Cotul pisicii
DESCRIERE ZONĂ
În dreptul localității Grindu, cursul Dunării a creat un meandru denumit de localnici Cotu Pisicii. În anii '70 zona umedă a fost drenată și transformată în teren agricol. Modificările structurale ale peisajului au un impact major. Transformarea luncii inundabile în teren agricol a determinat diminuarea capacității de stocare în perioadele cu ape mari, cauzând inundații severe.
Peste această zonă se suprapun două arii naturale protejate: ROSPA0121 Lacul Brateș și ROSCI0105 Lunca Joasă a Prutului.
În anul 2009 zona a făcut parte dintr-un proiect care a avut ca scop identificarea unor scenarii pentru imbunătățirea hidrologiei acesteia. Astfel, în urma consultărilor cu factorii interesați locali și naționali, au fost identificate 3 posible soluții: 1) utilizarea canalului Ciulineț pentru a aduce apa în zonă; 2) îmbunătățirea sistemului de irigare și drenare și 3) aplicarea conceptului „Spațiu pentru râuri” care va permite creșterea capacității de stocare și drenare.
Zona Cotu Pisicii înfruntă probleme cauzate de: eroziune, secetă, degradarea solului, inundații, lipsa peștelui, șomaj. Reconstrucția ecologică creează premizele pentru dezvoltarea turismului, dezvoltarea pisciculturii în corelație cu turismul și creșterea producției agricole.
OBIECTIVE
- Asigurarea inundabilității zonei și capacitatea de stocare a apei
- Îmbunătățirea structurii, compoziției și funcționalității zonelor umede
- Crearea și asigurarea zonelor favorabile pentru activitățile de pescuit sportiv, observarea/ fotografierea păsărilor, acvacultură și agricultură
TIMELINE-UL RECONSTRUCTIEI ECOLOGICE LA COTU PISICII
Se identifica riscuri, beneficii, discuții cu stakeholderii, aspecte juridice, costuri
se identifica impactul asupra mediului, impactul socio-economic, solutii tehnice, costuri
- Etapă finalizată
- Etapă în lucru
- Etapă viitoare