Școala cu clasele I-VIII Palanca, judeţul Bacău, a câștigat competiţia internaţională: Școli europene pentru o planetă vie

Bucureşti, 3 Iunie 2012 – Şcoala cu clasele I-VIII din satul Palanca, judeţul Bacău, a fost desemnată printre cei patru câştigători ai competiţiei internaţionale dedicate mediului înconjurător Şcoli europene pentru o planetă vie, o iniţiativă WWF, împreună cu Fundaţia ERSTE. Aflat la cea de-a patra ediţie, concursul a fost lansat în octombrie 2011 şi s-a încheiat în această săptămână, prin ceremonia de decernare a premiilor, care a avut loc la Moieciu, Braşov.

Proiectul care a adus premiul Şcolii cu clasele I-VIII din satul Palanca, judeţul Bacău, se numeşte “Colorează în verde amprenta ecologică a mâncării tale!” şi a avut ca scop promovarea unui stil de alimentaţie sustenabil. Pentru a-şi îndeplini misiunea, echipa formată din elevi în vârstă de 12 ani şi coordonată de profesoara Andreea Juverdeanu a desfăşurat activităţi variate, începând cu ateliere de gătit folosind energie regenerabilă şi construcţia unei sere în grădina şcolii, până la prezentări pentru părinţi despre agricultură sustenabilă, mâncare organică şi amprenta de carbon.

România a fost reprezentată în concurs de 4 școli selectate din zeci de candidaturi: Şcoala cu clasele I-VIII Palanca , judeţul Bacău – profesor coordonator Andreea Juverdeanu; Grupul Şcolar Agricol Dorna Candrenilor, judeţul Suceava – profesor coordonator Cristina Nedelcu; Şcoala cu clasele I-VIII Pietroasa, judeţul Timiş – profesor coordonator Pamela Popa, Colegiul German Goethe, Bucureşti – profesor coordonator Elena Rodica Ruscan.

“Prin acest program ne propunem să creăm un val de cetăţeni activi şi responsabili faţă de mediu în întreaga regiune. Considerăm că este esenţial să ne concentrăm pe copii şi adolescenţi care vor avea capacitatea de a influenţa lumea de mâine şi care, după cum ne arată proiectele lor, influenţează deja semnificativ lumea de azi”, Cătălina Murariu, Coordonator Educaţie pentru Dezvoltare Sustenabilă WWF.

33 de echipe din 9 ţări, respectiv Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria au răspuns apelului WWF de a lua atitudine pentru mediul înconjurător şi pentru viitorul Europei. Timp de 7 luni, copii şi tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani au realizat proiecte în jurul temelor: `Dunărea- linia vie a Europei` şi `Amprenta ecologică`. Echipele s-au documentat, au discutat cu factori de decizie şi au organizat drumeţii. Ideile şi implementarea proiectelor au fost în totalitate în mâinile tinerilor şi au depins numai de creativitatea lor, profesorii având doar rolul de suport.
La evenimentul final, fiecare echipă din concurs a fost reprezentată de câte un profesor şi un elev care au prezentat activităţile de conservare a naturii în cadrul unui adevărat `bazar de proiecte` extrem de animat. Patru şcoli din România, Serbia şi Bulgaria au câştigat competiţia, abordând temele amprenta ecologică şi reducerea poluării.

Câte cinci copii din fiecare echipă câştigătoare vor participa la o tabără de o săptămână în natură, în România, în toamna acestui an.
„După un an de muncă intensă şi conectare cu natura şi comunitatea, cele 33 de echipe din 9 ţări au dovedit, încă o dată, puterea creativităţii şi implicării autentice în cauze de mediu. Educaţia pentru dezvoltare sustenabilă le oferă tinerilor competenţele şi motivaţia pentru a contribui în mod activ şi responsabil la construirea viitorului Europei”, a declarat Boris Marte, membru al Consiliului Fundaţiei Erste.
De la prima ediţie a proiectului (2008), 3000 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani au pus în practică acţiuni de ecologie. Evoluţia proiectelor prezentate de-a lungul celor 4 ediţii poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului: http://schools.foralivingplanet.eu. Aici, echipele din şcoli au ţinut jurnale de proiect, au postat fotografii şi înregistrări video şi au avut oportunitatea să îşi împărtăşească experienţele.

Contact: Cătălina Murariu, Coordonator Educaţie pentru Dezvoltare Sustenabilă WWF, email: [email protected], tel: 0730 098 104
Despre WWF

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundaţia ERSTE deţine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Austria şi Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a 3 programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

Scroll to Top