Reconstrucția ecosistemelor
de apĂ dulce pentru oameni și natură
SĂ PORNIM UN DIALOG DESPRE RECONSTRUCȚIA ECOLOGICĂ
RECONSTRUCȚIA ECOLOGICĂ
Reconstrucția ecologică - o soluție „win-win”
Reconstrucţia ecologică este procesul prin care se reface un ecosistem degradat, deteriorat sau distrus. Ea poate viza refacerea unor terenuri degradate, procese de renaturare în zonele afectate de activităţi extractive sau de poluare, dar şi reintroducerea unor specii sau revigorarea unor habitate în zonele în care suprafeţele ocupate sau mărimea populaţiilor a fost semnificativ redusă de acțiunile umane.
Aceasta este soluția – dovedită științific și testată în mai multe zone de pe Glob – pe care WWF-România o propune de peste 20 ani ca măsură de creștere a bunăstării comunităților locale bazată pe multiplele beneficii oferite de zonele umede.
Beneficiile reconstrucției ecologice
pentru oameni și natură
• Valorificarea tradițiilor și activităților economice tradiționale
• Diversificarea tipurilor de ecosisteme și biodiversitate
• Creșterea rezilienței la schimbările climatice: mai mult spațiu pentru râu va duce la scăderea riscului de inundații
• Beneficii pentru sănătate (Apă curată, aer curat)
Proiecte de reconstrucţie
Ce facem:
WWF-România are ca obiectiv specific refacerea ecosistemelor acvatice din lunca și Delta Dunării, în special în zonele în care utilizarea terenurilor este ineficientă din punct de vedere economic și unde reconstrucția ecologică ajută la diminuarea riscurilor la inundații și secetă cât și la diversificarea surselor de hrană și de venituri. De-a lungul anilor, am inițiat și implementat o serie de proiecte de refacere a râurilor și a zonelor inundabile, împreună cu parteneri strategici la nivel internațional, național și local. Astfel am căpătat experiența și reziliența (la fel ca ecosistemele).
Mahmudia
Proiectul de reconstrucție ecologică implementat de WWF pe 960 ha la Mahmudia, în Delta Dunării, a creat condiții hidrologice adecvate pentru dezvoltarea a peste 18 habitate Natura 2000. În acest scop, zona a fost reconectată cu Dunărea prin spargerea unui dig și prin canale care asigură regimul adecvat al apei în zona restaurată. În plus, pe o suprafață de 10 ha, au fost replantate specii autohtone de arbori din Delta Dunării de mare valoare ecologică – plop alb, salcie și frasin.
Ostroavele Dunării
Balta Geraiului
Odată cu restabilirea regimului de inundații, zona a fost recâștigată ca habitat și loc de reproducere pentru pești și ca loc de reproducere, odihnă și hrănire pentru păsările de apă și, de asemenea, a adus numeroase beneficii comunității locale.