LIFE EuroLargeCarnivores

Coexistența dintre oameni și carnivorele mari a presupus de-a lungul secolelor nesfârșite compromisuri și adaptări de ambele părți. Dezvoltarea explozivă a așezărilor umane și infrastructurii în ultimii 100 de ani a restrâns însă dramatic habitatul carnivorelor mari și a perturbat semnificativ viața și activitatea speciilor.

Activități umane precum exploatările forestiere, extinderea infrastructurii de transport, extinderea zonelor turistice, a construcțiilor și a fermelor, culesul intensiv al fructelor de pădure sau vânarea excesivă a speciilor care constituie baza trofică principală a carnivorelor mari au avut fiecare în parte un impact major asupra comportamentului carnivorelor mari.

Ca să aibă un succes real și de durată, reducerea numărului și a impactului conflictelor dintre oameni și carnivorele mari este un proces care necesită un dialog și o colaborare continuă, dar și consens între toți actorii principali implicați. Este vorba de  factorii de decizie, administrațiile și comunitățile locale, agențiile pentru protecția mediului, gărzile forestiere și de mediu, gestionarii fondurilor cinegetice, gestionarii fondurilor forestiere, crescătorii de animale, instituțiile de cercetare, universitățile, ONG-urile, operatorii de turism și alții.

Activitătile proiectului sunt legate de

© WWF

Conservare

wwf-romania-team-1920x1080

Comunicare

mana-atinge-copac-doru-oprisan-1920x1080

Monitorizare

copil-imbratisand-un-copac-dan-dinu-1920x1080

Educatie

Implică-te! Completează chestionarul

În Europa, populația de lupi, urși, râși și alte animale sălbatice a crescut în ultimul deceniu. Cum putem avea grijă atât de oameni, cât și de speciile sălbatice? Pentru a găsi cele mai bune soluții, avem nevoie de ajutorul vostru. Completând chestionarul de mai jos, veți contribui la gestionarea populațiilor și, astfel, la îmbunătățirea coexistenței lor cu comunitățile locale.

Acest sondaj face parte din cercetările adiacente, efectuate de Institutul de Cercetare Forestieră Baden-Württemberg (FVA) din Germania.

Râs - WWF RO

Informare, colaborare si negociere

De-a lungul celor 4 ani de proiect au fost inițiate întâlniri de lucru pe subiecte importante precum metodele de prevenire a conflictelor, metodele de monitorizare a populațiilor de carnivore mari, modalitățile de compensare a pagubelor produse de carnivorele mari, cele mai bune practici în domeniul conservării acestor specii și proiectele din Europa care au avut un impact pozitiv semnificativ pentru viața oamenilor și carnivorelor mari.

Facilităm întâlniri între fermieri pentru ca aceștia să împărtășească cele mai bune practici și cele mai eficiente metode de reducere a pagubelor din partea carnivorelor mari.

Scopul nostru este de a conserva carnivorele mari printr-o colaborare participativă între factorii interesați. Un alt obiectiv important este cel de informare, respectiv de a-i aduce la masa discuțiilor atât pe cei care au putere de decizie cât și pe cei afectați în mod direct de conflictele cu carnivorele mari, precum comunitățile locale sau crescătorii de animale. Mizăm totodată pe prezența specialiștilor care pot da recomandări avizate, bazate pe observații directe și date științifice, numind aici cercetători, profesori și reprezentanți ai unor ONG-uri de profil.

Facilităm întâlniri între fermieri pentru ca aceștia să împărtășească cele mai bune practici și cele mai eficiente metode de reducere a pagubelor din partea carnivorelor mari. Vom instala garduri electrice speciale pentru stâne și vom dărui câini de pază specializați pentru a demonstra că soluții există, doar trebuie luate în calcul. 

Imagini în premieră pentru România

Ne propunem să-i avem ca parteneri pe jurnaliștii din presa locală și centrală cu scopul de a-i informa și de a schimba, în timp, tonul senzaționalist al știrilor. Ne dorim ca presa să-și îndrepte mai mult atenția asupra nevoilor speciilor de carnivore, asupra soluțiilor care pot reduce conflictele și asupra beneficiilor incontestabile ale existenței carnivorelor mari pe teritoriul României.

Vrem să dăruim publicului larg posibilitatea de a fi martor la viața de zi cu zi a urșilor. Pentru aceasta, vom echipa cu colare video urși care să ne furnizeze mai multe informații despre comportamentul lor, inclusiv despre interacțiunile intra- și interspecifice. Astfel vom înțelege mai bine modul lor de a interacționa cu alți urși și cu animale din alte specii, dar și cu oamenii și activitățile acestora. Monitorizările vor furniza date prețioase pentru specialiștii noștri, dar și imagini în premieră pentru România, și nu numai, exclusiv din perspectiva animalului.

Strângem de la iubitorii de natură cele mai frumoase povești despre întâlnirile pozitive cu carnivorele mari și le împărtăși publicului larg pentru a arăta că ursul, lupul și râsul sunt o bogăție, și nu o problemă. Căutăm și aducem în atenția publicului acele povești de succes ale unor fermieri, primari sau oameni simpli care au găsit modalități de a trăi în armonie cu carnivorele mari, în speranța că și alții le vor urma exemplul.

Invităm toți factorii interesați să se alăture proiectului LIFE EuroLargeCarnivores pentru a găsi împreună soluții. Este o foarte bună ocazie de a demonstra că România știe și poate să se mobilizeze pentru a asigura o coexistență durabilă a oamenilor cu carnivorele mari.

Importanța carnivorelor mari în pădurile din România

Filmul VECINII, realizat în cadrul proiectului LIFE EuroLargeCarnivores, urmărește să ofere o altfel de perspectivă asupra importanței carnivorelor mari.

Prin relatările reprezentanților vânătorilor, ciobanilor și experților în conservarea și protecția naturii, veți descoperi felul în care aceste categorii de oameni se raportează la “vecinii” urși, lupi și râși.

Cristian Ilea, realizator film: „Dincolo de teorie, importanța carnivorelor mari este dată și de felul în care diferitele categorii de oameni se raportează la vecinii lor de habitat. Am încercat, cu această nouă ocazie oferită de WWF România, să fac o radiografie a felului în care stakeholderii (cei afectați de, sau implicați în managementul speciei) din zilele noastre se raportează la carnivorele mari. Coexistența, DA, este posibilă”.

Cum să eviți întâlnirile cu urșii

Aparițiile urșilor în zonele rezidențiale sau pe traseele turistice au loc, de cele mai multe ori, ca rezultat direct al hrănirii acestora de către turiști sau al accesului liber la deșeuri depozitate necorespunzător.

Dacă locuiești în apropierea unei zone populate de urși, te pregătești să pleci în drumeție sau cu cortul, îți vor prinde bine următoarele recomandări, elaborate în cadrul proiectului LIFE EuroLargeCarnivores, despre cum să eviți întâlnirile cu urșii și cum să te comporți preventiv pe traseu, atunci când pleci la plimbare prin pădure.

Prin intermediul unor animații simpatice îți arătăm:

  • Cum să previi aparițiile urșilor în zona rezidențială în care locuiești
  • Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul (retragere sau protecție)
  • Unde și cum să campezi, cum depozitezi mâncarea
 
Vecinii urși
Vezi animația
Previous slide
Next slide
Toni Avram fermier

Viața unui fermier din Rucăr, la intersecția cu pădurile populate de urși. Toni Avram: „Și ursul încearcă disperat să se retragă din calea omului”

Toni Avram, fermier în Munții Rucărului, locuiește într-o cabană aflată într-un loc retras, la baza masivului Iezer, la limita intravilanului comunei Rucăr și în vecinătatea fondului forestier și pășunilor montane. A crescut cu povești adunate de generații întregi care au trăit în zonă, povești despre conviețuirea cu animalele sălbatice care

Read More »

Informații despre carnivorele mari din 15 țări europene, disponibile pe site-ul proiectului LIFE EuroLargeCarnivores

Populațiile de carnivore mari din Europa cunosc o revenire în majoritatea țărilor europene, grație protecției sporite oferite de legislația Uniunii Europene. În contextul acestor schimbări, accesul la informații actualizate privind numărul și distribuția speciilor, zonele potențiale de conflict om-carnivore mari, fondurile disponibile compensării daunelor sau informațiile referitoare la metodele de

Read More »

Câinii Ciobănești Românești Carpatini revin la stânele din Apuseni

Radu Popa, de la organizația de mediu Fauna & Flora International (FFI), este implicat de mulți ani în proiecte dedicate facilitării conviețuirii omului cu carnivorele mari. El promovează ”în teren” metodele de prevenire a atacurilor urșilor și lupilor asupra stânelor, pentru a încuraja astfel o atitudine pozitivă față de animalele

Read More »
Urs brun © Dan Dinu

Poveștile de succes ale convieţuirii

Două clipuri video spectaculoase filmate în România, cu mărturii ale unor oameni care reușesc să trăiască pașnic alături de urși, lupi și râși, se alătură seriei de producții video lansate în luna februarie, la nivel european, prin proiectul LIFE EuroLargeCarnivores. Videoclipurile ilustrează modul în care oameni de pe întreg continentul

Read More »

Proiectul LIFE EuroLargeCarnivores este co-finanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene.

Perioadă: 2017 – 2022

Buget: 6 124 668 Euro (contribuție UE: 3 657 943 Euro)

Scroll to Top