Beech forest, Gradistea Muncelului Cioclovina Nature Park, Roman

De azi am terminat resursele Pământului și consumăm din capitalul generaţiilor viitoare

Începând de azi, până la finalul anului, consumăm resursele pe care ar trebui să le moștenească viitoarele generații. Cu o săptămână mai repede decât anul trecut, am terminat deja resursele naturale pe care Pământul le poate genera într-un an.
 
Emisiile de carbon sunt principalul motiv pentru care vom lăsa moștenire datorii uriașe generațiilor viitoare: amprenta de carbon reprezintă 60% din cererea omenirii asupra naturii; cerere pe care o numim amprentă ecologică, conform datelor Global Footprint Network (GFN), partener WWF. GFN urmărește cerințele umanității de la natură (amprenta ecologică), comparându-le cu posibilitatea naturii de a face față acestor cerințe (biocapacitatea). Ziua în care se termină resursele generate de Pământ, Earth Overshoot Day (n.r. Ziua Suprasolicitării Pământului), marchează data când solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an.
 
La nivel global, folosim resursele a 1,6 planete
 
Începând cu anii 1970 am început să cerem de la Pământ mai multe resurse decât acesta poate genera într-un an, motiv pentru care de la an la an ne afundăm și mai mult în datorii. Dacă acum 15 ani Earth Overshoot Day avea loc în octombrie, anul acesta s-a mutat pe 8 august, cu  o săptămână mai devreme ca anul trecut, cu două mai devreme decât în 2014.
 
Amprenta de carbon a umanității a crescut mai mult decât dublu între anii 1961 și 1973, perioada când lumea a intrat într-un consum ecologic mai mare decât posibilitatea de regenerare a planetei. Dacă ne dorim să aderăm la obiectivele stabilite prin Acordul privind schimbările climatice de la Paris, adoptat de aproape 200 de țări în decembrie 2015, va trebui ca amprenta de carbon să scadă treptat, ajungând aproape de zero până în 2050. Acest lucru implică însă un nou mod de a trăi pe planeta noastră .
 
„Un astfel de mod nou de viață vine cu multe avantaje; iar trecerea la acesta necesită efort”, spune Mathis Wackernagel, Președinte al GFN și unul dintre creatorii măsurătorii care contabilizează resursele din punctul de vedere al amprentei ecologice. „Vestea bună este că acest nou mod de viață este posibil, cu tehnologia actuală, și este avantajos din punct de vedere financiar, cu beneficii totale mai mari decât costurile. Acesta va stimula sectoarele emergente, cum ar fi energia regenerabilă, reducând în același timp riscurile și costurile asociate cu impactul schimbărilor climatice asupra infrastructurii inadecvate. Singura resursă de care avem nevoie suplimentar este voința politică”, adaugă Wackernagel.
 
„Acordul global de eliminare treptată a combustibililor fosili, discutat la nivel global înaintea Summitului privind clima, de la Paris, ar ajuta semnificativ la stoparea creșterii constante a amprentei ecologice, ea reducându-se în final”.
 
Din fericire, unele țări acceptă provocarea. De exemplu, Costa Rica a generat 97% din electricitate din surse regenerabile de energie, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2016. Portugalia, Germania și Marea Britanie au demonstrat, de asemenea, niveluri noi de energie din surse regenerabile în acest an, atunci când 100% din necesarul de energie electrică a fost furnizat de surse regenerabile de energie, chiar dacă doar pentru câteva minute; în cazul Portugaliei, timp de câteva zile. În China, între timp, guvernul a prezentat un plan de reducere cu 50% a consumului de carne, care calculează că va reduce emisiile de dioxid de carbon echivalente din industria creșterii animalelor din China cu 1 miliard de tone, până în 2030.
 
Simultan cu schimbările la scara mare, noi, ca indivizi, avem puterea de a schimba lucrurile din viața noastră de zi cu zi.
 
Din rolul de consumatori, avem o putere imensă – putem alege produse locale, ecologice sau pe cele recunoscute oficial ca produse prietenoase cu mediul, prin certificări precum FSC (Forest Stewardship Council) pentru produsele din lemn sau MSC (Marine Stewardship Council) pentru pește și fructe de mare.
 
De asemenea, putem proteja resursele naturale pe care le avem, reciclând  deșeurile și participând la diferite activități de mediu. Un exemplu în acest sens este acțiunea de ecologizare a zonei din cadrul sitului Natura 2000, Lacul Pețea (județul Bihor) organizată de primăria localității în parteneriat cu Aqua Crisius și WWF-România. Începând cu vara aceasta, WWF a devenit custodele acestui sit Natura 2000, extrem de important pentru valoarea sa naturală oferită de apele termale din Transilvania acoperite de lotus și drețe, adăpostind specii unice în țară cum ar fi nufărul termal și roșioara lui Racovita.
 
Notă pentru editori:
 
– Soluții pentru reducerea amprentei ecologice: www.wwf.ro/ce_poti_face_/traieste_in_armonie_cu_natura/
– Mai multe detalii despre Earth Overshoot Day la www.overshootday.org
http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/public_data_package
 

Scroll to Top