APE DULCI

Apa este viață

Din toată apa de pe Pământ, doar 2,5% este apă dulce, iar cea mai mare parte a acesteia este înghețată sau se găsește adânc în subteran. Râurile și lacurile reprezintă doar o mică parte din această resursă, dar de ea depinde viața de pe Pământ. Opt miliarde de oameni au nevoie de apă pentru agricultură, industrie, energie, navigație, igienă și băut. Și aproximativ 1 din 10 animalele cunoscute – de la libelule la rațe, delfini de râu și jumătate dintre speciile de pești.

Din păcate, activitățile umane pun această resursă vitală sub o presiune enormă. De aceea, acționăm pentru a proteja și revitaliza râurile și zonele umede care susțin atât oamenii, cât și natura. 

Cea mai prețioasă resursă, amenințată

Avem nevoie de ape dulci sănătoase. Pentru apă potabilă curată. Pentru nutrienții care asigură fertilitatea terenurilor agricole. Pentru stocurile de pește de apă dulce care hrănesc milioane de oameni și nenumărate specii de păsări. Pentru sedimentele care mențin deltele vii. Pentru ca și generațiile viitoare să poată înota în râuri și lacuri.

Dar acum, mai mult ca oricând, râurile, lacurile și zonele noastre umede sunt amenințate de consumul de apă al agriculturii intensive, de poluarea agricolă,industrială și urbană, de fragmentarea sistemelor noastre fluviale de către baraje și alte tipuri de infrastructură.

Aproape două miliarde de oameni (un sfert din populația Globului) trăiesc deja în zone expuse riscului de penurie severă de apă. Dar, în contextul creșterii populației, al creșterii consumului și al schimbărilor climatice, acest risc și alte efecte nocive nu vor face decât să se agraveze, în lipsa unor măsuri urgente.

CRIZA APEI ÎN CIFRE 

  • 2/3: Două treimi din populația lumii se confruntă cu lipsa apei timp de cel puțin o lună pe an
  • JUMĂTATE : Aproape jumătate din populația lumii se va confrunta cu o lipsă gravă de apă până în 2030, dacă nu se iau măsuri urgente
  • 125 DE ANI: Din 1900 (acum doar 125 de ani), am distrus două treimi din toate zonele umede naturale
  • 3/4: Populațiile speciilor de apă dulce au scăzut cu mai mult de trei sferturi, din 1970
  • 1 DIN 3: O treime din toate speciile de apă dulce sunt amenințate cu dispariția

Bazinul Dunării - ce avem de apărat, ce avem de reparat

Ecosistemele din bazinul Dunării au fost modificate și degradate de o multitudine de presiuni din partea agriculturii (schimbări în utilizarea terenurilor, utilizarea excesivă de îngrășăminte și pesticide, degradarea solului) și a altor sectoare (energie, transport, turism). În același timp, calitatea vieții noastre depinde de funcționalitatea acestor ecosisteme prin serviciile pe care le oferă (de aprovizionare, de reglementare, culturale sau de întreținere). (Sursa)

Nutrienții transportați de Dunăre afectează starea ecologică a acesteia și cantitățile lor trebuie reduse. De asemenea, luncile inundabile active pot avea un potențial semnificativ de retenție. Dar aceste lunci sunt adesea deconectate de fluviu și utilizările lor (de exemplu, retenția inundațiilor, conservarea naturii, agricultura) sunt gestionate sectorial, rareori având în vedere creșterea calității apei și interacțiunile dintre sectoare. (Sursa

 

 

În România, zonele cu apă dulce sunt puternic afectate de modificarea, fragmentarea și distrugerea habitatelelor, de specii invazive, pescuit intensiv, poluare și de schimbările climatice. 

Credem că rolul WWF este, în aceste condiții, unul esențial: ne propunem să protejăm și să refacem râurile și zonele umede care susțin comunitățile umane și ecosistemele de apă dulce.  Acționăm pentru conservarea și renaturarea zonelor naturale pierdute sau amenințate.

Reconstrucţia ecologică (refacerea unui ecosistem degradat) este soluția pe care WWF-România o propune de peste 20 ani ca măsură de creștere a bunăstării comunităților locale, bazată pe multiplele beneficii oferite de zonele umede.

Beneficiile reconstrucției ecologice. Film realizat în zone renaturate sau cu potențial de reconstrucție ecologică - Mahmudia, Port Cultural Cetate, Gârla Mare, Rast, Bistreț și Potelu

Reconstrucția ecologică a zonelor de luncă este soluția pentru creșterea bunăstării socio-economice a comunităților din proximitatea zonelor umede. Aceasta înseamnă armonizarea activităților economice din fiecare zonă cu mediul înconjurător și se poate realiza prin inundări controlate ale fostelor lacuri sau prin reconectarea unor terenuri cu canalele Dunării.

Am reușit să creăm o serie de proiecte model care să încurajeze comunitățile locale, mediul guvernamental și neguvernamental și mediul de afaceri. Până acum, am dus la bun sfârșit șase proiecte de renaturare și avem în plan și altele.

Efectele imediate ale renaturării (la Gârla Mare sau la Mahmudia, de exemplu) se văd cu ochiul liber: zonele în care am acționat au redevenit atractive din punct de vedere piscicol, dar și din punct de vedere al conservării naturii și al ecoturismului.

Delta_Dunarii
Scroll to Top