IMPORTANȚA PĂDURILOR
Să nu subestimăm rolul pe care pădurile îl joacă în viata noastră
Avem nevoie cu toții de păduri sănătoase. Depindem de ele pentru a supraviețui, de la aerul pe care îl respirăm până la lemnul pe care îl folosim. Pădurile asigură habitatele necesare oamenilor și animalelor, protejează bazinele hidrografice, previn eroziunea solului și diminuează schimbările climatice. Cu toate acestea, în ciuda dependenței noastre de păduri, oamenii încă permit ca ele să dispară.
Cum îti afectează pădurile viata de zi cu zi?

- Ai luat micul dejun?
- Ai mers la job într-un autobuz sau în mașina personală?
- Ai stat pe un scaun? Ți-ai făcut lista de cumpărături?
- Ai primit un bilet de parcare?
- Ți-ai suflat nasul într-un șervețel? Produsele provenite din păduri joacă un rol vital în viețile noastre în mai multe feluri decât îți imaginezi.
Păstrarea identitătii culturale a comunitătilor locale
Pădurea a fost sursa de inspirație, materie și energie în viața comunităților locale de-a lungul istoriei. Natura modelează mentalitățile oamenilor locului și, astfel, în Munții Carpați se poate vorbi despre o „civilizație a lemnului”. Istoria, filozofia de viață, cultura și tradițiile comunităților locale din aceste zone sunt strâns legate de pădurea care le-a adăpostit.
De aceea, ele au o mentalitate favorabilă față de conservarea naturii și practică soluții durabile pentru valorificarea resurselor naturale.

Ultimele ecosisteme forestiere

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de interventia omului.
În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare. În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânța abia încolțită, la cei care au atins limita fiziologică, asemenea unei comunități: copii, părinți și bătrâni care se sprijină reciproc, dând curs unei vieți armonioase și sănătoase.
Servicii ecosistemice critice
După oceane, pădurile stochează cea mai mare parte a dioxidului de carbon. Ele oferă servicii ecosistemice care sunt critice pentru oameni:
- Absorb gaze cu efect de seră nocive care produc schimbări climatice
- Produc hrană și medicamente
- Funcționează ca un tampon în fața dezastrelor naturale precum inundații și ploi
- Sunt habitatul pentru mai mult de jumătate dintre speciile de uscat ale planetei.

Proiecte
„Ruta Culturală a Lemnului” de-a lungul Dunării – Danube Wood(s) Route
este un proiect în care WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), împreună cu parteneri din 11 țări europene, identifică și promovează zone turistice mai puțin cunoscute și dezvoltate, unde „civilizația lemnului” are o tradiție îndelungată ce oferă oportunități pentru dezvoltarea turismului cultural verde și pentru valorificarea superioară a lemnului.
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

National Social Plan for Climate: Opportunity to Support Nature-Based Forestry
EN The Ministry of Investments and European Projects launched a public consultation last week regarding measures and investments that can be included in the National Social Plan for Climate (NSPC). The goal was to identify the most effective solutions for supporting the transition to a sustainable economy and protecting vulnerable

Planul Național Social pentru Climă, o oportunitate și pentru susținerea unei silviculturi apropiate de natură
EN Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat săptămâna trecută o consultare publică privind măsurile și investițiile care pot fi incluse în Planul Național Social pentru Climă (PNSC). Scopul acesteia a fost identificarea celor mai eficiente soluții pentru sprijinirea tranziției către o economie sustenabilă și pentru protejarea categoriilor vulnerabile în

Wood Balance in Romania – The Life of Wood After It Leaves the Forest
RO For the first time in Romania, through the Wood Balance, published today, we can understand what happens to wood after it is harvested from the forest, as well as the quantities of wood our country imports and what wood materials it exports. The Balance essentially represents a centralized analysis