Proiectul GOVAQUA

Inovații în guvernanță pentru o tranziție către utilizarea sustenabilă și echitabilă a apei în Europa

Lipsa apei, inundațiile și degradarea ecosistemelor de apă dulce se numără printre provocările cu care societatea se confruntă în prezent. Modelele predictive anticipează că aceste probleme se vor accentua sub impactul schimbărilor climatice, al strategiilor de dezvoltare economică nesustenabile și al transformărilor structurale realizate pe considerente strict sectoriale din agricultură, transporturi fluviale sau energie. Suprautilizarea și epuizarea resurselor de apă generează datorii ecologice, amenință mijloacele de trai ale cetățenilor și subminează economia. Reconcilierea utilizării apei cu cerințele ecologice necesită o tranziție către o utilizare durabilă și echitabilă a apei. Această tranziție este esențială pentru atingerea obiectivelor Directivei Cadru privind Apa, Pactului Ecologic European și Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite și implicit a obiectivelor stabilite la nivel național.

Proiectul GOVAQUA, finanțat prin programul cadru Orizont Europa (programul de finanțare al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027), își propune să accelereze această tranziție prin îmbunătățirea guvernanței apei. Acest proiect va defini pentru prima dată conceptul de tranziție către sustenabilitate în domeniul guvernanței apei și va crea criterii și indicatori pentru evaluarea acesteia. GOVAQUA examinează în detaliu cele mai inovatoare soluții de guvernanță a apei pentru a defini modalitățile prin care Europa ar putea depăși provocările legate de apă. Proiectul identifică cele mai bune practici în ceea ce privește legislația și reglementările cu privire la apă, participarea și colaborarea între multiplele părți interesate, instrumentele economice și financiare, precum și soluțiile digitale pentru partajarea eficientă a informațiilor. Aceste bune practici sunt supuse unor revizuiri, analize și comparații sistematice, urmând ca apoi să fie co-dezvoltate, evaluate și validate cu principalii actori implicați în șase „laboratoare vii” (living labs) situate în Franța, Finlanda, Spania, Marea Britanie și România, și un laborator transnațional între Finlanda și Suedia.

GOVAQUA își propune să realizeze o colecție de instrumente participative, o academie online, ghiduri de evaluare și ghiduri de bune practici, cu potențialul de a facilita tranziția către un viitor în care apa este utilizată în mod sustenabil și echitabil.

Rezultatele vor fi diseminate către decidenții politici și reprezentanții Uniunii Europene și ai statelor membre, către cei implicați în administrarea bazinelor hidrografice, organizații ale societății civile, organizații de experți în guvernanța apei și reprezentanți ai sectoarelor economice care utilizează apa.

proiectul GOVAQUA în Delta dunării

Unul dintre cele șase laboratoare vii din proiectul GOVAQUA este situat în Delta Dunării, în zona Dunavăț. Acest laborator viu își propune nu doar să exploreze, ci și să acționeze pentru consolidarea strategiilor de guvernanță sustenabilă și echitabilă a apei în această zonă. Obiectivul principal este de a crea schimbări semnificative cu și pentru comunitatea locală prin aplicarea soluțiilor bazate pe natură, în particular prin restaurarea regimului hidrologic natural. Refacerea fostelor bălți va contribui la adaptarea la schimbările climatice, la creșterea disponibilității apei și la restaurarea serviciilor ecosistemice (beneficiile pe care natura le furnizează societății). Laboratorul viu de la Dunavăț își propune să dezvolte un model inovator de guvernanță care integrează abordări de management sustenabil al apei cu implicarea echitabilă a actorilor interesați și afectați de diferitele tipuri de utilizare a apei în zona Dunavăț.

RESURSE

Parteneri în proiect

Finnish Environment Institute
Ecologic Institut (DE)
French National Research Institute for Agriculture, Food, and Environment
University of Twente
University of Cordoba
Water Technology Center
International Office for Water
WWF-România
Alliance for Water Stewardship
UK Centre for Ecology and Hydrology
The Rivers Trust
Scroll to Top