Small_NEAN2940

Prea mult lemn ilegal pe piaţa ţărilor din Uniunea Europeană

În anul 2006, în Uniunea Europeană au intrat între 26,5 şi 31 de milione de metri cubi de lemn cu provenienţă ilegală, o cantitate de aproximativ 1,5 ori volumul de lemn exploatat anual în România sau una echivalentă cu volumul anual de lemn recoltat legal în Polonia. Principalele ţări importatoare de lemn cu provenienţă ilegală sunt Finlanda, Marea Britanie, Germania şi Italia, iar principalii furnizori de lemn ilegal sunt ţările din Estul Europei (23%), ţările din Asia de Sud Est (aproximativ 40%), ţările din America Latina (30 %) şi cele din Africa (între 36 şi 56%).

Tăierile ilegale sunt principala sursă a despăduririlor produse la nivel mondial şi una din cauzele schimbărilor climatice. Exploatarea ilegală şi iraţională a lemnului pe suprafeţe mari distruge funcţiile de protecţie ale pădurii, mărind substanţial şansele de producere a unor dezastre naturale, precum inundaţii sau alunecări de teren.

Studiul mai arată şi cele mai importnate „rute” ale lemnului ilegal. În Rusia, aproximativ 10,4 milioane de metri cubi de lemn exportat de către firme din această ţară în UE are o provenienţă ilegală sau necunoscută. Lemnul ajunge la companii din Finlanda, unde este procesat în industia celulozei şi a hârtiei, iar produsele sunt vândute în aproape toate ţările Uniunii Europene. O altă sursa importantă de lemn şi produse din lemn suspectate a avea o provenienţă ilegală o reprezintă China. Această ţară importă lemn ilegal din Africa, Estul Europei şi Asia de Sud Est, lemn care, după prelucrare, ajunge în ţările Uniunii Europene.

În România, conform datelor prezentate la Conferinţa UNECE Timber Comittee de la Geneva (16-17 septembrie 2004), în 2004 existau aproximativ 350.000 de hectare de pădure cu consistenţă redusă în urma recoltărilor ilegale de masă lemnoasă şi 23.000 de hectare tăiate ilegal sau fără autorizaţie legală.

Studiul scoate în evidenţă şi ineficienţa legislaţiei europene actuale, mai exact a planului de acţiune EU–FLEG, şi a schemelor de licenţiere pentru stoparea comerţului şi a importurilor ce au la bază lemnul cu provenienţă ilegală.

WWF cere Uniunii Europene întărirea legislaţiei privind prevenirea importurilor de lemn sau produse din lemn cu provenienţă ilegală sau necunoscută. Totodată, comercianţii de produse din lemn trebuie să dovedească provenienţa lemnului, iar pentru nerespectarea legislaţiei ar trebui introduse sancţiuni drastice.

Pentru informaţii suplimentare, va rugăm sa contactaţi: WWF Programul Dunăre Carpaţi România, persoană de contact: George Dinicu, Coordonator Program Forestier, e-mail: [email protected].

Scroll to Top