Semnează pentru viitorul unei comunități care trăiește în armonie cu natura.
Semnează pentru prezentul și viitorul Deltei. Acestea se pot pierde.
Peste noapte.
Mesajul tău va fi transmis Primului-ministru, domnul Marcel Ciolacu și Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Mircea Fechet.
Noi,
– locuitorii Comunelor Mahmudia și Beștepe,
– locuitorii întregii Delte a Dunării,
– românii preocupați de viitorul Deltei Dunării,
– iubitorii Deltei,
Solicităm ferm Guvernului României și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor oprirea secării deltei refăcute de la Mahmudia și Beștepe. Guvernul trebuie să acționeze acum, înainte ca o hotărâre judecătorească să producă efecte negative în zonă: să lase comunitatea din Mahmudia fără beneficiile deltei și să producă un dezastru ecologic prin condamnarea a nenumărate exemplare de specii emblematice ale Deltei.
La Mahmudia, fosta amenajare agricolă Carasuhat, de peste 2.000 ha, a fost redată Deltei. În 2016, cca 1.000ha printr-un proiect european în valoare de 4 milioane de euro și în 2023 prin inundare în perioada de primăvară. Delta și oamenii de aici au prosperat:
- Veniturile din practicarea turismului au crescut prin creșterea numărului de structuri de cazare de la 2 în 2017 la 17 în 2019;
- Localnicii au început afaceri în turism sustenabil: observarea păsărilor – birdwatching, ture cu caiacul, agroturism, etc;
- Veniturile nete ale pescarilor au crescut;
- Natura a prosperat: Carasuhat este azi un loc ideal de reproducere a peștilor, dovadă fiind diversitatea impresionantă de păsări (peste 97 de specii) care se hrănesc cu aceștia. Impresionant este numărul mare de pelicani (10.000 indivizi) care folosesc zona umedă pentru hrănire și odihnă.
97% dintre locuitorii Mahmudiei vor ca zona inundată să rămână în situația actuală, conform unui sondaj de opinie realizat în august 2023. Înainte de 1989 cetățenii nu au avut niciun cuvânt de spus atunci când cca 2.500 ha de deltă aflate în proximitatea localității au fost transformate în teren agricol și nici când, după 1989, mare parte din terenul desecat a intrat în administrarea Consiliului Județean Tulcea și apoi a început să fie exploatat de către câteva companii agricole, fără beneficii economice reale pentru comunitatea locală. Este momentul ca locuitorilor din Mahmudia și Beștepe să li se redea dreptul de a gestiona delta refăcută, în parteneriat cu autorități relevante: Primăria și Consiliul Local, Consiliul Județean și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării!
Zona Carasuhat a fost în ultimii ani un model de prosperitate sustenabilă. Acest model de gestionare corespunzătoare a Deltei poate fi continuat. Vă cerem să nu sacrificați acest model în favoarea agriculturii intensive, care nu își are locul în Delta Dunării.
Câmpurile marcate cu steluță (*) sunt obligatorii.
De ce luptăm pentru Carasuhat?
- Pentru natură:
Carasuhat nu este doar un proiect; este o dovadă vie că natura poate fi regenerată cu sprijinul și voința oamenilor. Aici, biodiversitatea a renăscut, păsările, peștii și vegetația au revenit, iar Delta și-a recâștigat o parte din teritoriu.
- Pentru economie:
Turismul ecologic de calitate, lent, bazat pe frumusețea naturală și autenticitatea Deltei, a devenit o sursă reală de venit pentru locuitori. Creșterea numărului de pensiuni și reducerea costurilor pentru pescari și operatori turistici sunt doar câteva dintre beneficiile tangibile. Resursa piscicolă a zonei, reprezintă un avantaj major pentru pescarii din localitate.
- Pentru comunitate:
97% dintre locuitorii comunei Mahmudia susțin renaturarea ecosistemelor. Carasuhat este dovada că, atunci când comunitatea lucrează împreună pentru binele comun, toată lumea câștigă.
- Pentru viitor:
Într-o lume din ce în ce mai afectată de schimbările climatice, Carasuhat este un exemplu de succes care poate fi replicat oriunde. Nu putem accepta să renunțăm la această moștenire!
Soluția juridică
Legislația în vigoare și jurisprudența arată că soluții există. Cea mai facilă soluție este declararea zonei inundate – pe întreaga sa suprafață – prin Hotărâre de Guvern ca zonă de interes public major și implicit rezilierea contractelor în baza cărora se practică agricultura, cu despăgubire justă și prealabilă.
De asemenea, solicităm Consiliului Județean Tulcea, Administrației Biosferei Delta Dunării și Primăriei Mahmudia să se pună de acord și să înainteze autorităților naționale un acord de principiu pentru modificarea statutului terenului vizat (fosta amenajare agricolă Carasuhat), respectiv denunțarea unilaterală, motivată de un interes public superior, a contractelor de concesiune agricolă încheiate pentru terenul administrat de Consiliul Județean.
Adițional, această zonă de deltă refăcută poate să fie parte a obligației statului român la implementarea Legii Refacerii Naturii (regulament european adoptat în 2024), prin care România este obligată ca până în 2030 să renatureze 30% dintre terenurile și zonele umede degradate (Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului, privind Restaurarea Naturii și de Modificare a Regulamentului (UE) 2022/869).
Stimați decidenți, noi, semnatarii acestei petiții, suntem hotărâți să susținem redarea dreptului asupra deltei din Mahmudia cetățenilor ei, pentru a beneficia de resursele acesteia, garantând în același timp că le vor gestiona în spiritul protecției naturii, spre binele comunității și al viitoarelor generații.
Așteptăm acțiunea dumneavoastră!