arsten-wurth-0w-uTa0Xz7w-unsplash

Raport WWF: dacă economia verde nu începe să se dezvolte în următorii 5 ani, schimbările climatice vor fi de neoprit

Cu prilejul Zilei Internaționale de Acțiune pentru Climă, WWF(World Wide Fund for Nature) a prezentat raportul Climate Solutions 2 (CS2), care lansează un verdict cutremurător: omenirea mai are doar cinci ani pentru a începe să construiască o economie bazată pe un consum redus de carbon, înainte ca evoluția schimbărilor climatice să devină ireversibilă. Vestea bună pe care o aduce raportul este, însă, că economia verde este un lucru realizabil și cu beneficii enorme pentru termen lung.

WWF a lansat Climate Solutions pentru prima oară în 2007. Raportul este realizat de Climate Risk, o companie recunoscută pentru cercetări în domeniul schimbărilor climatice, care oferă servicii mai ales companiilor de asigurări și dezvoltatorilor de infrastructuri. Spre deosebire de prima ediție a raportului, CS2 reprezintă o evoluție semnificativă, în sensul că ia în calcul realitățile care împiedică progresul economii verzi, legând constrângerile lumii în care trăim de obiectivele de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră, necesare pentru a evita agravarea impactului schimbărilor climatice.

Climate Solutions 2 este prima analiză care contruiește, practic, un calendar al transformărilor pe care industria trebuie să le parcurgă pentru a micșora cantitatea de emisii globale. Astfel, raportul conclude că, în condițiile actuale, va fi imposibil ca până în 2014 să se facă pașii necesari atingerii obiectivelor de reducere a emisiilor. Dacă industria bazată pe un consum redus de carbon nu se va dezvolta într-un mod accelerat până în 2014, va fi prea târziu. Chiar dacă răspundem începând de astăzi acestui avertisment și începem să clădim economia verde, aceasta ar trebui să crească cu 24% pe an. Dar dacă facem greșeala să așteptăm până în 2014, procentul acestor creșteri necesare va crește până la 30%.

De ce este atât de important să ținem cont de concluziile raportului

– În ciuda conștientizării la nivel global asupra amenințărilor schimbărilor climatice, nu există niciun progres a ceea ce numim „business-as-usual„ , în ce privește practicile dăunătoare mediului înconjurător, asupra cărora IPCC (Comitetul Interguvernamental privind Schimbarea Climei) a atras atenția de nenumărate ori.

– În prezent, nivelul dioxidului de carbon din atmosferă este de 386ppm (părți pe million), iar totalul gazelor cu efect de seră este stimat la 463ppm. Ultimele cercetări au stabilit că, dacă nivelul gazelor cu efect de seră din atmosferă depășesc 475ppm, va fi imposibil să se revină la un nivel stabil de 400ppm, care este necesar pentru a menține pragul maxim al încălzirii globale la 2 grade Celsius.

– Industriile bazate pe consum redus de carbon nu se dezvoltă suficient de repede. În momentul de față, doar 3 din 20 de companii se transformă suficient de repede încât să atingă obiectivele stabilite de raport.

– Cercetările în materie de climă desfășurate peste tot în lume demonstrează că încălzirea globală se accentuează mult mai repede decât au prevăzut datele IPCC în 2007.

Cum poate omenirea să instaureze o economie verde în limitele de timp stabilite de raport

În primul rând, patru sectoare de industrie vor conduce această transformare:

– Generarea de energie curată
– Eficiența energetică- este un mod rapid de a reduce emisiile și o metodă de reducere a costurilor
– Agricultura bazată pe consum redus de carbon
– Silvicultura sustenabilă- stoparea defrișărilor și creșterea numărului de păduri au efecte imediate asupra impactului emisiilor de carbon.

O altă condiție esențială este crearea unor medii de investiție stabile. Politicile guvrnamentale trebuie dezvoltate în așa fel încât să permită finanțări substanțiale pentru tehnologii care nu sunt încă pregătite pentru piață, dar care vor juca un rol esențial în dezvoltarea economiei viitorului.

Pe de altă parte, toate energiile regenerabile trebuiesc dezvoltate în același timp, și nu pe etape. Atât raportul Climate Solutions 2, cât și datele istorice ne demonstrează că, pentru a putea obține reducerile de emisii dorite, toate tehnologiile bazate pe consum redus de carbon trebuiesc dezvoltate acum.

“Climate Solutions 2 ne spune că este necesar să inițiem trecerea la o economie bazată pe un consum redus de carbon începând de astăzi”, a declarat Kim Carstensen, coordinatorul Inițiativei Globale pentru Climă din cadrul WWF. “Transformarea aceasta va avea nevoie de creșteri susținute ale energiei curate și eficiente, cu 20% pe an mai mari decât s-a înregistrat în ultimii ani”, a continuat Carstensen.

Modelul prezentat de raport demonstrează că putem susține aceste creșteri dar, de asemenea, spune foarte clar că aceasta va fi cea mai rapidă revoluție industrială din istorie. Se estimează că, sub umbrela unei revoluții indutriale și cu susținerea unor politici puternice, toate energiile regenerabile vor deveni competitive cu combustibilii fosili între 2013 și 2025.

Climate Solutions 2 calculează pentru dezvoltarea economiei verzi o investiție suplimentară la nivel global de 17 trilioane de dolari până în 2050 –altfel spus, mai puțin de 15% din fondurile gestionate în momentul de față de investitorii instituționali. Se estimează că profiturile vor începe să crească începând cu 2027 sau, în unele cazuri, chiar și mai devreme.

Un lucru nu trebuie să-l scăpăm niciodată din vedere :spre deosebire de cărbune, vântul, soarele și marea vor costa la fel maine și oricând în viitor. Ele pot fi baza unei lumi mai curate, în care rezervele de energie vor fi mai sigure și vor elimina pericolul schimbărilor climatice care ne pot afecta orașele, rezervele de hrană și mediul natural de care suntem atât de dependenți.

Scroll to Top