TINERI AMBASADORI PENTRU ORAȘE VERZI
La WWF, credem în potențialul pe care îl au tinerii în a propune noi soluții pentru orașele lor și a influența politicile implementate la nivel local. Astfel, încă din 2024, am fost în căutare de tineri pasionați de protejarea naturii și care își doresc să contribuie la viitorul verde al orașului lor.
Programul de ambasadori pentru orașe verzi
Pentru a demara activități cu tinerii, am început în 2024 un Program de Ambasadori pentru Orașe Verzi în cadrul proiectului LIFE ASAP, în perioada august – decembrie 2024. Bistrița și Brașov sunt primele două orașe pilot din România implicate în acest proiect, iar programul s-a adresat tinerilor entuziaști din aceste două orașe, interesați de mediu și schimbările climatice, care vor să contribuie la un viitor în care comunitatea locală să trăiască în armonie cu natura. În urma înscrierilor, 12 tineri din cele 2 orașe s-au implicat activ într-o serie de activități:
Ateliere tematice, organizate online în perioada august-septembrie 2024, pe diferite teme, alături de experți din domeniu
Maraton de idei verzi, prin care tinerii au propus of serie de sugestii despre cum să facem orașele mai prietenoase cu mediul și mai adaptate la schimbările climatice.
În urma acestor activități, tinerii vor propune aceste recomandări către autoritățile locale, în iunie 2025, și vor inspira alți tineri să se alăture demersului.
Ce înseamnă să fii Ambasador pentru Orașe Verzi?
A fi ambasador pentru orașe verzi oferă tinerilor o șansă de dezvoltare personală și profesională, alături de responsabilitatea de a contribui activ la dezvoltarea urbană sustenabilă și la promovarea soluțiilor ecologice în comunitate.
Beneficii și Oportunități
Dezvoltare Personală și Profesională: Participanții au acces la ateliere pe teme de mediu și schimbări climatice, dezvoltându-și abilități valoroase de comunicare și organizare, și dobândind cunoștințe practice în aceste domenii.
Construirea unei Rețele de Colaborare: Ambasadorii au ocazia de a colabora cu experți în domeniu și de a se alătura unei comunități active și dedicate. Cu sprijinul WWF România, aceștia vor putea prezenta autorităților locale recomandări privind îmbunătățirea politicilor și inițiativelor de mediu din Bistrița și Brașov.
Impact Pozitiv Asupra Comunității: Tinerii ambasadori vor putea participa activ la diverse activități comunitare, contribuind la un viitor mai verde și sustenabil pentru toată lumea.
Certificat: La finalul programului, ambasadorii vor primi un certificat de participare care atestă implicarea și cunoștințele dobândite.
Orașul are nevoie de fiecare dintre noi pentru a deveni mai verde.
Ești gata să faci o schimbare?
În 2025, continuăm activitățile cu tinerii în cadrul proiectului LIFE ASAP, cu sprijinul unor organizații partenere din Bistrița și Brașov.
În acest sens, WWF România a anunțat în decembrie 2024 lansarea a două apeluri de proiecte, oferind sprijin financiar inițiativelor care promovează acțiunile climatice în orașele Bistrița și Brașov. Acest sprijin financiar va fi acordat pentru propunerile/propunerea de proiect care obțin/e cel mai bun punctaj în cadrul procesului de evaluare și selecție sub forma a câte un grant în valoare de 2500 EURO per oraș sau sub forma unui singur grant de 5000 EURO pentru ambele orașe.
Despre proiectul LIFE ASAP
Activitățile cu tineri, inclusiv Programul de Ambasadori pentru Orașe Verzi, sunt organizate în cadrul proiectului LIFE ASAP. Acesta își propune să accelereze acțiunile climatice în orașele din Europa, printr-o colaborare între WWF și orașe din Suedia, România, Portugalia și Ungaria. WWF adaptează platforma One Planet City Challenge (OPPC) pentru a funcționa cu diverse platforme de raportare, evaluând planurile de acțiune climatică ale orașelor participante în raport cu politicile și legislația climatică a UE. Orașele vor beneficia de evaluări personalizate și de sprijin în mobilizarea cetățenilor și a principalelor grupuri de interese în jurul planurilor lor climatice.
În cadrul fazei pilot, WWF lucrează în Suedia, Portugalia, România și Ungaria cu un grup restrâns de orașe, oferindu-le sprijin în raportarea datelor privind acțiunile climatice și adaptând cadrul de evaluare OPCC la contextul local. WWF va colabora și cu comunitățile locale, în special cu tinerii, pentru a-i implica în eforturile orașelor de a deveni mai sustenabile. Orașele participante vor lua parte la o ediție specială a campaniei WWF de implicare publică pe rețelele sociale.
Programul de Ambasadori face parte din proiectul LIFE ASAP, care este finanțat prin mecanismul LIFE al Comisiei Europene. Conținutul acestei pagini, inclusiv punctele de vedere și opiniile exprimate, aparțin exclusiv și sunt responsabilitatea WWF România, și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau ale CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi trase la răspundere pentru acestea.