PROPUNE PROIECTUL TĂU!
Apel pentru propuneri de proiecte care promovează acțiunile climatice în municipalitățile Bistrița și Brașov
Ești organizație/asociație non-profit, care desfășoară activități în orașele Bistrița și/sau Brașov, în sprijinirea obiectivelor climatice la nivel local și național? Lucrezi cu grupuri țintă precum tinerii, grupurile de inițiativă civică din oraș, asociațiile de elevi/studenți, de locatari sau alte ONG-uri? Atunci acest apel este pentru tine! WWF România te invită să te alături eforturilor de combatere a schimbărilor climatice prin propunerea unui proiect care să aducă un impact în comunitatea locală.
WWF România lansează două apeluri de proiecte, oferind sprijin financiar proiectelor care promovează acțiunile climatice în orașele Bistrița și Brașov. Acest sprijin financiar va fi acordat pentru propunerile/propunerea de proiect care obțin/e cel mai bun punctaj în cadrul procesului de evaluare și selecție sub forma a câte un grant în valoare de 2500 EURO per oraș sau sub forma unui singur grant de 5000 EURO pentru ambele orașe.
Obiectivele apelului
Apelul se adresează proiectelor care presupun facilitarea un angajament colaborativ cu diverse grupuri țintă la nivel local în cele doua orașe – Bistrița și Brașov, prin dezvoltarea și implementarea de inițiative care să contribuie la reducerea efectelor schimbărilor climatice și la sustenabilitatea mediului și care să conducă la rezultate specifice.
Despre proiecte
Ne propunem să sprijinim proiecte care includ obiective și activități de implicare a cetățenilor, în special a tinerilor, în dezbaterea și dezvoltarea de ideii și soluții de acțiuni climatice la nivel local, facilitând exprimarea preocupărilor lor și dialogul dintre cetățeni și reprezentanții municipalității. Astfel, ne dorim să creăm premisele integrării în planul de climă la nivel local și a implementării propunerilor dezvoltate de tineri, în urma acestor activități, pentru a aborda provocările locale legate de climă și sustenabilitate.
Grantul presupune sprijinirea organizațiilor locale în implementarea unui proiect pentru climă în Bistrița și Brașov. Proiectul/ele care urmează să primească grantul ar trebui să vizeze cel puțin două grupuri reprezentative ale comunității locale considerate relevante în contextul obiectivului de accelerare a acțiunii climatice în aceste orașe, din care unul dintre grupuri să fie cel al tinerilor.
Activitățile proiectelor ar trebui să fie planificate ținând cont de principiile de bază ale sustenabilitații, precum și de obiectivele Uniunii Europene în materie de climă și pentru a pune în aplicare Pactul Climatic European. Cu accent pe implicarea tinerilor în acțiuni climatice la nivel local, proiectele ar putea explora diferitele dimensiuni ale acestei provocări, precum și legătura sa cu teme transversale precum drepturile persoanelor cu dizabilități sau lupta împotriva inegalităților sociale.
Grupurile țintă pot fi: tinerii, grupurile de inițiativă civică din oraș, agenții de dezvoltare regională, universitățile, organizațiile de business, structurile asociative, asociațiile profesionale, asociațiile de elevi, de tineri, de locatari, ONG-urile etc.
Ce rezultate urmărim
1. Dezvoltarea abilităților și implicarea comunității:
- Susținerea tinerilor și a altor grupuri locale prin tehnici participative și creative, pentru a înțelege riscurile climatice și a contribui activ la politici inovatoare și ambițioase de adaptare și mitigare a schimbărilor climatice.
2. Consultări publice și soluții pentru orașe:
- Organizarea a cel puțin două consultări publice în Bistrița și Brașov cu grupuri reprezentative din comunitate, pentru a propune soluții pentru orașe verzi.
- Crearea unui document de recomandări pentru acțiuni climatice locale, incluzând soluții precum mobilitate urbană, natură urbană, energie verde, managementul deșeurilor, educație pentru mediu sau hrană sustenabilă.
3. Dialog și colaborare:
- Organizarea unei întâlniri între autorități locale și și reprezentanți ai grupurilor țintă, precum și alți actori relevanți, pentru a prezenta și integra propunerile dezvoltate de comunitate în planurile locale de acțiune climatică.
Obiectivul final: Identificarea și promovarea de soluții climatice care să accelereze tranziția către neutralitatea climatică îmbunătățind calitatea vieții în orașe și implicând întreaga comunitate în acest proces, cu accent pe reprezentanți ai grupurilor țintă.
Organizații eligibile
Candidații eligibili pentru primirea grantului sunt organizațiile, care îndeplinesc următoarele criterii:
- Să aibă entitate juridică și să fie o organizație/asociație non-profit;
- Să demonstreze că au capacitatea administrativă și financiară de a gestiona grantul;
- Să aibă o situație fiscală/juridică reglementată;
- Să aibă experiență în lucrul cu tinerii și în organizarea de acțiuni/activități destinate tinerilor, de preferință legate de mediu și de schimbările climatice;
- Să aibă capacitatea de a desfășura activități în orașul vizat (Bistrița/ Brașov)
Informații utile
Află mai multe informații despre obiectivele apelului, calendarul orientativ, activități eligibile și grant din Termenii de referință și aplică până la 13 decembrie.
Depune proiectul tău aici!
Documente necesare
- Formularul de aplicare
- Formularul Propunere de buget
- Declarație de privind neîncadrarea în situaţiile prevăzute la art. 13 și 14 din OUG nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, cu modificările şi completările ulterioare (pentru Aplicantul principal și după caz Parteneri);
- Declarația de parteneriat (dacă este cazul);
- Documentul de înființare al Aplicantului și după caz Partenerilor și CV-ul persoanelor implicate în implementare.
Despre proiectul LIFE ASAP
Proiectul LIFE ASAP este finanțat prin mecanismul LIFE al Comisiei Europene. Conținutul acestei pagini, inclusiv punctele de vedere și opiniile exprimate, aparțin exclusiv și sunt responsabilitatea WWF România, și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau ale CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi trase la răspundere pentru acestea.