Sireașa
DESCRIERE ZONĂ
În perioada 1960-1970, denumită „era stufului” este perioada în care s-a intervenit puternic în ecosistemele deltaice, în scopul de a crește producția de stuf. Începând cu anii '80 intervențiile au avut ca scop dezvoltarea agriculturii in deltă.
Ecosistemele din zona Pardina (27.000 ha) si Sireasa (7.750 ha) au fost în intregime afectate, o dată în anii '60 pentru scopuri de acvacultură apoi in anii '80 pentru dezvoltarea agriculturii. În 1983, peisajele naturale și regimul natural de curgere au dispărut complet în urma lucrărilor interprinse ( canale de drenare, canale de irigare). În prezent, 93% din teren aparține autorităților județene, iar restul autorităților locale. Întrucât în ultimele decenii utilizarea agricolă este tot mai redusă, cercetătorii susțin ideea de a renatura cele două incinte.
Pentru a se implementa renaturarea celor două poldere este nevoie ca deținătorii de terenuri să impărtășească aceeași viziune și să se țină cont de dezvoltarea durabilă a comunităților din această zonă.
OBIECTIVE
- Îmbunătățirea structurii, compoziției și funcționalității zonelor umede
- Dezvoltare sustenabilă și ecoturism
- Habitat de reproducere pentru pești
TIMELINE-UL RECONSTRUCTIEI ECOLOGICE LA SIREAȘA
Se identifica riscuri, beneficii, discuții cu stakeholderii, aspecte juridice, costuri
se identifica impactul asupra mediului, impactul socio-economic, solutii tehnice, costuri
- Etapă finalizată
- Etapă în lucru
- Etapă viitoare