Proiectul Restore4Life

Accelerarea reconstrucției ecologice

Restore4Life demonstrează beneficiile socio-economice ale unei abordări interdisciplinare a refacerii zonelor umede de apă dulce și de coastă din bazinul Dunării.

Prin crearea unei noi infrastructuri albastre-verzi care sprijină reziliența la schimbările climatice și eforturile de atenuare a acestora, Restore4Life pregătește terenul pentru un viitor durabil.

Cu patru situri demonstrative și șase situri de monitorizare în bazinul Dunării, Restore4Life își propune să demonstreze îmbunătățirea substanțială a serviciilor ecosistemice esențiale. Aceste servicii includ retenția apei și a poluanților, sechestrarea carbonului, oportunități turistice și reziliența generală a habitatelor dependente de apă. 

Activitățile proiectului se axează pe restabilirea conectivității laterale în coridoarele riverane, esențială pentru restabilirea echilibrului ecologic. Pentru a sprijini această misiune, Restore4Life inițiază Acceleratorul de Reconstrucție a Zonelor Umede.

Acest accelerator combină managementul integrativ al zonelor umede cu o implicare fără precedent a societății. 

Restore4Life oferă cetățenilor și părților interesate posibilitatea de a participa activ la coproiectarea proiectelor prin crearea unor comunități de practici ale părților interesate. Prin încurajarea colaborării între proiecte similare aflate în diferite stadii de realizare, prin încurajarea științei cetățenești, prin dezvoltarea de aplicații mobile tematice și prin utilizarea mai multor canale de comunicare, proiectul creează legături emoționale cu mediile în acvatice.

În plus, Restore4Life generează o serie de instrumente, cum ar fi manuale adaptate pentru companii și foi de parcurs pentru reconstrucție. Prin colaborarea cu alte inițiative similare, Restore4Life sprijină în mod eficient tranzițiile sociale și economice integratoare.

proiectul restore4life în românia

Unul dintre patru situri demonstrative ale proiectului se află în România, la Enisala, în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Canalul Enisala, România
Îmbunătățirea circulației apei și a conectivității în canalele secundare și în lacul Babadag în timpul nivelurilor scăzute ale apei

Caracteristicile sitului
Zona GRĂDIȘTEA / BASCEALÎC este o componentă a Rezervației Biosferei Delta Dunării, situată pe malul vestic al complexului acvatic Razelm – Sinoe, în apropierea satului Enisala din județul Tulcea.

Intervențiile antropice efectuate în trecut, asociate atât activităților agricole, cât și pisciculturii, au contribuit la degradarea circulației apei în rețeaua de canale și la pierderea lacurilor mici din zona Grădiștea / Bascealîc (IS4).

Acest fenomen, amplificat de nivelurile ridicate ale concentrațiilor de nutrienți și de temperaturile ridicate din timpul verii, conduce la frecvente înfloriri algale, care au generat o serie de perturbări ale ecosistemului, de la scăderea calității apei, mortalitatea piscicolă și/sau dezvoltarea speciilor nedorite, până la pierderea unor funcții recreative/turistice ale zonei.

Ecosistemul
Întreaga zonă este inclusă în rețeaua Natura 2000, mai precis în aria de protecție specială avifaunistică, respectiv ROSPA 0031- Delta Dunării – Complexul Razelm – Sinoe, și în situl de importanță comunitară ROSCI 0065 – Delta Dunării. Cea mai importantă specie prezentă în zonă este Umbra krameri (țigănușul), care a fost clasificată ca specie vulnerabilă atât la nivel național, cât și la nivel european (Lista roșie IUCN, Directiva Habitate, Convenția de la Berna). Pe lângă capacitatea IS4 de a oferi un habitat pentru speciile pe cale de dispariție, o serie de specii de pești valoroase din punct de vedere comercial, cum ar fi Carassius gibelio sau Esox lucius, preferă zona pentru reproducere, ceea ce o face un loc cheie pentru menținerea sustenabilității economice și de mediu.

Fapte și cifre

  • Starea ecologică a unui ecosistem complex de peste 2000 ha va fi îmbunătățită
  • Revitalizarea habitatelor de reproducere pentru 2 specii de pești cu valoare comercială
  • Extinderea habitatului pentru o specie de pește vulnerabilă la nivel european (Umbra krameri),
  • Potențial economic semnificativ – peste 9oo de tone de stuf pot fi recoltate în regiunea sitului demonstrativ

Provocări
Principala provocare va fi realizarea intervențiilor fără a provoca un impact negativ asupra speciilor pe cale de dispariție. În acest scop, soluția tehnică care urmează să fie implementată va fi evaluată din perspectiva impactului asupra mediului, iar pe parcursul perioadei de execuție, cel puțin unul dintre experții INCDD va supraveghea etapele de lucru care vor fi subcontractate.

Implicarea comunității
Soluția finală pentru restaurarea zonei Grădiștea / Bascealîc (IS4) va fi rezultatul unor procese comune de brainstorming și decizie realizate de experții Restore4Life, pe baza unei serii de date și instrumente de suport decizional, cu implicarea comunității locale, a asociației pescarilor din zona vizată, a mediului academic și a agenților economici cu activități în zonă, implicând astfel principiile quadruple helix.

Impactul preconizat
Implementarea acțiunilor de restaurare va îmbunătăți regimul de drenaj și va asigura un grad ridicat de schimb de apă la nivelul întregii suprafețe studiate, respectiv 2.370 ha din zona Grădiștea / Bascealîc.

Toate acestea vor contribui succesiv la îmbunătățirea calității apei, revitalizarea zonelor de reproducere pentru diverse specii de pești – conservarea biodiversității ihtiofaunei, creșterea potențialului piscicol atât în zona Grădiștea / Bascealîc cât și în complexul acvatic Razim-Sinoe și facilitarea de noi activități/oportunități turistice.

În același timp, există șanse mari ca restaurarea zonei să contribuie la creșterea numărului de înnoptări în unitățile de cazare din satele învecinate, dezvoltând astfel o nouă ramură a dezvoltării economice într-o manieră verde.

Situri de monitorizare
Restore4Life are și șase situri de monitorizare, dintre care trei se află în România. 

WWF-România este implicat în monitorizarea siturilor de la Insulele Brăilei și de la Mahmudia-Carasuhat.

RESURSE:

Parteneri în proiect

Universitatea din București
BOKU - IHG
KUEI
F6S
CNDD
IGB
GeoEcoMar
Universitatea Dunărea de Jos
DEPARTMAN ZA UREĐENJE VODA
UNSPMF
University of Osijek Department of Biology
The Faculty of Sciences and Mathematics
ANM
WWF-România
KÖTIVIZIG
Institute of Landscape Ecology SAS
NIGGG
Institute for Nature Conservation of Voivodina
Emvizig
Sofia University
University of Montenegro
University of Sarajevo
BROZ
The Institute for Water (SK)
La Estación Biológica de Doñana
INCDDD
viadonau
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
UFZ
Archipelagos
The Ludovika University of Public Service
Scroll to Top