Proiectul DANUBE4all
De la știință la oameni
Ambiția generală a DANUBE4all este dezvoltarea unui Plan Strategic de Acțiune pentru Refacerea Bazinului Dunării.
Acest plan va avea o bază științifică, va fi orientat spre practică și va fi rezultatul unei colaborări științifice, sociale și economice unice care vizează integrarea următoarelor obiective:
- îmbunătățirea stării ecologice și a biodiversității și conectivitatea ecosistemelor
- reducerea riscului la inundații și secetă
- îmbunătățirea continuității sedimentelor
- interese economice
- interesele locuitorilor și Știință Cetățenească
Succesul programelor de reconstrucție a zonelor de ape dulci și a zonelor costiere, la nivelul întregului bazin, depinde în mare măsură de implicarea cetățenilor, a comunităților locale, a companiilor și a altor părți interesate, cum ar fi organismele publice și factorii de decizie politică.
Astfel, DANUBE4all urmărește să integreze acțiunile privind aceste probleme de mediu cu bunăstarea socială și economică; adoptând o abordare de la știință la oameni, care integrează în mod activ interesele publice și împuternicește toate părțile interesate din zona Dunării.
proiectul DAnube4all în Delta dunării
Sistemul lagunar Razelm-Sinoe este locul unde se întâlnesc apa dulce a Dunării și apa sărată a Mării Negre.
Intervențiile umane majore din a doua jumătate a secolului al XX-lea au dus la schimbări drastice ale regimului hidrologic, cu impact major asupra ecosistemelor și bunăstării umane.
Aceste intervenții au inclus: încercări de transformare a zonelor umede în poldere agricole; închiderea golfului Portița cu modificări ale regimului hidrologic al sistemului lagunar Razelm-Sinoe și tăierea meandrelor pentru a crea canale de navigație mai rapide de-a lungul brațului Sf. Gheorghe.
Mai recent, sistemul a fost afectat de o colmatare majoră la scara lagunei deltaice, din cauza acestor schimbări și a lipsei măsurilor de atenuare. Din cauza schimbărilor climatice, zonele mai puțin conectate la brațele principale ale Dunării suferă din cauza secetei și a stagnării.
Reconectare
Activitățile planificate pentru sistemul Delta Dunării – laguna Razelm-Sinoe urmăresc să demonstreze beneficiile multiple ale reconectării fluviu-lagună-mare. Elaborarea studiului de proiectare tehnică și a proiectului pilot va fi realizată în strânsă colaborare cu comunitățile locale și cu alte părți interesate. Proiectul va ajuta la dezvoltarea de bune practici pentru alte zone de coastă din Marea Neagră, unde intervențiile costiere au blocat migrația peștilor și a altor specii. Soluțiile vor crește biodiversitatea și vor avea un impact socio-economic pozitiv asupra economiilor locale (activitățile tradiționale sunt permise în Rezervația Biosferei).
Vom realiza un studiu de proiectare tehnică pentru punerea în aplicare a redeschiderii intrării Portita, îmbunătățirea comunicării între părțile sistemului lagunar și conectarea la brațul Sf. Gheorghe.
Efectul diferitelor scenarii de refacere asupra condițiilor lagunei va fi evaluat cu ajutorul modelelor numerice, conform recomandărilor WP2 și 3. Planul va oferi soluții optime pentru redeschiderea și circulația continuă a apei, sedimentelor și biotei.
RESURSE: