Sărbătorim Ziua Mondială a Mediului și acționăm pentru un viitor sustenabil

“Ziua Mondială a Mediului Înconjurător” cunoscută mai ales sub denumirea de “Ziua Mediului” este sărbătorită pe 5 iunie, în fiecare an, începând cu 1972. De atunci, a devenit o platformă importantă de conștientizare cu privire la problemele de mediu, de promovare a practicilor sustenabile și de încurajare a acțiunilor de protejare a planetei.

Anul acesta, pe 5 iunie, te provocăm să trăiești o zi fără plastic. Aceasta este o oportunitate de a sărbători mediul înconjurător și de a lua măsuri pentru a reduce deșeurile din plastic. Alegând materiale alternative și reducând dependența de plasticul de unică folosință, putem avea un impact pozitiv asupra mediului. Ia parte la această provocare și folosește hashtag-ul #FaraPlasticInNatura pentru a inspira și alți oameni să se implice.

Dar să nu ne oprim aici! Fiecare deșeu pe care îl colectăm reprezintă o amenințare în minus pentru fauna sălbatică, o sursă de poluare în minus și un pas mai aproape de restabilirea echilibrului ecosistemelor noastre. Sambătă, 10 iunie, între 10:00 si 13:00 vă invităm alături de noi în pădurea Tunari, județul Ilfov, echipați cu mănuși și saci pentru deșeuri, să dăm o mână de ajutor naturii. Înscrie-te voluntar și ajută-ne să curățăm natura bucățică (de plastic) cu bucățică.

Cum s-a ajuns aici?

În întreaga lume, un milion de sticle de plastic sunt achiziționate în fiecare minut, iar aproximativ cinci trilioane de pungi de plastic sunt folosite în fiecare an. În total, jumătate din tot plasticul produs este conceput pentru scopuri de unică folosință – folosit o singură dată și apoi aruncat.

Plasticele, inclusiv microplasticele, sunt acum omniprezente în mediul nostru natural. Ele devin un marker al Antropocenului, epoca noastră geologică actuală și au dat chiar numele unui nou habitat microbian marin numit „plastisferă”. Râurile și lacurile transportă deșeuri de plastic din interiorul continentului până în mare, ceea ce le face contribuitori majori la poluarea oceanelor. În ciuda eforturilor actuale, se estimează că în oceanele noastre se găsesc în prezent între 75 și 199 de milioane de tone de plastic.

Dacă nu modificăm modul în care producem, folosim și eliminăm plasticul, cantitatea de deșeuri de plastic care intră în ecosistemele acvatice s-ar putea tripla, de la aproximativ 9-14 milioane de tone pe an în 2016, la 23-37 milioane de tone estimate pe an până în 2040.  Când vine vorba de protecția planetei, fiecare acțiune contează. 

Vezi ce schimbări poți face pentru a folosi mai puțin plastic.

Folosește sticle de apă reutilizabile
În loc să cumperi apă îmbuteliată, folosiți o sticlă de apă reutilizabilă din sticlă sau oțel inoxidabil.
Ia-ți o plasă din pânză
Asigură-te ca ai mereu pungi reutilizabile atunci când mergi la cumpărături. Optează pentru pungi din pânză în loc să te bazezi pe pungile de plastic de unică folosință.
Spune NU paielor din plastic
Refuză paiele de plastic. Dacă ai nevoie de un pai, ia în considerare utilizarea alternativelor reutilizabile, cum ar fi paiele din oțel inoxidabil, bambus sau... paste.
Folosește recipiente reutilizabile pentru alimente
Schimbă recipientele de unică folosință cu cele reutilizabile din sticlă, oțel inoxidabil sau plastic fără BPA pentru a-ți lua prânzul la serviciu.
Cumpără vrac sau din magazine Zero Waste
Cumpără fructe, legume, cereale, nuci sau paste vrac, folosind propriile recipiente sau pungi de pânză. Alege produse proaspete în locul celor ambalate.
Evitată tacâmurile și farfuriile de unică folosință
Sau ia în considerare folosirea unor alternative biodegradabile sau compostabile.
Spune-le și altora
Împărtășește-ți cunoștințele și încurajează-i și pe alții să reducă utilizarea plasticului.
Previous slide
Next slide

Ești profesor și vrei să îi inspiri pe cei mici să protejeze Planeta?

Îți punem la dispoziție o varietate de materiale educative pentru elevi. Sunt disponibile online, gratuit, și pot fi folosite pentru a face lecțiile mai interesante și pentru a încuraja elevii să se implice activ în protejarea mediului înconjurator.

Poluarea cu plastic reprezintă o problemă semnificativă, care amenință viața sălbatică, ecosistemele și sănătatea umană. Materialele plastice de unică folosință, cum ar fi pungile, paiele și sticlele de plastic, contribuie în mare măsură la această problemă. Aceste obiecte sunt concepute pentru a fi folosite o singură dată și apoi aruncate, dar au nevoie de secole pentru a se descompune și ajung adesea în gropile de gunoi, în oceane și în alte habitate naturale. Avem o singură Planetă. Să o protejăm!

Scroll to Top