img_8542_4

Organizaţia WWF a „rupt” graniţa bulgaro-română, pentru protejarea naturii

La invitația WWF-România, 24 de reprezentanți ai autorităților bulgare au vizitat, în perioada 4-6 martie, două zone de interes european din lungul Dunării cu scopul observării lucrările efectuate în zona Confluența Olt-Dunăre, Bistreț și Ferma Piscicolă Rotunda.

Delegația a fost alcătuită din reprezentanți ai Ministerului Mediului și Apei, ai Agenției Forestiere, ai parcurilor naturale, comunităților locale, ai organizațiilor neguvernamentale și ai mediului de afaceri din Bulgaria.

Vizita reprezentanților bulgari face parte din proiectul Life+ „Conservarea Transfrontalieră a cormoranului mic şi raţei roşii în zone cheie din România şi Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi (Green Borders), demarat în ianuarie 2009. WWF-România, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman, Agenția pentru Protecția Mediului Olt şi Societatea Ornitologică Română, și-au propus, prin proiect, asigurarea condiţiilor de viaţă propice celor două specii de păsări, prin refacerea zonelor de reproducere a acestora.

„Proiectul Green Borders reprezintă un model de gestionare a zonelor umede atât la nivel național, cât și regional. Am reușit să renaturăm 950 ha de zone umede, oferindu-le o casa viețuitoarelor din zonă, dar și o oportunitate de dezvoltare a comunităților locale” a declarat Cristian Tetelea, manager de proiect.

Specialiștii WWF au avut ocazia să le prezinte autorităților bulgare lucrările de reconstrucție ecologică realizate anul trecut la Confluența Olt-Dunăre. Activitățile de monitorizare a lucrărilor au demonstrat că Balta Geraiului începe să prindă din nou viață; zona începe să fie populată de o serie de specii de păsări și plante de importanță europeană. De asemenea, invitații au avut ocazia să viziteze ferma piscicolă Rotunda, județul Mehedinți, aceasta reprezentând un model de bune practici în gestionarea unei ferme de profil în contextul acvafaunistic al zonei.

Confluența Olt-Dunăre – sit Ramsar, de importanță mondială

În ultimele șase luni au fost desemnate în România 11 noi situri Ramsar, printre care se numără și Confluența Olt-Dunăre, având 466.23 km². România, ţară care a ratificat Convenţia Ramsar în anul 1991 şi a desemnat Delta Dunării ca prim sit Ramsar, deţine acum peste 1,156,448 ha de situri Ramsar. În acest context, tara noastră și-a asumat implementarea unor acțiuni care să combată ameninţările şi presiunile asupra zonelor umede, printre care: reconstrucție ecologică în Delta Dunării şi pe luncile inundabile ale Dunării şi ale râurilor tributare Dunării, refacerea habitatelor, managementul apelor uzate, dezvoltarea reţelei de arii protejate şi a agriculturii ecologice.

Cele 11 noi situri desemnate Ramsar sunt: Confluenţa Olt-Dunăre, Lacul Bistreţ, Lacul Iezer-Călăraşi, Lacul Suhaia, Blahnița, Brațul Borcea, Calafat-Ciuperceni-Dunăre, Canalele de la Hârșova, Ostroavele Dunarii–Bugeac–Iortmac, Confluența Jiu-Dunăre și Dunărea Veche- Brațul Măcin.

Note pentru editori:

1. Raţa roşie şi cormoranul pitic sunt considerate specii prioritare la nivel european. Se estimează că mai puţin de 39.000 de perechi de raţă roşie şi mai puţin de 18.000 de cormoran pitic mai cuibăresc în Europa. Dintre acestea, aproape o treime trăiesc în România şi câteva sute în Bulgaria.
2. Mai multe informaţii despre proiectul Frontiere Verzi sunt disponibile pe website-ul dedicat: www.green-borders.eu .

Scroll to Top