O specie valoroasă, care trebuie salvată!

Lupii sunt o parte integrantă a patrimoniului natural al Europei, jucând un rol vital în menținerea echilibrului ecosistemului și a biodiversității, iar întoarcerea lupului în părți ale Europei unde specia dispăruse este un succes considerabil de conservare care nu trebuie pus în pericol.

Protejarea lupilor în Europa nu este doar o chestiune de importanță ecologică, ci și o reflectare a angajamentului nostru față de conservarea biodiversității și a valorilor coexistenței și toleranței.

Pentru noi, românii, lupul reprezintă chiar mai mult! Este un simbol național puternic, prezent pe steagul dacic și reflectat în cultura și tradiția noastră. Este sinonim cu vigoarea, inteligența și curajul. Este o valoare care trebuie păstrată și protejată. 

Cum s-a ajuns aici?

De la aproape dispăruți, lupii au revenit în mod remarcabil în peisajele Europei, în mare parte datorită protecției juridice ce li se conferă. Cu toate acestea, sunt departe de a fi în stare de conservare favorabilă pe întreg continentul. Conform celei mai recente evaluări IUCN, dintre cele nouă populații transfrontaliere de lupi din UE, șase au un statut vulnerabil sau aproape amenințat. În plus, lupul se află încă într-o stare de conservare nefavorabilă-inadecvată în șase din șapte regiuni biogeografice.
Protecția strictă a carnivorelor mari, în special a lupilor, este un subiect fierbinte în UE de mai mulți ani. În noiembrie 2022, PE a votat rezoluția privind protecția animalelor de fermă și a carnivorelor mari în Europa. În iunie 2023, Comisia a publicat răspunsul către Parlamentul European și a anunțat o analiză aprofundată a tuturor datelor științifice și tehnice disponibile referitoare la situația lupilor în UE.
În 4 septembrie 2023, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a lansat o inițiativă suplimentară de colectare a datelor privind „provocările legate de întoarcerea lupilor”. Comunicatul de presă însoțitor despre „Lupii în Europa” includea informații înșelătoare, iar ONG-urile și-au exprimat imediat îngrijorarea cu privire la întregul proces, solicitând Comisiei și președintelui von der Leyen să ia o decizie bazată pe date științifice certe, nu pe dovezi anecdotice provenite dintr-un proces de consultare neconform și netransparent.
Nu există dovezi științifice care să ateste că extragerea selectivă, inclusiv vânătoarea controlată ar fi o soluție eficientă și durabilă pentru conflictele legate de animalele domestice provocate de carnivorele mari. Un studiu recent asupra carnivorelor mari a concluzionat că măsurile preventive sunt cea mai eficientă modalitate de a reduce și de a evita daunele asupra animalelor, în timp ce extragerea selectivă și vânătoarea sunt, în general, ineficiente și, în unele cazuri, chiar contraproductive în atenuarea daunelor asupra animalelor domestice.
Succesul coexistenței între oameni și lupi a fost demonstrat în diferite regiuni europene prin măsuri preventive eficiente, cum ar fi instalarea diferitelor tipuri de garduri, achiziționarea de câini specializați de pază pentru animale și prezența ciobanului/a pazei de către om. Prevederile Uniunii Europene permit statelor membre să despăgubească pe deplin fermierii pentru daunele cauzate de animalele protejate (cum ar fi lupii) și să ramburseze integral costurile de investiții pentru măsurile preventive. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) ar putea oferi, de asemenea, sprijin pentru coexistență, dar statele membre nu au folosit pe deplin această oportunitate de finanțare.
Previous slide
Next slide

În 20 decembrie 2023, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a propus statelor membre UE să reducă nivelul de protecție a lupului în cadrul Convenției de la Berna, în ciuda lipsei dovezilor științifice care să susțină o astfel de mișcare.

Acordul Convenției de la Berna, cel mai vechi acord la nivel global în domeniul conservării naturii, este în vigoare din 1979. Acest instrument juridic fundamental reprezintă o bază definitorie a dreptului internațional ce a condus la crearea Directivei Habitate, piatra de temelie pentru activitatea de conservare a UE. Niciun fost președinte al Comisiei nu a propus vreodată într-un forum internațional scăderea nivelului de protecție a unei specii amenințate la nivel european.

Ce poți face pentru a salva lupul?

Scrie-i Ministrului Mediului și echipei sale, cere respingerea propunerii Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție a lupului în temeiul Convenției de la Berna. Pentru că lupul reprezintă o valoare ce trebuie protejată și prețuită. E important ca vocea ta să fie auzită și ascultată!

Află primul ultimele știri în legătură cu acest subiect și noutăți despre proiectele noastre

Rămânem conectați și îți transmitem cele mai noi evoluții în legătură cu acest subiect fierbinte. Și, pentru că știm că te interesează să afli informații de calitate legate de mediul înconjurător și de ce anume putem face pentru a-l proteja, îți facem un update constant cu noutăţi interesante din domeniu, plus cele mai recente activități ale noastre legate de proiectele pentru carnivore mari și planurile noastre de dezvoltare durabilă.

Scroll to Top