija are un apiar municipal de aproape 100 de ani.
Parcurile din oraș, grădinile mici din jurul blocurilor și straturile de flori oferă albinelor hrană pe tot parcursul anului. Apicultura urbană este benefică pentru mediu, deoarece albinele au grijă în mod eficient de ecosistemele naturale.
Sursă: „The importance of bees and other pollinators for food and agriculture”, FAO, 2018
Aproape trei sferturi dintre speciile de culturi din lume depind, cel puțin parțial, de albine și de alți polenizatori. Putem spune că albinele și alți polenizatori au un rol esențial în realizarea obiectivului „Foamete zero”, unul dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă
Polenizatorii joacă un rol esențial pentru a contribui la hrănirea durabilă a unei populații mondiale în creștere [ODD 2] și ajută la menținerea biodiversității și a unui ecosistem vibrant [ODD 15]. Aceștia contribuie la construirea unor mijloace de trai rezistente și la crearea de noi locuri de muncă, în special pentru micii fermieri săraci, satisfăcând cererea tot mai mare de alimente sănătoase și nutritive, precum și de produse nealimentare [ODD 1 și 9].
Sursă: „The importance of bees and other pollinators for food and agriculture”, FAO, 2018
WWF lucrează pentru a proteja și reface ecosisteme sălbatice, atât în România, cât și la nivel mondial. De fiecare dată luăm în calcul bunăstarea tuturor speciilor din ecosistem: de exemplu, odată cu reconstrucția ecologică a luncii din Balta Geraiului am încurajat localnicii să cultive menta pentru miere, astfel ajutând și albinele.
Am susținut interzicerea utilizării neonicotinoidelor în România și adoptarea Ghidului de evaluare a riscurilor folosirii pesticidelor asupra polenizatorilor (Ghidului Albinei).
Prin intermediul Bee Active, ne dorim să îmbunătățim și mai mult legislația și să creăm o alianță informală pentru protejarea polenizatorilor.
- Cultivă o grădină prietenoasă cu albinele: cu plante care înfloresc în diferite perioade ale anului, netratate cu pesticide, și cu cât mai puțin gazon – „deșertul albinelor”.
- Dacă vezi o albină obosită, pe jos, dă-i puțină apă cu zahăr (cam 2 lingurițe de zahăr tos, la 1 linguriță de apă) și las-o în pace.
- Informează-te. Fii la curent cu ultimele noutăți despre albine și alți polenizatori, abonându-te la newsletter-ul WWF.
Vreau să mă implic
Fii la curent cu ultimele noutăti
O nouă derogare a Ministerului Agriculturii pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide interzise în Uniunea Europeană pune în pericol siguranța polenizatorilor și cetățenilor
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) comunică emiterea unei noi derogări[1] de la interdicția utilizării insecticidelor din clasa neonicotinoidelor, valabilă în întreaga UE încă din
Guvernul României face primii pași către conservarea polenizatorilor
WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României au organizat primul dialog cu autoritățile centrale privind declinul insectelor polenizatoare,
Declinul polenizatorilor este o problemă a tinerilor și a generațiilor viitoare. Guvernul trebuie să acționeze!
Consiliul Tineretului din România, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România și Delegații de Tineret la ONU,
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă
Proiectul este derulat de WWF România în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (NINA) și beneficiază de o finanțare în valoare de 224.450 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org și www.activecitizensfund.ro.
Proiect derulat de:
Proiect sprijinit de: