Coșul de picnic
Hrana sustenabilă este ”cool”, iar copiii înțeleg acest lucru cel mai bine prin joacă și învățare experiențială. Tocmai de aceea, WWF a lansat un program inovativ menit să-i convingă pe copiii între 5 și 12 ani să renunțe la obiceiurile alimentare nesănătoase în favoarea unei diete sănătoase, care să protejeze atât sănătatea lor, cât și a planetei.
Coșul de Picnic este un program educativ derulat de birourile WWF din Grecia, Turcia și România, țări în care nu există politici naționale suficient de coerente și eficiente pentru încurajarea hranei sustenabile în instituțiile educaționale.
Obiceiurile alimentare pot deveni mai sustenabile în cazul copiilor, însă această învățare și schimbare de comportament poate fi făcută într-un mod relaxat, interactiv, simplu, prin implicarea familiilor și prin conectarea cu alte școli din Europa. Astfel, termeni complicați precum ”amprenta ecologică a alimentelor” pot fi mult simplificați pentru a fi ușor de înțeles de către cei mici.
În total, elevi din circa 20 de școli vor primi un kit educațional dezvoltat de WWF. În coșul de picnic se vor găsi multe activități practice și jocuri care promovează 3 principii:

1. Fructe și legume de sezon, din surse locale
2. Prepararea hranei acasă
3. Reducerea risipei alimentare



Prin acest prim proiect pilot, vom ajunge cu Coșul de Picnic la circa 1500 de elevi din cele trei țări, urmând ca, în funcție de succesul pe care-l va avea, să-l extindem și la alte școli. Programul mai include o importantă etapă de pregătire practică a profesorilor pentru predarea la clasă a activităților din coșul de picnic. Totodată, vom crea o platformă social media la care să adere și prin care să comunice toți profesorii și părinții interesați de această activitate extracurriculară.
Ne dorim ca, la final de proiect, să constatăm o descreștere a consumului de alimente nesănătoase în rândul copiilor, pe care o vom măsura prin chestionare și observare prin testimoniale. Vrem să dezvoltăm pe termen lung o rețea de educatori care să răspândească mesajul despre importanța dietei sustenabile și să-i învețe pe copii cum să atingă, în mod concret, acest deziderat. Totodată, scopul nostru este să promovăm un kit educativ cât mai eficient și atractiv, care să fie preluat în mod gratuit și de alte rețele educative, precum Cercetașii, alte ONG-uri sau organizații de educație non-formală.
Kit-ul educativ
realizat cu ajutorul specialiștilor în educație non-formală
Activități suplimentare
pentru copii și părinți
în bucătăria WWF-România o mini-serie de activități
Sunt profesor. Cum mă implic?
Te invităm alături de noi
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole

Producătorii locali au șansa de a învăța cum să-și desfacă roadele în grădinițe, școli, cantine sau spitale publice
WWF-România invită producătorii și apicultorii din județele Sibiu, Mureș și Brașov să participe la ultimul curs pe această temă București,24 aprilie 2025. WWF-România invită producătorii agricoli/alimentari și apicultorii locali din Transilvania să participe la cursul despre achiziții publice verzi de alimente, unde vor învăța cum să se implice în licitații

Accelerarea energiei regenerabile, discutată la nivel înalt, într-o conferință regională organizată de EPG și WWF-România la București
Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu WWF-România (Fondul Mondial Pentru Natură), a organizat în data de 9 aprilie la București un panel de nivel înalt, dedicat accelerării implementării proiectelor de energie regenerabilă în Europa Centrală și de Est. Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Energiei

Mult așteptatul studiu genetic la urs dă cu virgulă?
Conferința științifică pe tema urșilor de la Băile Tușnad, cu participare internațională, vine cu premiere ale tehnologiei de ultimă oră și propune dezbateri generatoare de soluții pentru conviețuirea pașnică om-urs