Reconstrucția ecosistemelor
de apĂ dulce pentru oameni și natură

SĂ PORNIM UN DIALOG DESPRE RECONSTRUCȚIA ECOLOGICĂ

Dacă prietenii noștri necuvântători ar putea vorbi, ne-ar putea spune că doresc să trăiască în armonie cu natura, într-un ecosistem sănătos, cu biodiversitate bogată și ape curate. Experiența noastră ne spune că se poate. Depinde doar de noi și de cum acționăm împreună. De aceea te invităm să descoperi Lunca și Delta Dunării prin ochii noștri, prin planurile noastre, din respect pentru natură și pentru viața tuturor comunităților locale, fie oameni sau necuvântătoare
Previous Next Fullscreen Pause

RECONSTRUCȚIA ECOLOGICĂ

Reconstrucția ecologică - o soluție „win-win”

 

Reconstrucţia ecologică este procesul prin care se reface un ecosistem degradat, deteriorat sau distrus. Ea poate viza refacerea unor terenuri degradate, procese de renaturare în zonele afectate de activităţi extractive sau de poluare, dar şi reintroducerea unor specii sau revigorarea unor habitate în zonele în care suprafeţele ocupate sau mărimea populaţiilor a fost semnificativ redusă de acțiunile umane.

Aceasta este soluția – dovedită științific și testată în mai multe zone de pe Glob – pe care WWF-România o propune de peste 20 ani ca măsură de creștere a bunăstării comunităților locale bazată pe multiplele beneficii oferite de zonele umede.

Beneficiile reconstrucției ecologice
pentru oameni și natură

• Creșterea economică: atragerea de investiții, diversificarea oportunităților de afaceri și crearea unor noi locuri de muncă

• Valorificarea tradițiilor și activităților economice tradiționale

• Diversificarea tipurilor de ecosisteme și biodiversitate

• Creșterea rezilienței la schimbările climatice: mai mult spațiu pentru râu va duce la scăderea riscului de inundații

• Beneficii pentru sănătate (Apă curată, aer curat)

Proiecte de reconstrucţie

Ce facem:

WWF-România are ca obiectiv specific refacerea ecosistemelor acvatice din lunca și Delta Dunării, în special în zonele în care utilizarea terenurilor este ineficientă din punct de vedere economic și unde reconstrucția ecologică ajută la diminuarea riscurilor la inundații și secetă cât și la diversificarea surselor de hrană și de venituri. De-a lungul anilor, am inițiat și implementat o serie de proiecte de refacere a râurilor și a zonelor inundabile, împreună cu parteneri strategici la nivel internațional, național și local. Astfel am căpătat experiența și reziliența (la fel ca ecosistemele).

Mahmudia

Proiectul de reconstrucție ecologică implementat de WWF pe 960 ha la Mahmudia, în Delta Dunării, a creat condiții hidrologice adecvate pentru dezvoltarea a peste 18 habitate Natura 2000. În acest scop, zona a fost reconectată cu Dunărea prin spargerea unui dig și prin canale care asigură regimul adecvat al apei în zona restaurată. În plus, pe o suprafață de 10 ha, au fost replantate specii autohtone de arbori din Delta Dunării de mare valoare ecologică – plop alb, salcie și frasin.

Cel mai recent proiect de reconstrucție ecologică finalizat de WWF, de la Gârla Mare (Mehedinți), a demonstrat beneficiile reconectarii fostelor zone umede înapoi la pulsul natural al inundațiilor Dunării, pentru a spori beneficiile pentru natură și comunitățile locale.

Ostroavele Dunării

În perioada septembrie 2006 – august 2010, WWF a contribuit (printr-un proiect numit Insulele Verzi) la protejarea a 1.000 de hectare din ultimele păduri naturale sau seminaturale de luncă inundabilă de-a lungul Dunării de Jos. Prin reîmpădurirea a 24 de hectare cu specii de plante autohtone precum plop alb și salcie, s-au îmbunătățit zonele de reproducere și hrănire pentru multe specii prioritare.

Balta Geraiului

La Balta Geraiului WWF a restabilit regimul hidrologic pe circa 1.000 ha. Această acțiune a prelungit perioada în care apa atinge niveluri ridicate, necesară pentru sezonul de cuibărit a două specii rare de păsări – rața roșie și cormoranul pitic. Numeroase alte specii de păsări acvatice pot beneficia de crearea unor suprafețe de apă deschisă, potrivite pentru hrănirea păsărilor.
În 1993, WWF, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a inițiat un proiect pilot pentru reabilitarea polderelor agricole Babina (2.200 de hectare) și Cernovca (1.580 de hectare). Întreaga suprafață a fost reconectată la sistemul deltaic.

Odată cu restabilirea regimului de inundații, zona a fost recâștigată ca habitat și loc de reproducere pentru pești și ca loc de reproducere, odihnă și hrănire pentru păsările de apă și, de asemenea, a adus numeroase beneficii comunității locale.
Începând cu anii '70, zona Fusea, de pe lunca râului Argeș, în județul Dâmbovița, a fost folosită ca punct de extragere al agregatelor minerale. Scopul proiectului a fost îmbunătățirea condițiilor ecologice, oferite speciilor și habitatelor din aria protejată Lunca mijlocie a Argeșului.
Scroll to Top