hi_259165_fb_post

Populaţiile de animale sălbatice din Europa se refac. Întâlnirea dintre un lup și un râs, surprinsă în imagini video extrem de rare

Întâlnirea dintre un lup și un râs, ambele specii amenințate cu dispariția, s-a petrecut într-o pădure din Polonia, iar clipul video a fost făcut public astăzi, în premieră, de WWF1, la nivel european. Imaginile dovedesc că ambele specii, deși vulnerabile, dau semne de îmbunătățire din punct de vedere al statutului de conservare, datorită protecției legale date de Directivele Natura 2000 și eforturilor de conservare. În același timp, clipul ne arată că ecosistemul existent în prezent, complet și echilibrat, are nevoie în continuare de protecție.

Râsul eurasiatic și lupul comun aproape dispăruseră din unele zone din Europa, motiv pentru care au fost puși sub protecție prin Directivele Natura 2000, ce formează legislația de conservare a naturii în Uniunea Europeană. După estimările noastre, în Polonia mai există în prezent aproximativ 1.000 de exemplare de lup și doar 200 de exemplare de râs.
 

Observarea râșilor și lupilor în habitatul lor natural este extrem de dificilă și rară, a declarat biologul și videograful Zenon Wojtas, care a înregistrat imaginile din pădurile Munților Carpați2 de pe teritoriul Poloniei.

De obicei petrec luni în șir, în condiții de îngheț, pentru a vedea animalele sălbatice. Această întâlnire este unică și ne dă un indiciu asupra relațiilor de armonie care există în natură, unde prădătorii pot conviețui în același areal fără să se rănească. Pe măsură ce lupul se apropie de femela de râs, aceasta ia o poziție defensivă, ca orice mamă. Nu a existat nicio luptă, lupul își manifesta doar un comportament social.

Lupul și râsul, în România

În România, estimările oficiale arată că sunt între 1.200 – 1.500 indivizi de râs și 2.300 – 2.700 de lup. Principalele amenințări la adresa speciilor sunt reprezentate de braconaj, degradarea, reducerea și fragmentarea habitatelor din pricina extinderii infrastructurilor și despăduririlor, conflictele cu crescătorii de animale și gestionarii fondurilor de vânătoare.

WWF monitorizează populațiile de lupi din Maramureș și până în Carpații de Sud-Vest inclusiv, prin utilizarea de camere cu infraroșu și senzori de mișcare, monitorizare bioacustică, „snow-tracking” (identificarea urmelor lăsate în zăpadă), și prin identificarea altor indicii de prezență (excremente, carcase ale speciilor-pradă).

Pe viitor, WWF dorește extinderea, la nivel regional, a activităților de monitorizare și a intensității acestora, promovarea unui management responsabil la nivel populațional (prin îmbunătățirea colaborării între specialiștii și instituțiile cu responsabilități legate de managementul lupilor din țările carpatice), reducerea fragmentării habitatelor, activități demonstrative privind prevenirea conflictelor om-lup, informare și conștientizare cu privire la rolul și importanța carnivorelor mari, în general.

Directivele Natura 2000, care protejează 27.000 de arii naturale, în pericol să fie slăbite în detrimentul naturii

Eforturile organizației se extind și asupra legislației care are rolul de a asigura un viitor pentru aceste specii. WWF a demarat anul trecut, alături de alte 3 mari ONG-uri din Europa, o campanie3 de susținere a Directivelor Natura 2000, valabile în toate țările membre UE, pentru ca acestea să ofere în continuare protecția necesară speciilor ca lupul și râsul și celor peste 27.000 de arii naturale importante din Europa. WWF solicită factorilor de decizie de la nivel european ca Directivele să fie păstrate în forma actuală, dar să fie implementate în mod coerent și corect în toate Statele Membre.

Campania „Alertă pentru natură” este organizată în contextul actualei revizuiri (și posibile slăbiri) a Directivelor de către Comisia Europeană, iar vara trecută a generat cea mai mare consultare publică ce a avut vreodată loc în UE. La apelul WWF și al celorlalte 3 organizații, peste 520.000 de europeni s-au pronunțat pentru păstrarea Directivelor Natura 2000.

Un raport WWF publicat zilele trecute arată că activitățile industriale nesustenabile precum despăduririle, agricultura industrială sau producția de energie amenință în mod grav unele dintre cele mai valoroase zone naturale și specii de pe glob, inclusiv în Europa.

Anul acesta WWF va reveni cu noi vești din campania „Alertă pentru natură” și cu modalitățile în care fiecare dintre oamenii preocupați de natură va putea sprijini aceste eforturi.
 
Note pentru editori:

1. Linkul către video: https://youtu.be/Oe_EsT10eRw. Clipul poate fi utilizat numai cu menționarea deținătorilor de copyright: WWF/Zenek Wojtas.

2. Bazinul Dunării împreună cu Munții Carpați formează Inima verde a Europei. Aceasta include cele mai valoroase și mai spectaculoase zone de sălbăticie și ultimele păduri virgine rămase în Europa. Aici mai trăiesc două treimi din populațiile europene de urs, râși și lupi.

3. Campania europeană „Alertă pentru natură” 
WWF coordonează campania europeană menită să salveze Directivele Natura 2000 (Habitate și Păsări) de la o posibilă diluare. Comisia Europeană a început anul trecut evaluarea acestora (denumită Fitness check) pentru a vedea dacă sunt eficace în protejarea naturii. Până acum peste jumătate de milion de oameni, 12 guverne din UE și Parlamentul European s-au exprimat împotriva oricărei schimbări a Directivelor și au cerut o mai bună implementare a lor în toate țările membre.
Printre speciile protejate sub Directivele Natura 2000 sunt lupul, râsul și ursul. Aceste specii vor fi aduse în atenția publică în decursul lunilor aprilie, mai și iunie 2016 de către WWF, pentru a crește nivelul de informare și pentru a obține sprijin în eforturile de salvare a Directivelor, la momentul potrivit. Pentru mai multe detalii vizitați site-ul european al campaniei „Alertă pentru natură” și site-ul dedicat acestor specii emblematice.

4. Lupii și râșii sunt specii-cheie. Ele joacă un rol esențial în structura și funcționarea habitatelor/ecosistemelor în care trăiesc, pe diverse niveluri (de habitat, sol, dispersarea semințelor, etc.). Contribuția lupului în privința livrării serviciilor de ecosistem, precum reducerea supra-pășunatului sau pășunatului în pădure, reducerea daunelor produse de mistreți culturilor agricole, este extrem de importantă.

Scroll to Top