Coșul de picnic
Hrana sustenabilă este ”cool”, iar copiii înțeleg acest lucru cel mai bine prin joacă și învățare experiențială. Tocmai de aceea, WWF a lansat un program inovativ menit să-i convingă pe copiii între 5 și 12 ani să renunțe la obiceiurile alimentare nesănătoase în favoarea unei diete sănătoase, care să protejeze atât sănătatea lor, cât și a planetei.
Coșul de Picnic este un program educativ derulat de birourile WWF din Grecia, Turcia și România, țări în care nu există politici naționale suficient de coerente și eficiente pentru încurajarea hranei sustenabile în instituțiile educaționale.
Obiceiurile alimentare pot deveni mai sustenabile în cazul copiilor, însă această învățare și schimbare de comportament poate fi făcută într-un mod relaxat, interactiv, simplu, prin implicarea familiilor și prin conectarea cu alte școli din Europa. Astfel, termeni complicați precum ”amprenta ecologică a alimentelor” pot fi mult simplificați pentru a fi ușor de înțeles de către cei mici.
În total, elevi din circa 20 de școli vor primi un kit educațional dezvoltat de WWF. În coșul de picnic se vor găsi multe activități practice și jocuri care promovează 3 principii:
1. Fructe și legume de sezon, din surse locale
2. Prepararea hranei acasă
3. Reducerea risipei alimentare
Prin acest prim proiect pilot, vom ajunge cu Coșul de Picnic la circa 1500 de elevi din cele trei țări, urmând ca, în funcție de succesul pe care-l va avea, să-l extindem și la alte școli. Programul mai include o importantă etapă de pregătire practică a profesorilor pentru predarea la clasă a activităților din coșul de picnic. Totodată, vom crea o platformă social media la care să adere și prin care să comunice toți profesorii și părinții interesați de această activitate extracurriculară.
Ne dorim ca, la final de proiect, să constatăm o descreștere a consumului de alimente nesănătoase în rândul copiilor, pe care o vom măsura prin chestionare și observare prin testimoniale. Vrem să dezvoltăm pe termen lung o rețea de educatori care să răspândească mesajul despre importanța dietei sustenabile și să-i învețe pe copii cum să atingă, în mod concret, acest deziderat. Totodată, scopul nostru este să promovăm un kit educativ cât mai eficient și atractiv, care să fie preluat în mod gratuit și de alte rețele educative, precum Cercetașii, alte ONG-uri sau organizații de educație non-formală.
Kit-ul educativ
realizat cu ajutorul specialiștilor în educație non-formală
Activități suplimentare
pentru copii și părinți
în bucătăria WWF-România o mini-serie de activități
Sunt profesor. Cum mă implic?
Te invităm alături de noi
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole
A Year to Remember: 2024 in the World of the European Bison
The European bison – a fascinanting creature, as if out of fairytales. It is hard to believe that after 250 years of being extinct in our country, the gentle giants are now roaming free in Tarcu Mountains.
The New Forestry Code Fails to Implement Clear Reforms for Forestry
RO The most important decisions are essentially postponed, to be eventually adopted through subsequent legislation by the future Government. Adopted yesterday by the Chamber of Deputies, Romania's New Forestry Code opens doors to potential improvements in forest management, but falls short of clearly implementing the strategic objectives outlined in the
Noul Cod Silvic ratează implementarea unor reforme clare pentru silvicultură
EN Deciziile cele mai importante sunt practic amânate, urmând a fi eventual adoptate prin legislația subsecventă de către viitorul Guvern. Noul Cod Silvic, adoptat ieri în Camera Deputaților, deschide o serie de oportunități pentru îmbunătățirea sistemului silvic românesc, însă nu reușește să transpună în mod clar direcțiile strategice asumate prin