dsc_0741_1

Dă natura mai tare! Alătură-te campaniei pentru protejarea ultimelor colţuri de natură sălbatică din Europa

WWF lansează astăzi campania „Dă natura mai tare!” prin care cetățenii pot împiedica slăbirea fundamentului conservării naturii în UE, Directivele Natura 2000. Cetățenii sunt invitați să folosească o aplicație online, disponibilă la www.wwf.ro/danaturamaitare, pentru a compune o melodie cu sunete din natură și pentru a o trimite, împreună cu un mesaj, către Ministrul Mediului și Comisia Europeană. În contextul vulnerabilității sau chiar al pierderii biodiversității din România și din Europa, WWF se așteaptă ca cetățeni de pretutindeni să răspundă acestei chemări și astfel mii de mesaje să ajungă la persoanele de decizie ce se vor pronunța decisiv cu privire la viitorul acestor Directive în lunile imediat următoare.

Campania se derulează până la finalul lunii iunie în 15 țări europene1, iar în România este susținută și de Federația Coaliția Natura 2000.  

Directivele Natura 2000 formează fundamentul conservării naturii în țările membre UE, fiind considerate drept dintre cele mai moderne și eficace acte normative în acest domeniu. Multe specii precum lupul sau râsul sunt ajutate să scape de pericolul dispariției, cu rezultate spectaculoase în unele părți ale continentului, cum este exemplul Spaniei. Grație acestora, Europa deține cea mai mare rețea ecologică din lume, rețeaua Natura 2000, care s-a înființat odată cu intrarea în vigoare a Directivei Păsări, în anul 1979. În România, 583 de arii naturale, ce acoperă aproape un sfert din teritoriul țării, sunt protejate prin Directivele Natura 2000. Cu toate acestea, Comisia Europeană le-a supus unui proces de evaluare care încă nu s-a încheiat.
 

Patrimoniul natural european, amenințat de insuficienta voință politică din țările membre UE

Genevieve Pons, Director la WWF European Policy Office subliniază cu această ocazie faptul că „patrimoniul natural imens pe care îl mai are Europa este în continuare amenințat din cauza insuficientei voințe politice la nivelul UE și la nivel național. Miniștrii din statele-membre și Comisia Europeană trebuie să-și asume angajamentul clar de a salva Directivele Natura 2000 și de a face tot posibilul pentru implementarea completă a acestora, așa încât natura să fie cu adevărat protejată iar cetățenii să poată beneficia și pe viitor de tot ceea ce natura oferă”.

Un studiu recent3 finanțat de Comisia Europeană recunoaște că societatea europeană este tot mai urbanizată și mai îndepărtată de natură, problemele de sănătate fizică provocate de sedentarism sunt în creștere, la fel ca  problemele de sănătate mentală precum depresia. Potrivit acestui studiu, cele peste 27.000 de arii naturale protejate ce formează rețeaua europeană Natura 2000 pot fi văzute ca centre de întreținere a sănătății în Europa.
Pons adaugă: „Poluarea atmosferică și sonoră și stresul afectează din ce în ce mai mulți oameni în Europa, în special în orașele în expasiune. Cu această campanie, dorim ca oamenii să-și amintească și să se bucure din nou de sunetul mării sau de ciripitul păsărilor și să fie motivați să trimită un mesaj fără echivoc politicienilor – despre natură și sănătatea noastră”.

Natura este într-o stare fragilă în Europa, inclusiv în România

Studiul „State of nature in the EU”4, publicat în mai 2015 de Comisia Europeană, a arătat că natura este într-o stare fragilă în Europa: jumătate dintre speciile de păsări sălbatice și numai 23% dintre speciile de animale și floră și 16% din habitatele sălbatice din țările UE au o stare favorabilă. Situația din România este însă mai bună în comparație cu media europeană privind starea habitatelor: țara noastră e dată ca excepție pozitivă alături de Cipru, Malta, Estonia și Slovenia întrucât circa 60% din fișele de evaluare arată o stare favorabilă. În coada clasamentului se află Marea Britanie, Danemarca și Olanda, care au raportat sub 10% habitate în stare favorabilă. Olanda și Marea Britanie sunt cele două țări care se opun vehement Directivelor Natura 2000 și insistă pentru schimbarea lor.

Principalele cauze pentru degradarea habitatelor în Europa sunt legate de: intensificarea agriculturii, lucrările de infrastructură ce nu țin cont de natură (transport, energie), dar și poluarea și supra-exploatarea (mai ales în cazul habitatelor marine).

Deși habitatele arată în general semne pozitive în România, speciile de floră și faună sunt în majoritatea cazurilor (cca. 60%) într-o stare nefavorabilă (numai cca. 20% sunt într-o stare favorabilă). Acest lucru ne plasează pe ultimele locuri, alături de Austria și Luxembourg, Belgia și Portugalia.

Diana Cosmoiu, Specialist regional în politici publice în cadrul WWF-România afirmă: “Atât în privința dezvoltării economice cât și a conservării naturii, România are avantajul lecțiilor învățate de țările din vestul Europei. O dezvoltare care nu ține cont de limitele ecosistemelor lasă în urmă un mediu antropizat care nu este deloc benefic societății pe termen mediu și lung. Este binecunoscut faptul că menținerea ecosistemelor naturale sănătoase aduce nenumărate beneficii nu doar de mediu, ci și economice sau sociale. Dacă dorim să păstrăm ultimele colțuri de natură sălbatică din Europa și beneficiile acestora, avem nevoie de o bună informare și implicare civică pentru influențarea deciziilor politice în favoarea omului și naturii. WWF pune la dispoziția cetățenilor un mijloc inedit de a-și manifesta creativitatea participând totodată activ într-o campanie de protecție a naturii cu miză națională și europeană”.

O campanie de jumătate de milion de cetățeni 

Campania actuală „Dă natura mai tare!” este parte din coaliția #NatureAlert (Alertă pentru natură) constituită anul trecut în scopul prevenirii deschiderii spre revizuire a Directivelor Natura 2000 de către Comisia Europeană. Anul trecut, coaliția #NatureAlert formată din ONG-uri de pe tot cuprinsul UE și reprezentată în România prin WWF, SOR și Coaliția Natura 2000, a reușit să mobilizeze peste jumătate de milion de oameni, 12 miniștri de mediu și Parlamentul European în sprijinul Directivelor Natura 2000 și a ideii de îmbunătățire a implementării lor la nivel național.

În cursul lunii iunie 2016, Comisia Europeană este așteptată să-și prezinte un prim punct de vedere în această chestiune, la o întâlnire de nivel înalt organizată de Președinția olandeză a Consiliului European la Amsterdam.

Note pentru editori:
1. Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Ungaria, Grecia, Germania, Slovacia, Slovenia, Spania, Portugalia, România, Suedia, Olanda.
2. Spotul de campanie: https://youtu.be/IPngsrxc_v4.
3. Studiul „The health and social benefits of nature and biodiversity protection”: http://www.ieep.eu/assets/2018/Workshop_Summary_-_Health_and_Social_Benefits_of_Nature_sent_for_approval.pdf .
4. „State of nature in the EU” este cel mai cuprinzător studiu privind starea naturii la nivel european și se realizează o dată la 6 ani, iar ultima ediție se referă la perioada 2007-2012. Raportul tehnic complet: www.eea.europa.eu/publications/state-of-nature-in-the-eu/.
5. Fișă informativă EU Nature Campaign: atașat.

Scroll to Top