Project ark

Panda Labs România și Carbonbase lanseaza Proiectul Ark – o abordare experimentală de strângere de fonduri pentru conservarea  prin “artă digitală de colecție” , adică prin NFTs.

 

Explorăm noi căi în domeniul conservării naturii, acum pe blockchain si lansăm o serie de NFTs  încercând să găsim răspunsuri la întrebări precum: 

  1. Cum ar putea fi structurat un program de conservare astfel încât să putem stimula și împuternici în mod eficient comunitățile locale și indigene să rezolve provocările legate de pierderea biodiversității? 
  2. Ce fel de modele și tipuri de stimulente pot contribui la încurajarea și împuternicirea unei astfel de conservări conduse de comunități? 
  3. Este posibilă o participare mai directă la nivel mondial la conservarea bazată pe comunitate printr-o combinație de finanțare și vot?
Panda Labs Project Ark

Alături de Carbonbase și o mulțime de artiști internaționali, prin Project Ark, am lansat o serie de „NFT”s, așa-numitele Non Fungible Tokens, sub forma unor ouă care poartă recompense speciale. NFTs sunt similare cu cărțile de colecție (de exemplu: cărțile pe care oamenii le colecționează pentru jocuri, de exemplu), în sensul că sunt vizuale, unice și indivizibile. Lotul de NFT-uri pe care îl testăm va fi vândut atât printr-un mecanism cu preț fix, cât și prin licitație; și sperăm să folosim această ocazie pentru a testa modul în care am putea să le folosim pentru a implica cumpărătorii, nu numai ca finanțatori direcți ai proiectelor conduse de comunități, ci și ca părți interesate în activitatea desfășurată pentru a conserva o anumită specie, habitat sau peisaj natural.

Obiectivul proiectului este de a strânge fondurile necesare pentru a organiza o provocare de conservare comunitară în cea mai sălbatică zona a Europei – Munții Carpați din România – precum și pentru a dezvolta infrastructura digitală care să facă legătura între participanții globali și cei care fac acțiuni pozitive la nivel local atât în ceea ce privește urmărirea fondurilor, cât și a impactului deciziilor participative în cadrul proiectului pilot Wildlife Credits din portofoliul Panda Labs WWF România. 

NFT zimbru

Zimbrul format din Carpați - unul din NFT-uri

Creat de Topher Sipes, cu muzica lui Fredrik Erikson și Woolly Ridges NFT-ul Gensis Drop combină datele topografice ale Munților Carpați cu acustică, pentru a crea o extraordinară reamintire a frumuseții intrinseci care se găsește în habitatul nostru natural. Datele unei porțiuni din lanțul Carpaților care conține cel mai înalt munte din România au fost eșantionate, izolate și folosite într-un obiect digital 3D, apoi utilizate pentru a sculpta bustul zimbrului NFT. Pe scurt, zimbrul conține forme ale Munților Carpați pentru a sublinia fauna sălbatică în ecosistem.

"Pentru noi, cei care trăim și lucrăm în zone naturale, se pune întotdeauna problema cum am putea să le dăm localnicilor posibilitatea de a deveni conservaționiști - acesta este scenariul ideal, deoarece ei sunt deținătorii drepturilor și gardienii acestor peisaje. Dacă reușim acest vis, natura nu ar mai avea nevoie de "salvare", iar eforturile noastre ar deveni depășite - pentru mine, acesta este succesul. Până atunci, ne aflăm aici pentru a încerca diferite mecanisme, pentru a testa cele mai eficiente modalități de a direcționa cele mai multe beneficii către comunitățile aflate în prima linie a conservării, cu scopul de a stimula și de a facilita utilizarea responsabilă a resurselor până când aceasta va deveni noua normă. Este posibil, deoarece există milioane de oameni la nivel global care doresc să împrumute un umăr sau un dolar pentru un impact real pe teren. Văd Proiectul Ark ca pe o conductă transparentă pentru ca motivația și impactul să circule mai repede și cu mai puțini intermediari.”  

 

Alături de echipa Project Ark/Carbonbase folosim rețeaua Polygon pentru a emite NFT-uri care se afișează  complet prin intermediul OpenSea.io,  cea mai mare piață NFT din industrie. Deoarece Polygon este un blockchain Proof-of-Stake, ei sunt capabili să elimine 99,8% din emisiile de dioxid de carbon asociate cu NFT-urile, răspunzând astfel preocupărilor legate de sustenabilitatea ecologică a tehnologiei de bază.Urmăriți acest experiment pe site-ul Project-Ark și fiți cu ochii pe Medium pentru mai multe detalii. 

 

 

NoutăȚi

Fii la curent cu ultimele articole

(c) foto Vlad Dumitrescu x WWF-Romania

Producătorii locali au șansa de a învăța cum să-și desfacă roadele în grădinițe, școli, cantine sau spitale publice

WWF-România invită producătorii și apicultorii din județele Sibiu, Mureș și Brașov să participe la ultimul curs pe această temă București,24 aprilie 2025. WWF-România invită producătorii agricoli/alimentari și apicultorii locali din Transilvania să participe la cursul despre achiziții publice verzi de alimente, unde vor învăța cum să se implice în licitații

Citește mai multe
RENewLand Conferință

Accelerarea energiei regenerabile, discutată la nivel înalt, într-o conferință regională organizată de EPG și WWF-România la București

Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu WWF-România (Fondul Mondial Pentru Natură), a organizat în data de 9 aprilie la București un panel de nivel înalt, dedicat accelerării implementării proiectelor de energie regenerabilă în Europa Centrală și de Est. Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Energiei

Citește mai multe
Scroll to Top