Coșul de picnic
Hrana sustenabilă este ”cool”, iar copiii înțeleg acest lucru cel mai bine prin joacă și învățare experiențială. Tocmai de aceea, WWF a lansat un program inovativ menit să-i convingă pe copiii între 5 și 12 ani să renunțe la obiceiurile alimentare nesănătoase în favoarea unei diete sănătoase, care să protejeze atât sănătatea lor, cât și a planetei.
Coșul de Picnic este un program educativ derulat de birourile WWF din Grecia, Turcia și România, țări în care nu există politici naționale suficient de coerente și eficiente pentru încurajarea hranei sustenabile în instituțiile educaționale.
Obiceiurile alimentare pot deveni mai sustenabile în cazul copiilor, însă această învățare și schimbare de comportament poate fi făcută într-un mod relaxat, interactiv, simplu, prin implicarea familiilor și prin conectarea cu alte școli din Europa. Astfel, termeni complicați precum ”amprenta ecologică a alimentelor” pot fi mult simplificați pentru a fi ușor de înțeles de către cei mici.
În total, elevi din circa 20 de școli vor primi un kit educațional dezvoltat de WWF. În coșul de picnic se vor găsi multe activități practice și jocuri care promovează 3 principii:

1. Fructe și legume de sezon, din surse locale
2. Prepararea hranei acasă
3. Reducerea risipei alimentare



Prin acest prim proiect pilot, vom ajunge cu Coșul de Picnic la circa 1500 de elevi din cele trei țări, urmând ca, în funcție de succesul pe care-l va avea, să-l extindem și la alte școli. Programul mai include o importantă etapă de pregătire practică a profesorilor pentru predarea la clasă a activităților din coșul de picnic. Totodată, vom crea o platformă social media la care să adere și prin care să comunice toți profesorii și părinții interesați de această activitate extracurriculară.
Ne dorim ca, la final de proiect, să constatăm o descreștere a consumului de alimente nesănătoase în rândul copiilor, pe care o vom măsura prin chestionare și observare prin testimoniale. Vrem să dezvoltăm pe termen lung o rețea de educatori care să răspândească mesajul despre importanța dietei sustenabile și să-i învețe pe copii cum să atingă, în mod concret, acest deziderat. Totodată, scopul nostru este să promovăm un kit educativ cât mai eficient și atractiv, care să fie preluat în mod gratuit și de alte rețele educative, precum Cercetașii, alte ONG-uri sau organizații de educație non-formală.
Kit-ul educativ
realizat cu ajutorul specialiștilor în educație non-formală
Activități suplimentare
pentru copii și părinți
în bucătăria WWF-România o mini-serie de activități
Sunt profesor. Cum mă implic?
Te invităm alături de noi
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole

WWF-România caută consultant pentru proiectul LIFE ASAP
WWF-România a deschis un apel de achiziție, destinat experților și firmelor de consultanță, pentru servicii de consultanță în cadrul proiectului LIFE ASAP (Accelerated sub-national climate action and participation through the One Planet City Challenge). În cadrul proiectului LIFE ASAP, ne propunem să sprijinim primăriile din România în procesul de raportare

National Social Plan for Climate: Opportunity to Support Nature-Based Forestry
EN The Ministry of Investments and European Projects launched a public consultation last week regarding measures and investments that can be included in the National Social Plan for Climate (NSPC). The goal was to identify the most effective solutions for supporting the transition to a sustainable economy and protecting vulnerable

Planul Național Social pentru Climă, o oportunitate și pentru susținerea unei silviculturi apropiate de natură
EN Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat săptămâna trecută o consultare publică privind măsurile și investițiile care pot fi incluse în Planul Național Social pentru Climă (PNSC). Scopul acesteia a fost identificarea celor mai eficiente soluții pentru sprijinirea tranziției către o economie sustenabilă și pentru protejarea categoriilor vulnerabile în