Mahmudia
APELE S-AU ÎNTORS ACASĂ
La Mahmudia, Consiliul local împreună cu ARBDD și WWF-România au realizat reconstrucția ecologică a terenului din polderul Carasuhat, care reprezenta 2,3% din terenul agricol din Delta Dunării.
Aflată în Delta Dunării, amenajarea agricolă Carasuhat a fost realizată în anii 1985-1989, prin lucrări de desecare și îndiguire, care au dus la dispariția ecosistemelor naturale. Dar, în mare parte, aceasta nu a devenit funcțională pentru agricultură și nici nu a fost redată regimului natural deltaic.
Pe o suprafață de 924 ha, deținută de consiliul local Mahmudia, ruderalizată și utilizată ca pășune comunală, a început, în 2012, proiectul Reconstrucția ecologică a terenurilor aparținând domeniului public al consiliului local Mahmudia în cadrul incintei Carasuhat din Delta Dunării (2012-2016).
Scopul proiectului a fost acela de a crea condiții pentru menținerea biodiversității și creșterea conectivității habitatelor, iar acest lucru a fost realizat prin reducerea fragmentării datorate îndiguirii și desecării zonei. Simultan, pe lângă obiectivele concrete de reconstrucție ecologică, proiectul a urmărit diversificarea resurselor naturale disponibile comunității locale.
Reconstrucția ecologică este, astfel, o „soluție win-win”. Pe de o parte, prin refacerea zonelor umede este amelioarată calitatea apei, crește capacitatea de stocare/atenuare a undei de viitură. Pe de altă parte, comunitatea locală are noi opțiuni de a dezvolta activități eco-turistice, piscicole și agricole tradiționale.
IMPACT
Suprafața care a făcut obiectul reconstrucției ecologice a avut un impact pozitiv și asupra activităților economice din localitate, în special în turism. În graficul alăturat se poate vedea evoluția numărului de unități de cazare în anii de dinaintea și de după finalizarea proiectului. Ne așteptăm ca în viitor rezultatele proiectului să continue să sprijine dezvoltarea socio-economică durabilă a comunității locale prin canalizarea economiei locale către utilizarea durabilă a resurselor. WWF-România va continua să desfășoare programe la Mahmudia.
CE AM FĂCUT
- am reconectat zona cu Dunărea (prin deschiderea digului), astfel asigurând dezvoltarea a cel puţin 18 habitate de importanţă comunitară şi regimul de apă în zona Carasuhat prin canale;
- am plantat 10 ha cu specii tipice Deltei Dunării şi cu valoare ecologică mare: plop alb, salcie şi frasin;
- zona a devenit favorabilă pentru pescuit sportiv, observarea/ fotografierea păsărilor.
TIMELINE-UL RECONSTRUCȚIEI ECOLOGICE LA MAHMUDIA
Se identifica riscuri, beneficii, discuții cu stakeholderii, aspecte juridice, costuri
se identifica impactul asupra mediului, impactul socio-economic, solutii tehnice, costuri
- Etapă finalizată
- Etapă în lucru
- Etapă viitoare
BENEFICIARI
- Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării
- Autoritatea locală