109270

Stoparea furnizării de gaze de către Rusia- un argument puternic pentru adoptarea eficienţei energetice şi a energiilor regenerabile

Întreruperea recentă a furnizării de gaze de către Gazprom reprezintă un ceas deşteptător pentru Europa, în ce priveşte importanţa eficienţei energetice şi dezvoltarea surselor de energie regenerabilă. E timpul ca Europa să investească în surse de energie curată şi să facă eforturi de îmbunătăţire a eficienţei energetice.

WWF nu se pronunţă asupra conflictului dintre Rusia şi Ucraina, dar accentuează faptul că dependenţa statelor europene de Rusia trebuie să înceteze, propunând măsuri ambiţioase de economisire a energiei şi de dezvoltare a energiilor regenerabile.

Uniunea Europeană importă anual echivalentul in gaze a 100 de milioane de tone de petrol, ceea ce reprezintă un sfert din consumul total al Uniunii Europene. Până acum, WWF a încurajat folosirea gazelor naturale ca alternativă mai putin poluantă, benefică pe termen mediu, la energia bazată pe cărbune şi petrol. Prin urmare, criza de gaze naturale nu ar trebui să îndrepte atenţia Europei spre sursele de energie bazate pe cărbune sau petrol. Dimpotrivă, e o oportunitate imensă de exploatare şi dezvoltare a surselor de energie curată, bazată cum ar fi vântul şi lumină solară.

Potrivit unui raport publicat de Eurima în 2007, clădirile sunt responsabile pentru 40% dintre emisiile de carbon din Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere, o revizuire a directivei UE din 2002, privind performanţa energetică a clădirilor, este „ o oportunitate extraordinară pentru a reduce consumul de energie cu exact cantitatea pe care Uniunea Europeană o importă de la ruşi”, a declarat Arianna Vitali, Responsabil WWF pe Politici de Eficienţă Energetică a Clădirilor.

O soluţie înţeleaptă pentru eficientizarea energetică a clădirilor o reprezintă clădirile verzi. Acest concept se bazează pe economia de resurse şi pe energia regenerabilă, având ca obiectiv reducerea amprentei ecologice şi a efectelor negative asupra sănătăţii umane. Beneficiile clădirilor verzi nu se rezumă, astfel, doar la mediul inconjurator, ci se observă şi în plan social şi economic.

Din această perspectivă, programul Casa Verde, iniţiat anul trecut de Ministerul Mediului din România reprezintă, în ciuda punctelor slabe pe care le prezintă, o iniţiativă lăudabilă. În plus, România se bucură de existenţa unui Consiliu pentru Clădiri Verzi, Romania Green Building Council, o organizaţie ce încurajează apariţia condiţiilor de piaţă, educaţionale şi legislative, necesare transformării industriei construcţiilor în scopul creării şi renovarii unor clădiri performante care să fie atât sustenabile, cât şi profitabile.

Scroll to Top