WWF ia act de recomandările Comisiei independente

  • Comisia a evaluat modul în care organizația tratează drepturile omului, cu o referire specială privind sprijinirea rangerilor guvernului și a solicitat o mai mare rigoare în implementarea politicilor sale.
  • Comisia nu a găsit dovezi că membri ai echipei WWF au participat sau încurajat abuzul drepturilor omului
  • Organizația neguvernamentală își reafirmă angajamentul față de comunitățile cu care lucrează

Gland, Elveția (24/11/2020) – WWF a publicat azi raportul Embedding Human Rights into Nature Conservation: from Intent to Action  realizat de Comisia independentă pe care a comisionat-o anul trecut să revizuiască rolul WWF în relație cu abuzurile privind drepturile omului raportate ca acțiuni ale unor rangeri guvernamentali în cele mai complexe și îndepărtate zone în care lucrează.

Comisia, prezidată de fostul Înalt comisar ONU pentru Drepturile OmuluiNavi Pillay, a formulat o serie de recomandări cu privire la modul mai eficient de integrare a drepturilor omului în conservare.

Comisia nu a găsit nicio dovadă că personalul WWF a participat la sau a încurajat abuzurile asupra drepturilor omului. Când au fost depuse rapoarte despre abuzuri, personalul nostru a răspuns luând măsuri, dar Comisia a constatat că nu au fost îndeplinite în mod consecvent toate angajamentele față de comunitățile din fiecare zonă în care lucrăm.

WWF ia act de recomandările Comisiei.

„Abuzurile drepturilor omului nu sunt niciodată acceptabile în nicio circumstanță și sunt împotriva valorilor noastre fundamentale. De aceea am comandat acest raport independent”, a spus Pavan Sukhdev, Președinte WWF International.

„WWF lucrează cu comunități peste tot în lume și ne recunoaștem responsabilitatea de a le asculta vocile, de a pleda pentru drepturile lor, precum și de a îi include în munca noastră. Suntem profund întristați că oamenii au suferit”, a declarat Marco Lambertini, Director General, WWF International.

„Luăm recomandările Comisiei foarte în serios și ne angajăm să le abordăm pe toate, pe lângă acțiunile pe care le-am întreprins deja pentru a ne îndeplini mai bine angajamentele față de comunități”, a continuat Lambertini.

Comisia ne-a solicitat, de asemenea, să pledăm mai clar pentru ca guvernele să își îndeplinească responsabilitatea de a proteja drepturile omului – inclusiv în ceea ce privește rangerii guvernamentali implicați în aceste tipuri de abuzuri.

WWF și-a schimbat deja abordarea globală de a lucra în cele mai complexe regiuni ale lumii, care este direct aliniată cu recomandările Comisiei. Am îmbunătățit modalitățile în care comunitățile își pot face cunoscute preocupările, am schimbat sistemele noastre pentru a examina și aproba central proiectele cu risc ridicat și suntem pregătiți să suspendăm sprijinul pentru proiecte dacă angajamentele noastre cu privire la drepturile omului nu pot fi îndeplinite.

Vom evalua în mod regulat și transparent progresele noastre, începând cu 2021.

# # #

Note:

Vă rugăm să găsiți aici răspunsul WWF și răspunsul detaliat al managementului, care prezintă acțiunile noastre legate de fiecare recomandare. Am acționat deja pentru a începe:

  • Stabilirea mecanismelor eficiente de depunere a plângerilor în fiecare țară în care WWF lucrează, astfel încât plângerile comunităților să poată fi depuse, primite, urmărite și abordate. Centrul pentru Drepturile Omului din Republica Centrafricană (înființat în 2016), pe care Comisia l-a lăudat ca fiind cea mai bună practică, este modelul WWF pentru mecanisme integrate de depunere a plângerilor în zone complexe.
  • Consolidarea măsurilor de protecție socială și de mediu proprii, un set obligatoriu de acțiuni pentru a implica mai bine comunitățile, pentru a identifica și gestiona riscurile și pentru a asigura coerența în activitatea noastră de teren. Acestea au fost aprobate de toate consiliile WWF din întreaga lume (din iulie 2019), iar implementarea este condusă de o nouă Global Safeguards Unit dedicată;
  • Folosirea mai fermă a influenței WWF pentru a sprijini drepturile omului și pregătirea echipelor WWF din teren pentru a suspenda sau a se retrage din proiecte dacă nu sunt respectate sistemul de măsuri de protecție socială;
  • În procesul de înființare a unei funcții noi de Ombudsman care va trage la răspundere WWF privind angajamentele și măsurile sale de protecție socială și va oferi servicii de soluționare a conflictelor comunităților în care activează;
  • Luarea de măsuri suplimentare pentru a ajuta la reducerea conflictelor dintre comunități și rangeri guvernamentali, cum ar fi obligarea instruirii în domeniul drepturilor omului pentru proiectele WWF care implică executarea, precum și contribuirea la înființarea Universal Ranger Support Alliance (în 2020), o coaliție internațională dedicată profesionalizării rangerilor, inclusiv dezvoltarea un cod global de conduită.
  • Solicitarea ca toate proiectele de conservare cu risc ridicat să fie examinate de un nou comitet global de risc la nivel înalt format din cei mai buni experți WWF în domeniul conservării;
  • Consolidarea capacității personalului, inclusiv pregătirea tuturor celor 7.500 de angajați din întreaga lume cu privire la noul sistem de măsuri de protecție socială;
  • Incorporarea angajamentelor WWF în ceea ce privește măsurile de protecție socială și drepturile omului în acordurile relevante.
Scroll to Top