bialowieza_primeval_wwf_adam_lawnik

Lafarge încurajează ideea unui acord puternic la Copenhaga

WWF și Lafarge,companie membră a programului Climate Savers al WWF şi lider mondial în materiale de construcţii, consideră că un acord cu caracter legal obligatoriu pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) la nivel global trebuie să abordeze provocarea combinată de reducere a încălzirii globale, încurajând în acelaşi timp creşterea economică durabilă.

Din acest motiv, sprijinim negocierile internaţionale privind aspectele climatice care sunt acum în desfăşurare cu scopul de a ajunge la un acord astfel încât emisiile globale să atingă un vârf şi să înceapă să scadă cât mai curând posibil.

Acest acord trebuie să fie însoţit de acţiuni constante de monitorizare, raportare şi verificare pentru a asigura că competitivitatea nu are de suferit şi că impactul economic negativ al politicilor privind clima este redus la minim, în timp ce impactul economic pozitiv este sporit.

WWF şi Lafarge sprijină un acord în cadrul conferinţei UNFCCC de la Copenhaga privind integrarea unor abordări sectoriale ambiţioase, credibile şi transparente în regimul climatic de după 2012. Credem că dacă este întreprinsă în mod corespunzător, abordarea sectorială, ca parte dintr-un acord privind clima la nivel global, reprezintă o contribuţie crucială la menţinerea unor temperaturi cu două grade Celsius sub nivelul celor înregistrate în perioada revoluţiei pre-industriale.

Credem că o soluţie sectorială în industriile intensive din punctul de vedere al energiei şi carbonului trebuie să reprezinte o combinaţie între diferite politici, inclusiv limite de reducere a emisiilor absolute în ţările dezvoltate. Pentru ţările în curs de dezvoltare, abordările sectoriale trebuie să conţină obiective esenţiale de reducere a emisiilor la nivel naţional, în mod ideal bazate pe standardele privind cele mai bune tehnologii disponibile şi exprimate ca ţinte specifice pentru emisiile per unitate produse. Deoarece se preconizează că producţia de ciment, impulsionată de cererea în creştere din ţările în curs de dezvoltare, aproape se va dubla până în 2030, Lafarge şi WWF consideră abordările sectoriale drept cele mai practice modalităţi de a obţine o viteză şi proporţie mai mari în ceea priveşte atenuarea efectelor climatice, în cadrul unui acord global privind clima.

Lafarge şi WWF sunt pregătite să colaboreze cu guvernele şi asociaţiile naţionale ale industriei cimentului pentru a facilita abordările sectoriale, pentru a crea măsuri de politici eficiente la nivel naţional în vederea reducerii CO2 şi pentru a structura dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor performante. Propuneri similare sunt susţinute şi prin alte iniţiative, cum ar fi Cement Sustainability Initiative (CSI)*.

În cadrul parteneriatului cu WWF, Lafarge şi-a asumat un angajament voluntar de reducere a emisiilor de CO2 în 2001, înainte de intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto. Aceste ţinte au fost mai ambiţioase decât cele incluse în Protocol. Lafarge şi-a luat angajamentul în vederea unei reduceri absolute de 10 procente a emisiilor de CO2 în ţările industrializate, şi a unei reduceri de 20 de procente în emisiile nete pe tona metrică de ciment în întreaga lume în perioada 1990-2010. Până la sfârşitul anului 2008, Lafarge s-a îndreptat cu succes către obiectivul de reducere de 20 de procente prin obţinerea unei reduceri de 18,4 procente, ceea ce înseamnă 20 de milioane de tone metrice de emisii de CO2, economisite anual prin performanţă operaţională.

În plus, companiile participante la programul Climate Savers al WWF demonstrează în fiecare zi că o reducere absolută a gazelor cu efect de seră nu intră în conflict cu creşterea activităţii. În acest scop, WWF şi partenerii săi din programul Climate Savers, precum Lafarge, îşi susţin cauza referitoare la schimbările climatice prin campania comună “Let the Clean Economy Begin” (Să înceapă economia curată)**.Până la sfârşitul anului 2010, companiile incluse în programul Climate Savers vor înregistra în mod colectiv o reducere estimată a emisiilor de carbon de 50 de milioane de tone de la începerea programului în 1999, ceea ce echivalează cu emisiile anuale ale Elveţiei.

Singurul lucru de care este nevoie pentru a reduce emisiile este un acord cu caracter juridic obligatoriu aplicabil în marea majoritate a ţărilor, care să permită companiilor să implementeze o strategie ambiţioasă privind schimbările climatice. Lafarge, WWF şi companiile incluse în programul Climate Savers estimează că negocierile de la Copenhaga vor valorifica voinţa politică care oferă lumii un acord de menţinere a creşterilor temperaturilor la nivel global sub 2 grade.

James P. Leape. Director General, WWF International

Bruno Lafont, Preşedinte şi CEO Lafarge

* WWF si Lafarge au o colaborare de 4 ani în România, în domeniile conservării biodiversității, educației ecologice și reducerii impactului activităților economice asupra mediului natural.”

* Cement Sustainability Initiative (CSI) (Iniţiativa pentru Dezvoltare Durabilă în Industria Cimentului) a fost creată în 1999 în cadrul World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), pentru a explora semnificaţia dezvoltării durabile pentru industria de ciment şi pentru a identifica şi desfăşura acţiuni comune şi individuale în vederea îmbunătăţirii dezvoltării durabile a industriei. CSI are în prezent 18 membri, cu operaţiuni în peste 100 de ţări în întreaga lume.

**.A se vedea şi: http://cleaneconomy.panda.org/

Scroll to Top